Trumenba: Το νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β - 'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε

Ένα νέο εμβόλιο για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω, για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου οροομάδας Β, κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas.

Σε ποια κατηγορία παιδιών απευθύνεται

Το εμβόλιο λέγεται Trumenba και ενδείκνυται για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω για την πρόληψη της διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που προκαλείται από το Neisseria meningitidis οροομάδας B.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν σημαντική ηλικιακή κατηγορία όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β λόγω της επιδημιολογίας της νόσου (στην Ελλάδα μετά την αυξημένη επίπτωση του νοσήματος στα βρέφη και μικρά παιδιά, μια δεύτερη μικρότερη αύξηση παρατηρείται επιπλέον στους έφηβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς και σημαντικό ποσοστό φορείας σε αυτές τις ηλικίες), αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων που τους θέτουν σε πιθανό κίνδυνο, όπως η ομαδική διαβίωση, ή η κοινή χρήση αντικειμένων.

«Παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β είναι απρόβλεπτη, μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία του ασθενούς, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης», δήλωσε ο Luis Jodar, Chief Medical and Scientific Affairs Officer, Medicines Development, Scientific & Clinical Affairs της επιχειρηματικής μονάδας Εμβολίων της Pfizer.

Το εμβόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2014 για την ενεργητική ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας από 10 έως 25 ετών έναντι στη διεισδυτική νόσο που προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis) οροομάδας B. Στην Ευρώπη πήρε έγκριση από τον EMA τον Μάιο 2017.

Trumenba: Το νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β - 'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε

Κλινική αποτελεσματικότητα

Η δραστικότητα του Trumenba δεν έχει αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές. Η δραστικότητα του εμβολίου συνάγεται από την κατάδειξη της επαγωγής βακτηριοκτόνων αντισωματικών αποκρίσεων
στον ορό εναντίον 4 δοκιμαστικών μηνιγγιτιδοκοκκικών στελεχών οροομάδας Β . Τα 4 δοκιμαστικά στελέχη εκφράζουν παραλλαγές της fHbP που αντιπροσωπεύουν τις 2 υποοικογένειες και, όταν συνυπολογίζονται, αντιπροσωπεύουν τα μηνιγγιτιδοκοκκικά στελέχη της οροομάδας Β που προκαλούν διεισδυτική νόσο.

Παρενέργειες του εμβολίου

Υπάρχει περίπτωση τα πρώιμα συμπτώματα να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όμως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές μελέτες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή εμβολιασμού, κεφαλαλγία, κόπωση, ρίγος, διάρροια, μυαλγία, πόνος αρθρώσεων και ναυτία.

Συνιστώμενη Δοσολογία

Σειρά αρχικής ανοσοποίησης

2 δόσεις (0,5 ml η καθεμία) που χορηγούνται με χρονική απόσταση 6 μηνών

3 δόσεις: 2 δόσεις (0,5 ml η καθεμία) που χορηγούνται με χρονική απόσταση τουλάχιστον 1 μηνός,

ενώ ακολουθεί μια τρίτη δόση τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση .

Αναμνηστική δόση

Για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσης μετά από οποιοδήποτε από τα δοσολογικά σχήματα

Τρόπος χορήγησης

Για ενδομυϊκή ένεση μόνο. Η θέση ένεσης που προτιμάται είναι ο δελτοειδής μυς στο άνω τμήμα του βραχίονα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το εμβόλιο εδώ

Η Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β

H Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (γνωστή και ως Μηνιγγίτιδα Β), είναι μία σοβαρή νόσος που προκαλείται από το βακτήριo Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. H νόσος είναι ύπουλη, καθώς παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή να οδηγήσει σε θάνατο. Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του Μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη στην Ελλάδα (87%) με ποσοστό εμφάνισης αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η άποψη της επιστημονικής κοινότητας των φαρμακοποιών

Κατόπιν σχετικής συζήτησης που είχαμε με εκπροσώπους των φαρμακοποιών μας δήλωσαν σχετικά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Trumenba τα εξής: “Είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το εν λόγω εμβόλιο καθώς όπως διευκρίνιζεται και στις οδηγίες του, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Trumenba σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών δεν έχουν τεκμηριωθεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Το εμβόλιο κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία στη τιμή των 90 ευρώ, για όσους θέλουν να γλιτώσουν κάποια χρήματα από τον μεγάλο του ανταγωνιστή, Bexsero, που είναι κατά 50 ευρώ περίπου ακριβοτερο.

Πηγή: infokids.gr
Close