Τι είναι η αυτοδιεκδίκηση στα παιδιά. Όταν τα παιδιά αντιδρούν προς τους γονείς. Όταν τα παιδιά αντιμιλούν δεν εναντιώνονται προς τους γονείς αλλά ανεξαρτητοποιούνται.
Σήμερα θα σας μιλήσουμε για την αυτοδιεκδίκηση. Οι γονείς συχνά νιώθουν ότι σαν μεγαλύτεροι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο και φυσικά τα παιδιά τους, πρέπει να υπακούν χωρίς πολλές συζητήσεις και εναντιώσεις. Διαφορετικά, τα παιδιά δεν σέβονται, είναι καλομαθημένα και οι γονείς δεν έχουν θέσει σωστά όρια.
Όμως οι γονείς κάνουν λάθος. Τα παιδιά εναντιώνονται προς τους γονείς όχι επειδή είναι καλομαθημένα ή επειδή οι γονείς δεν έχουν δώσει σωστά όρια. Εναντιώνονται και παρακούν τις εντολές τους, επειδή με αυτόν τον τρόπο ανεξαρτητοποιούνται και ξεκινούν να θέτουν τα δικά τους όρια.
Δείτε ακόμα Γιατί τα παιδιά σας τσακώνονται τόσο πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό
Αποφασίσαμε στο σημερινό άρθρο να σας εξηγήσουμε πιο αναλυτικά για ποιον λόγο το να εναντιώνονται τα παιδιά είναι μία φυσιολογική αντίδραση της ανάπτυξής τους που πρέπει να γίνει, αν θέλουμε έναν ολοκληρωμένο ενήλικα με δυναμισμό και άποψη. Διαβάστε παρακάτω:
Όταν τα παιδιά αντιμιλούν δεν εναντιώνονται προς τους γονείς αλλά ανεξαρτητοποιούνται
Όλα ξεκινούν περίπου στην ηλικία των δύο ετών, όπου τα παιδιά μπαίνουν σε ένα στάδιο που ξεκινούν συχνά να αψηφούν τις συμβουλές των μεγαλύτερων. Έτσι αν μεγαλώνετε ένα παιδί σε αυτή την ηλικία θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλές φορές δεν ακούει στο “όχι” σας.
Επίσης σε αυτή την ηλικία όταν οι γονείς αποφασίζουν να επιβληθούν στο παιδί, το παιδί συχνά ξεσπά με νεύρα και κλάματα επειδή δεν πέρασε το δικό του. Φυσικά οι γονείς νιώθουν εκνευρισμένοι από αυτές τις συμπεριφορές και ξεκινούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν καλομάθει το παιδί τους και δεν θέτουν τα σωστά όρια.
Όμως αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους παιδοψυχολόγους ακόμη και από μία τόσο μικρή ηλικία το να αντιδράει και να αντιμιλάει ένα παιδί είναι μέρος της υγιούς ανάπτυξής του. Οπότε όσο εκνευριστική κι αν είναι αυτή η φάση πρέπει να κάνετε υπομονή και να χαίρεστε που αντιδράει.
Αυτοδιεκδίκηση στα παιδιά: Όταν τα παιδιά αντιμιλούν και αντιδρούν
Η αυτοδιεκδίκηση είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν όλα τα ανθρώπινα όντα. Αυτοδιεκδίκηση ονομάζομαι την διαδικασία όπου το παιδί ξεκινάει να αντιδράει προς τους γονείς, να αντιμιλάει ή να μην κάνει ό,τι του πουν οι γονείς του. Με αυτόν τον τρόπο έστω και υποσυνείδητα προσπαθεί να θέσει τα δικά του όρια και να ανεξαρτητοποιηθεί.
Μέσω της αυτοδιεκδίκησης το παιδί ξεκινάει να χτίζει την προσωπικότητά του και να μαθαίνει περισσότερα πράγματα για την ζωή, αφού όπως λέει και ο σοφός λαός “αν δεν πέσεις δε θα μάθεις να σηκώνεσαι” κι “αν δεν πάθεις δε θα μάθεις”.
Κι ενώ η αυτοδιεκδίκηση είναι κάτι φυσιολογικό και παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ανεξάρτητο θα γίνει ένα παιδί σε μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται πως οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται έτσι. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι γονείς θεωρούν λανθασμένα ότι πρέπει να έχουν πάντα τον πλήρη έλεγχο σχετικά με τα παιδιά τους.
Δείτε ακόμα Όταν γράφουν τα νήπια, στην πραγματικότητα χορεύουν στο χαρτί.
Πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο και φυσικά πιστεύουν ότι όταν ένα παιδί δεν υπακούει στις εντολές των γονιών είναι άτακτο και καλομαθημένο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηλικία των δύο ετών τα παιδιά αλλάζουν πολύ απότομα και οι αλλαγές συνεχίζουν να γίνονται κάθε έξι μήνες το ίδιο απότομα.
Οπότε όταν ένας γονιός είχε μάθει το παιδί του έξι μήνες πριν να είναι ήσυχο και να μην δημιουργεί προβλήματα, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έξι μήνες μετά, στα μόλις δύο του χρόνια ξεκίνησε να παρακούει τους γονείς και να κάνει μόνο ζημιές και αταξίες.
Όμως όλη αυτή η αντιδραστικότητα δεν σημαίνει πως το παιδί έχει προβλήματα με την συμπεριφορά του ούτε ότι η προσωπικότητά του άλλαξε. Το παιδί στην ουσία διανύει ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο.
Δείτε ακόμα Η πραγματικότητα ενός τρίχρονου με αυτισμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την ηλικία, ανάμεσα στους 24 και 36 μήνες, όπου τα νήπια ξεκινούν να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους. ξεκινούν και να συνειδητοποιούν ότι αποτελούν ξεχωριστά όντα σε αυτόν τον κόσμο.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι πριν δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τον εαυτό τους από το υπόλοιπο περιβάλλον. Αυτή η συνειδητοποίηση τα κάνει να θέλουν να επιβεβαιώνουν τον εαυτό τους ως έναν ξεχωριστό άνθρωπο.
Έτσι ξεκινούν να μην υπακούν τους γονείς, να διεκδικούν να περνάει πάντα το δικό τους ξεσπώντας με κλάματα και με νεύρα και να αντιμιλούν.
Τα παιδικά ξεσπάσματα είναι μέρος της αυτοδιεκδίκησης
Η διαδικασία της αυτοδιεκδίκησης περιλαμβάνει και τα παιδικά ξεσπάσματα τα οποία είναι και συνηθισμένα σε αυτή την ηλικία. Τα παιδικά ξεσπάσματα αποτελούν κι αυτά φυσιολογικές αντιδράσεις σε αυτή την ηλικία. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο γονιός δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα παιδικά ξεσπάσματα.
Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να επιβληθούν στα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτών των ξεσπασμάτων. Προσπαθούν να τα φοβερίσουν έτσι ώστε να περάσει το δικό τους. Όμως αυτό το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τα παιδιά να εναντιώνονται περισσότερο.
Αν όμως συνειδητοποιήσετε τι είναι η αυτοδιεκδίκηση και πόσο σημαντική είναι για την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού σας, τότε μπορεί να κάνετε τα παιδικά ξεσπάσματα να έχουν μία θετική κατεύθυνση αφού θα μάθετε και να τα διαχειρίζεστε σωστά.
Πως να διαχειριστείτε τις προκλητικές συμπεριφορές των παιδιών κατά την περίοδο της αυτοδιεκδίκησης;
Σίγουρα το να μάθετε να διαχειρίζεστε τα παιδικά ξεσπάσματα θα κάνει και την δική σας ψυχολογία καλύτερη και μπορεί ακόμη και να καταφέρετε να μειώσετε αυτά τα παιδικά ξεσπάσματα. Όμως μέχρι να φτάσετε σε αυτό το στάδιο είναι απόλυτα λογικό να νιώθετε πως έχετε βγει από τα όριά σας.
Κατά τη διάρκεια ενός παιδικού ξεσπάσματος προσπαθήστε να αφήσετε το παιδί να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα ξεκινήσει να νιώθει καλύτερα κι εσείς δε θα χάσετε την φωνή σας από τα ουρλιαχτά κάθε φορά.
Επίσης είναι πολύ σημαντικοί να θέσετε συγκεκριμένα όρια και να είστε ιδιαίτερα αυστηροί όσων αφορά την τήρηση αυτών. Για όλα τα άλλα μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι. Φυσικά θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να γίνεται πιο αυστηροί και καθοδηγητές. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακούτε μερικές φορές και την γνώμη του παιδιού.
Δείτε ακόμα Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι όχι μια μέρα φορτωμένη με δραστηριότητες
Σαν γονείς πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να εκφράζει τα συναισθήματά του. Μπορεί να είναι μικρό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι ένας άνθρωπος που δικαιούται μία μέρα να ξυπνήσει με νεύρα, με γκρίνια, να έχει εκρήξεις θυμού και να παραφέρεται.
Προσπαθήστε να μιλήσετε με το παιδί σας ρωτώντας το όμορφα τι έχει κι αν θέλει να μείνει λίγο μόνο του να παίξει με τα παιχνίδια του, μέχρι να ηρεμήσει. Αν ούτε με αυτό είναι ικανοποιημένο βρείτε μία δραστηριότητα που ξέρετε ότι θα του αρέσει και κάντε πράγματα μαζί για να το βοηθήσετε να ξεχαστεί.
Με λίγα λόγια θα πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν άποψη και το γεγονός ότι είναι ακόμη παιδιά δεν σημαίνει πως πρέπει να υπακούν πιστά ό,τι τους πείτε. Το να αντιδράει ένα παιδί είναι φυσιολογικό. Δεν θέλουμε παιδιά στρατιωτάκια, αλλά παιδιά ανεξάρτητα που να έχουν άποψη, θέλω και προσωπικότητα.
Photo cover via: diario.aw
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα νήπια στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος