Το «κουτί των λέξεων» βοηθά τα παιδιά στην ορθογραφία και την ανάγνωση

Η ειδική παιδαγωγός Σοφία Τσιντσικλόγλου προτείνει μια πολύ εύκολη και παράλληλα ευχάριστη άσκηση, με στόχο τη βελτίωση στην ορθογραφία και την ανάγνωση, για την οποία θα χρειαστείτε:

• Ένα άδειο κουτί, το οποίο μπορείτε να “ντύσετε” με χαρτί περιτυλίγματος για να είναι πιο ωραίο. Στην πάνω πλευρά πρέπει να υπάρχει ένα άνοιγμα, όπως ας πούμε οι κάλπες των εκλογών!

• Χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνι, κομμένα σε μικρά ορθογώνια

 

Ξεκινήστε καθημερινά να μαθαίνετε μία ή περισσότερες λέξεις με το παιδί. Μπορείτε να παίρνετε ιδέες από το μάθημα της γλώσσας, επιλέγοντας τις πιο δύσκολες λέξεις ως προς την ορθογραφία.

Η διαδικασία είναι απλή: Το παιδί μαθαίνει την ορθογραφία της λέξης, μετά γράφει τη λέξη στο χαρτόνι και αν είναι σωστή τότε τη ρίχνει στο κουτί. Μπορείτε γράφοντας τη λέξη να τονίζετε με άλλο χρώμα το σημείο της ορθογραφίας που πρέπει να θυμάται το παιδί. π.χ. παγωτό, κόκκινο, πηγαίνω

 

Καθορίστε μια συγκεκριμένη μέρα που θα ανοίγετε το κουτί. Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα.

 

Τότε, μπορούν να γίνουν οι εξής ασκήσεις:

– Το παιδί διαβάζει τις κάρτες που υπάρχουν μέσα στο κουτί (άσκηση για βελτίωση ανάγνωσης)
– Το παιδί γράφει τις λέξεις από το κουτί στο τετράδιο, είτε ως αντιγραφή, είτε ως ορθογραφία
– Το παιδί επιλέγει τυχαία 1 κάρτα και φτιάχνει γραπτά ή προφορικά μία πρόταση με αυτή τη λέξη
– Το παιδί επιλέγει 5 ή περισσότερες κάρτες και προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει σε μια ιστορία (άσκηση ανάπτυξης γραπτού λόγου)
– Βάζετε μερικές κάρτες πάνω στο γραφείο, ώστε το παιδί να τις βάλει με σωστή αλφαβητική σειρά

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
paidagwgos.blogspot.gr

Το διαβάσαμε στο: infokids

Close