το-παιδί-ζαλίζεται-στο-αμάξι-τι-μπορούμε-να-κάνουμε-

Το παιδί ζαλίζεται στο αμάξι; Να τι μπορείτε να κάνετε. Αν το παιδί ζαλίζεται στο αμάξι και το πιάνει ναυτία, εμείς θα σας βοηθήσουμε να βρείτε την λύση.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που ζαλίζονται εύκολα στο αυτοκίνητο. Οι στροφές, η αίσθηση ότι βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και άλλοι παράγοντες κάνουν το παιδί να ζαλίζεται και πολλές φορές έχει ναυτίες και κάνει εμετό.

Τώρα που πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, σίγουρα δεν θέλουμε το ταξίδι να βγει ξινό σε όλη την οικογένεια, αν το παιδί ζαλιστεί. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για ποιον λόγο τα παιδιά ζαλίζονται στο αμάξι και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί ζαλίζεται το παιδί στο αμάξι;

Το αίσθημα ζάλης και ναυτίας στο αμάξι είναι ένας τύπος ασθένειας της κίνησης που συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενες πληροφορίες από το εσωτερικό αυτί, δηλαδή τον λαβύρινθο, τα μάτια και τα νεύρα στα άκρα.

Ένα παιδί που κάθετα χαμηλά στο πίσω κάθισμα χωρίς να μπορεί να δει έξω από το παράθυρο ή ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας που διαβάζει βιβλίο ή παίζει με το κινητό καθώς το αμάξι κινείται επηρεάζεται πολύ από το ταξίδι με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και ίσως να έχει ναυτίες και εμετούς.

το-παιδί-ζαλίζεται-στο-αμάξι-τι-μπορούμε-να-κάνουμε-

Photo via: Pinterest

Ο λαβύρινθος του παιδιού θα νιώσει την κίνηση αλλά τα μάτια και οι αρθρώσεις του δεν θα μπορούν να τις επιβεβαιώσουν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώσει ζάλη, στομαχική αδιαθεσία, κόπωση, απώλεια όρεξης ακόμη και εμετό.

Δείτε ακόμα Πυρετός στα παιδιά: Οι 15 μύθοι που πρέπει να ξέρετε

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί η ναυτία στο αυτοκίνητο επηρεάζει κάποια παιδιά περισσότερο από κάποια άλλα. Το πρόβλημα μέχρι τώρα φαίνεται πως αφορά τις περισσότερες φορές βρέφη και νήπια ή παιδιά ηλικίας από 2-12 ετών.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την ζάλη στο αυτοκίνητο;

Αρχικά θα πρέπει να μειώσετε την αισθητηριακή πρόσληψη πληροφοριών. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται δηλαδή το παιδί να κοιτάζει μπροστά στον δρόμο αντί να διαβάζει βιβλίο ή να παίζει με το κινητό του. Αν το παιδί κοιμηθεί στο αμάξι τότε δεν θα αποτραπεί η ζάλη.

Επίσης πριν το ταξίδι δεν πρέπει να δώσετε στο παιδί πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα και γενικά πρέπει να έχει φάει κάτι ελαφρύ πριν ή και κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν δεν θα κρατήσει πολύ το ταξίδι μπορείτε ακόμη και να μην φάει καθόλου μέχρι να φτάσετε.

το-παιδί-ζαλίζεται-στο-αμάξι-τι-μπορούμε-να-κάνουμε-

Photo via: mothersblog.gr

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού καλό θα ήταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου να είναι ανοιχτά έτσι ώστε το παιδί να παίρνει αέρα. Επίσης προσπαθήστε να διατηρήσετε τον αέρα καθαρό από έντονες οσμές. Πολύ καλό κάνει στα παιδιά και η απόσπαση της προσοχής.

Δείτε ακόμα Φουσκωτή πισίνα: Οι 6 κρυμμένοι κίνδυνοι για τα παιδιά

Αν το παιδί έχει προηγούμενες εμπειρίες από ναυτίες και ζαλάδες στο αμάξι πολλές φορές από τον φόβο του μπορεί να το ξανανιώσει. Μιλήστε του για ευχάριστα θέματα στο αμάξι έτσι ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή.

Αν θέλετε να του δώσετε κάποιο φάρμακο για την πρόληψη των συμπτωμάτων τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο από 2 ετών και σχεδιάζετε ένα μεγάλο ταξίδι μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό αν μπορείτε να του δώσετε κάποιο φάρμακο.

το-παιδί-ζαλίζεται-στο-αμάξι-τι-μπορούμε-να-κάνουμε-

Photo via: mama365.gr

Η δραμαμίνη και η διφαινυδραμίνη είναι οι συνήθεις επιλογές. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος για να προσδιορίσετε τη σωστή δόση και να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές παρενέργειες, όπως η υπνηλία.

Τί να κάνουμε αν τελικά το παιδί νιώσει ζαλάδα στο αμάξι;

Εάν το παιδί σας αρχίσει να έχει ναυτία στο αυτοκίνητο, σταματήστε το συντομότερο δυνατόν και αφήστε το να βγει και να περπατήσει. Επίσης, μπορεί να ξαπλώσει ανάσκελα για λίγα λεπτά με κλειστά μάτια.

Βάλτε του ένα δροσερό πανί στο μέτωπο, αν χρειάζεται. Αν αυτές οι συμβουλές δεν φαίνεται να βοηθούν, καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας σχετικά με άλλες επιλογές.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close