τι-να-κάνετε-αν-το-παιδί-σας-δει-εφιάλτη-

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη. Ένας εφιάλτης είναι μία πολύ τρομαχτική εμπειρία για ένα παιδί. Δείτε μερικές συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη του παιδιού.

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να μην θυμόμαστε όλα μας τα όνειρα όμως κάθε βράδυ βλέπουμε και από ένα. Τα όνειρα κρατούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα αλλά εμείς μπορεί να νιώθουμε ότι κράτησαν και ολόκληρο το βράδυ! Μερικές φορές αυτά τα όνειρα είναι όμορφα και μας κάνουν να μη θέλουμε να ξυπνήσουμε.

Άλλες φορές όμως είναι τρομαχτικά και μας κάνουν να πεταγόμαστε από τον ύπνο μας. Αυτά τα κακά όνειρα ονομάζονται εφιάλτες και δεν έχουν ηλικία. Εφιάλτη μπορεί να δει ένα βρέφος μόνο ενός μήνα ή και ένας ενήλικας 90 χρονών.

Δείτε ακόμα 9 ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά

Και για τους δύο είναι μία πολύ τρομαχτική εμπειρία. Ένας ενήλικας όμως έχει την ωριμότητα να πει “όνειρο ήταν” και να μην το θυμάται μέχρι το επόμενο πρωί. Ένα παιδί όχι. Υπάρχουν παιδιά που φοβούνται έναν εφιάλτη και κοιμούνται κάθε βράδυ τρομαγμένα με αποτέλεσμα οι εφιάλτες να γίνονται εντονότεροι και συχνότεροι.

Υπάρχουν παιδιά που ένας εφιάλτης τα τρόμαξε τόσο πολύ που φοβήθηκαν το επόμενο βράδυ να κοιμηθούν. Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς λοιπόν, όταν το παιδί μας δει εφιάλτη και όπως είναι φυσικό, φοβηθεί; Διαβάστε παρακάτω: 

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη: Να είστε καθησυχαστικοί μαζί του

Εάν το παιδί σας ξυπνά συνεχώς από ένα κακό όνειρο, μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή τραύματος που συνδέεται με αυτό. Συνήθως η αρχική απάντηση ενός γονέα μπορεί να είναι: «Ήταν απλώς ένας εφιάλτης, πήγαινε για ύπνο».

Ένας καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία είναι να έχετε μια υπομονετική και κατανοητή συζήτηση μαζί του. Ρωτήστε τι τους έκανε να φοβηθούν. Καταπραΰνετε τα αυξημένα συναισθήματά τους.

Δείτε ακόμα 9 Συνηθισμένα Όνειρα και ΤΙ συμβολίζει το Καθένα. Αν δείτε το 7ο, θα πρέπει να Προσέχετε…

Υπενθυμίστε τους ότι αν και το όνειρο μπορεί να φαινόταν αληθινό, όλα είναι εντάξει και ασφαλή. Τα λόγια καθησυχασμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε ένα παιδί να ηρεμήσει και να το ανακουφίσει ξανά.

τι-να-κάνετε-αν-το-παιδί-σας-δει-εφιάλτη-

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη: Διώξτε τους φόβους τους

Μερικές φορές, η αιτία που το παιδί σας φοβάται μπορεί να οφείλεται σε κάτι που έχει συναντήσει, όπως μια σκηνή από μια τρομακτική ταινία. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις ταινίες στο μεταξύ.

Ενώ μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από αυτές τις τρομακτικές ταινίες, μπορείτε επίσης να του μάθετε να μετατρέπει τις ζοφερές αναμνήσεις σε θετικές. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ότι το παιδί σας είδε μια ταινία με τέρατα και τώρα φοβάται να κοιμηθεί το βράδυ.

Μπορείτε να εξηγήσετε ότι τα τέρατα δεν είναι αληθινά ή μπορείτε να τα βοηθήσετε να βρουν ένα τραγούδι ή λέξεις να πουν για να τα βοηθήσετε να νιώσουν γενναία ή πιο δυνατά από αυτά τα τέρατα. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να ξαναγράψετε την ιστορία του ονείρου του που ολοκληρώνεται με αίσιο τέλος.

τι-να-κάνετε-αν-το-παιδί-σας-δει-εφιάλτη-

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη: Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

Το αντίστροφο της θωράκισης είναι η ανοχή, βοηθώντας το παιδί σας να συνηθίσει στο περιβάλλον του. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να δει κανείς με την κούκλα της κόρης του.

Αν και μπορεί να την τρομάζει τη νύχτα με τα μάτια ορθάνοιχτα, επιτρέψτε της να κοιτάζει την κούκλα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και πριν πάτε για ύπνο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι η κούκλα δεν είναι τρομακτική.

Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι. Και πάλι, τα λόγια καθησυχασμού είναι βασικά για να καταλάβει το παιδί σας ότι το παιχνίδι δεν θα το βλάψει.

τι-να-κάνετε-αν-το-παιδί-σας-δει-εφιάλτη-

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη: Βάλτε ένα κανονικό πρόγραμμα για την ώρα του ύπνου.

Το να έχετε μια καθημερινή και νυχτερινή ρουτίνα για το παιδί σας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εφιάλτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και η έλλειψη ύπνου μπορούν να σας θέσουν σε κίνδυνο να συναντήσετε άσχημα όνειρα.

τι-να-κάνετε-αν-το-παιδί-σας-δει-εφιάλτη-

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη: Φέρτε θετική ενέργεια πριν τον ύπνο.

Όταν ένα παιδί είναι χαλαρό, είναι πιο εύκολο για αυτό να πέσει σε έναν βαθύτερο ύπνο. Για να τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν, αφαιρέστε όλα τα θορυβώδη, τρομακτικά και συναρπαστικά πράγματα 30 λεπτά έως μία ώρα πριν τον ύπνο τους.

Μπορεί να θέλετε να παίξετε χαλαρωτική μουσική, να διαβάσετε ένα χαρούμενο βιβλίο ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μαζί τους. Αυτές οι δραστηριότητες επιτρέπουν στο παιδί σας να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα του πριν πάει για ύπνο.

τι-να-κάνετε-αν-το-παιδί-σας-δει-εφιάλτη-

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δει εφιάλτη: Μη φοβάστε να αναζητήσετε βοήθεια.

Ενώ υπάρχει μια σειρά από προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παιδικών εφιαλτών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Οι εφιάλτες μπορεί να συμβούν συχνά σε παιδιά που μπορεί να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Για την ασφάλεια του παιδιού και για την ηρεμία των γονιών, ένα ραντεβού με έναν οικογενειακό γιατρό ή ψυχολόγο μπορεί να είναι χρήσιμο.

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close