Τι γίνεται τέλος πάντων με την ιλαρά;». Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας εξηγεί

Επειδή πάνω από τη χώρα πλανάται το «Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρά. Αφού εμείς την περάσαμε και δεν πάθαμε τίποτα».

 

Συναγερμό για τα κρούσματα της ιλαράς που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα έχει σημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Ο παιδίαστρος Αντώνης Δαρζέντας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έχει εκτεταμένα γράψει ενάντια στο «αντιεμβολιστικό κίνημα», αναφέρει παρακάτω τι ισχύει για την Ιλαρά και τα εμβόλια.

Διαβάστε παρακάτω τι γράφει ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας:

Επειδή πάνω από τη χώρα πλανάται το “Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρά. Αφού εμείς την περάσαμε και δεν πάθαμε τίποτα”.

Ας δούμε λοιπόν με βάση στοιχειά των Ελληνικών και των διεθνών οργανισμών γιατί φοβόμαστε την ιλαρά και γιατί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κάνουμε ένα συνεχή αγώνα να την εξαφανίσουμε.

 

Πρώτα από όλα .Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος .Στους 10 επίνοσους οι 9 θα την κολλήσουν σίγουρα. Αυτό σημαίνει πως θα την περάσει σε μια επιδημία σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός.

Ας δούμε αρχικά μερικά ιστορικά στοιχεία . Η ιλαρά έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους απ΄ότι η πανούκλα. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια έχουν καταλήξει εξαιτίας της περίπου 200 εκατ. άνθρωποι. Σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι επίνοσοι η ιλαρά εξολοθρεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτού .Φαίνεται πως ο πολιτισμός των Ίνκας στην κεντρική Αμερική εξολοθρεύτηκε από την Ιλαρά.

Στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα πριν από 100 χρόνια ήταν περίπου 50% ,δηλαδή τα μισά παιδιά πέθαιναν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μια από τις κύριες αιτίας ήταν τα παιδικά νοσήματα.

Ακούστε τώρα μερικά νούμερα που αφορούν τα σύγχρονα χρόνια και τις “πολιτισμένες” κοινωνίες.

H συχνότερη επιπλοκή της είναι η διάρροια η οποία συμβαίνει περίπου στο 8% και η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει καλή υγειονομική πρόσβαση.

Οξεία μέση ωτίτιδα στο 7% .

 

Πνευμονία με συχνότητα στο 6% η οποία είναι υπεύθυνη για το 60% των θανάτων από ιλαρά.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close