Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις πράξεις τους μέσα από την διαδικασία της αυτορρύθμισης. Αυτή την διαδικασία οι βρεφονηπιοκόμοι και οι νηπιαγωγοί, έχουν τον τρόπο να την βοηθήσουν να εξελιχθεί.
Οι περισσότεροι γονείς όμως δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Επειδή δεν μπορούμε όλοι να πάμε τα παιδιά μας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, άρθρα που βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτορρύθμισης, είναι πολύ σημαντικό να διαβαστούν.
Ένα παιδί θα πρέπει να εξελίξει την διαδικασία της αυτορρύθμισης από την βρεφική του ηλικία κι αν δεν υπάρχει κάποια δασκάλα που θα το βοηθήσει σε αυτό, τότε θα μπορούσε να το κάνει η μαμά και ο μπαμπάς του. Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους:
Η αυτορρύθμιση περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχείρισης των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς σύμφωνα με τις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης κατάστασης.
Δείτε ακόμα Οικονομολόγος διδάσκει πως μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματα ανάλογα την ηλικία.
Είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπει στο παιδί σας να αναστέλλει τις συναισθηματικές του αντιδράσεις όπως το να αντέξει μέχρι το τέλος του πάρτι χωρίς δράματα ή να μην χτυπήσει τον φίλο του και να παίξουν όμορφα οι δυο τους.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
Τα παιδιά με καλή αυτορρύθμιση μπορούν να παρακολουθήσουν προσεκτικά στις δραστηριότητες της τάξης και να αγνοήσουν τους περισπασμούς. Nα θυμούνται τις οδηγίες του δασκάλου για όσο χρόνο απαιτεί η ολοκλήρωση μιας εργασίας και να αντισταθούν στις παρορμήσεις.
Όλες αυτές οι δεξιότητες μπορούν να τους δώσουν ένα πλεονέκτημα για να πετύχουν στο σχολείο. Στην πραγματικότητα, οι νηπιαγωγοί παρατηρούν την αυτορύθμιση ως μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες για να αξιολογήσουν την ετοιμότητα του παιδιού για το σχολείο.
Η αυτορρύθμιση έχει διάφορες μορφές:
🔁 Η συναισθηματική αυτορρύθμιση είναι σημαντική για να μπορούν τα παιδιά να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν και βιώνουν τα συναισθήματά τους.
🔁 Η αυτορρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών βοηθά τα παιδιά να έχουν τον έλεγχο των ενεργειών τους και των παρορμήσεών τους.
🔁 Η γνωστική αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να ακολουθούν κανόνες και να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε διάφορες περιστάσεις, όπως το να καθίσουν και να ακούσουν μία ιστορία πριν τον ύπνο.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
Ουσιαστικά, οι δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης ενός παιδιού καταλήγουν στο πώς συγκρατούν ή εξωτερικεύουν το στρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτορρύθμιση είναι απαραίτητη για την κοινωνικο-συναισθηματική και ακαδημαϊκή επιτυχία και την ευημερία. Eίναι μία από τις σημαντικότερες ικανότητες για την ανάπτυξη των παιδιών.
Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν την αυτορρύθμιση, εξηγώντας γιατί πρέπει να περιμένουν για κάτι ή γιατί πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους.
Και μπορούμε επίσης να καλλιεργήσουμε την ανάπτυξή της, έχοντας επίγνωση της δικής μας αντίδρασης στο στρες. Eάν μας ωθεί να απομακρυνθούμε από το παιδί μας όταν καταρρέει συναισθηματικά.
Αυτό που χρειάζεται συνήθως από εμάς όταν βοηθάμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει τον θυμό του ή άλλα έντονα συναισθήματα είναι εμείς να μετακινηθούμε προς το παιδί.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
Η ήρεμη και σταθερή φυσική παρουσία ενός φροντιστή καλύπτει το χάσμα της αναπτυξιακής ανωριμότητας σε αυτές τις ηλικίες, όταν το παιδί αισθάνεται και αντιδρά εκτός ελέγχου.
Αυτή η συνεργατική προσέγγιση της συναισθηματικής ευημερίας ενός παιδιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων αυτορρύθμισης του παιδιού σας με την πάροδο του χρόνου.
Τα βρέφη δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις συναισθηματικές τους εξάρσεις και χρειάζονται την ανακουφιστική παρουσία των φροντιστών για να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν το φόβο, την απογοήτευση και τον θυμό.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
Χαλαρώνουν ακούγοντας τον τόνο της φωνής του φροντιστή, όταν νιώθουν την ζεστή σωματική τους επαφή, όταν τα χαϊδεύουν και τα κουνάνε απαλά και φυσικά όταν έχουν καλυφθεί οι βασικές τους ανάγκες.
Αν δούμε το θέμα από μια αναπτυξιακή σκοπιά. H αποτελεσματική γονεϊκότητα στα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία συρρύθμισης.
Ο Bessel van der Kolk, ερευνητής για το αναπτυξιακό τραύμα, υποστηρίζει ότι μια «πρωταρχική λειτουργία» των γονέων είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τη δική τους ένταση.
Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι συναισθηματικής αναστάτωσης, ακολουθούμενοι από χαλάρωση μετά την ηρεμιστική παρέμβαση του φροντιστή, παρέχουν τη βάση για την ανάπτυξη αίσθησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί εσωτερικεύει αυτή τη συρρύθμιση ως μια προσδοκία μιας χαλαρωτικής αντίδρασης που παρέχει τη βάση για τη μάθηση της αυτορρύθμισης.
Η ανάγκη για συρρύθμιση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Σε περιόδους κρίσης, τα ενοχλητικά συναισθήματα γίνονται καλύτερα διαχειρίσιμα με την υποστήριξη και την καταπραϋντική παρουσία των σημαντικών μας ανθρώπων. Για παράδειγμα:
Το μικρό παιδί εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές και έχει πολλές συναισθηματικές εξάρσεις κάθε μέρα.
🔁 Το παιδί προσχολικής ηλικίας αναμένεται να χειριστεί αποτελεσματικότερα τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του, αλλά θα εξακολουθεί να είναι αναστατωμένο σε τακτική βάση και να χρειάζεται υποστήριξη για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
🔁 Ακόμα και οι έφηβοι και οι ενήλικες βασίζονται σε άτομα με τα οποία έχουν δεσμούς ασφαλούς προσκόλλησης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε περιόδους έντονης πίεσης.
Με μια ευρύτερη έννοια, τα πρότυπα αυτορρύθμισης που αναπτύσσει κάποιος σε μικρή ηλικία, μπορεί να τον καθορίσουν σαν άτομο για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Ο Daniel Siegel δηλώνει ότι «ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε τον κόσμο, το πως σχετιζόμαστε με τους άλλους και το κατά πόσο βρίσκουμε νόημα στη ζωή, εξαρτάται από το πώς έχουμε μάθει να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας».
Ενώ το να εφαρμόσουμε την συρρύθμιση για να προάγουμε έπειτα την αυτορρύθμιση είναι φαινομενικά απλό, όμως πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα βιώνει μια συναισθηματική κατάρρευση, θυμηθείτε ότι το χάσμα μεταξύ σκέψης και αντίδρασης έγκειται στα εξής:
💙 Υποδείξτε θετικές συναισθηματικές ρυθμιστικές ικανότητες στο παιδί σας. Προσδιορίστε και ανταποκριθείτε με προσοχή στους στρεσογόνους παράγοντες που συναντάτε στο καθημερινό περιβάλλον σας, χωρίς να επιδιώκετε την τελειότητα αλλά κάνοντας συνεχώς βελτιωτικές κινήσεις.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
💙 Βοηθήστε το παιδί σας να καλλιεργήσει μια επίγνωση στο τι του προκαλεί σταθερά άγχος. Συνήθως η ένταση προκαλείται από την έλλειψη ύπνου, την υπερβολική πείνα, τους δυνατούς θορύβους, τις απρόσμενες αλλαγές και την υπερέκθεση στις ηλεκτρονικές συσκευές.
💙 Ενδυναμώστε το παιδί σας με γνώση. Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τα συναισθήματά του, συζητώντας μαζί του για τα προειδοποιητικά σημάδια του θυμού, όπως οι ιδρωμένες παλάμες ή η αύξηση των χτύπων της καρδιάς.
Βοηθώντας το παιδί να παρατηρεί τα σωματικά σημάδια του θυμού μαθαίνει να κάνει συγκεκριμένες εσωτερικές διεργασίες που προωθούν την αυτογνωσία.
💙 Διδάξετε το τα βασικά σημεία της συναισθηματικής νοημοσύνης διευρύνοντας το λεξιλόγιο των συναισθημάτων του παιδιού σας. Ο προσδιορισμός των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για να μάθουν να δουλεύουν με αυτά.
Η αυτορρύθμιση βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα & τις πράξεις τους – Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της;
💙 Εξερευνήστε μαζί μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων. Οι βαθιές, ήρεμες αναπνοές μπορούν να μετριάσουν και να ηρεμήσουν το νευρικό σύστημα και να μειώσουν το επίπεδο συναισθηματικής διέγερσης του παιδιού.
Το νευρικό σύστημα και το αισθητηριακό σύστημα κάθε παιδιού είναι μοναδικά. Oπότε πρέπει να περιμένουμε πολλές δοκιμές και σφάλματα και λύσεις που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Σκεφτείτε:
-Υπάρχει ένας ιδιαίτερος χώρος που το παιδί μου βρίσκει χαλαρωτικό;
-Πού τρέχει όταν είναι αναστατωμένο ή απογοητευμένο;
-Φαίνεται να ηρεμεί με την φυσική επαφή ή δείχνει να το αποφεύγει;
-Προτιμά να είναι μαζί με άλλους ή ανταποκρίνονται καλύτερα όταν είναι μόνο του;
Υπάρχει πάντα ελπίδα για βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση για όλα τα παιδιά. Aνεξάρτητα από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν συναισθηματικά, ή από το περιβάλλον τους.
Ή, όπως είπε κάποτε ο Dr Stuart Shanker, «Δεν υπάρχει κανένα παιδί που με κατανόηση και υπομονή, δεν μπορεί να καθοδηγηθεί κατά μήκος μιας τροχιάς που οδηγεί σε μια πλούσια και ουσιαστική ζωή».
Δουλεύοντας με το παιδί σας για την ανάπτυξη της αυτορρύθμισης μπορεί να σας οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές και για τα δύο μέρη. Και με την πάροδο του χρόνου, θα δείτε τελικά ότι το παιδί σας αρχίζει να μιμείται τη σκληρή δουλειά σας. Eφαρμόζοντας την αυτορρύθμιση στην πράξη, όταν τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν.
Δείτε την αρχική δημοσίευση παρακάτω:
https://www.facebook.com/healingparenting.official/posts/156645172579460?__tn__=K-R
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες