Ο νέος κοροναϊός βρίσκεται στην Ευρώπη! - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και μετράει ήδη εκατοντάδες θύματα έχει θορυβήσει όλο τον πλανήτη! Πρόσφατα έγινε γνωστή η είδηση ότι είχαμε κρούσμα κοροναϊού και στην Γαλλία και την Γερμανία. Τα νέα ότι ο κοροναϊός έφτασε και στην Ευρώπη θορύβησε ακόμη περισσότερο τους κάτοικους των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από αυτόν τον νέο θανατηφόρο ιό, ερευνήσαμε και συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς σχετικά με τον κοροναϊό. Διαβάστε παρακάτω και προφυλάξτε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας:

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα κύρια συμπτώματα του κοροναϊού είναι ο πυρετός, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και η δύσπνοια. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία και η οργανική ανεπάρκεια και από τους ασθενείς που νόσησαν το 3% άφησε την τελευταία του πνοή. Ο κοροναϊός έχει θνησιμότητα περίπου 10%.

 

Ο κοροναϊός προήλθε πιθανότατα από κάποιο ζώο και λίγες μέρες μετά επιβεβαιώθηκε ότι εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΠΟΥ, ο τρόπος μετάδοσης είναι ο συνήθης: «Κατά την εξάπλωση των κοροναϊών SARS και MERS, η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν εφικτή μέσω σταγονιδίων (π.χ. φτέρνισμα, βήχας), στενή επαφή ή επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. ρούχα, έπιπλα), κάτι που πιθανότατα συμβαίνει και με τον ιό 2019-nCov.»

Ο νέος κοροναϊός είναι αρκετά επιθετικός και εντοπίζεται για πρώτη φορά στο ανθρωπινό είδος. Γι’ αυτό τον λόγο δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιον τρόπο επιτίθεται, τι είδους μεταλλάξεις μπορεί να δημιουργήσει και πως αντιμετωπίζεται. Παρόλα αυτά οι κοροναϊοί είναι κάτι γνωστό και συνήθως προσβάλλουν τους ανθρώπους με ήπια συμπτώματα. Όταν όμως είναι επιθετικοί όπως είναι οι κοροναϊοί SARS, MERS και 2019-nCov μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή στον θάνατο.

 

Παρόλο που ξεκίνησε στην Κίνα και συγκεκριμένα στη πόλη Γουχάν έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα στη Γαλλία και 1 στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Γουχάν έχει μπει σε καραντίνα και οι άνθρωποι στη Κίνα βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για τις πολύ βασικές ανάγκες, με μάσκα. Στη Κίνα έχουν καταγραφεί 106 θάνατοι εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε σχετικό άρθρο η  η Δρ. Άνι Σπάροου σημειώνει ότι «ελάχιστα παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που οφείλονται στον νέο κοροναϊό, ακόμη και αν έχουν προσβληθεί. Αυτό είναι κάτι που είχε παρατηρηθεί και με τους άλλους δύο επιθετικούς κοροναϊούς, τον SARS και τον MERS. Μόνο 1% των νέων κάτω των 24 που είχαν προσβληθεί, κατέληξαν εξαιτίας του κοροναϊού – και κανένα μικρό παιδί. Εικάζεται ότι τα εμβόλια για την ιλαρά και την ερυθρά, έχουν και παράπλευρη ευεργετική δράση, πιθανόν και ενάντια στους κοροναϊούς.» .

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί παρακάτω αν είναι επικίνδυνο αυτές τις μέρες να παραγγέλνουμε προϊόντα από την Κίνα κι αν είναι, πως μπορούμε να προφυλαχθούμε. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η πιθανότητα προσβολής είναι ελάχιστη, δεδομένου ότι:

  • Τα περισσότερα προϊόντα τυποποιούνται χωρίς να παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας Γουχάν
  • Από τη διάθεση έως την πώληση των προϊόντων μεσολαβούν αρκετές ημέρες και oι κορονοιοί γενικώς δεν επιβιώνουν σε εξωτερικό περιβάλλον πάνω από λίγες ημέρες
  • Η κινεζική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα έχουν ήδη λάβει μέτρα απομόνωσης του ιού
  • Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα
  • Παρά ταύτα, η πιθανότητα αυτή δεν δύναται να αποκλειστεί εντελώς. Καλό είναι να μην αγοράζετε αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα («μαύρη αγορά») και να πλένετε τα ρούχα που αγοράζετε πριν τα φορέσετε.

 

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις ένας άνθρωπος έχει τον ιό και τον μεταδίδει χωρίς να έχει παρουσιάσει ο ίδιος κάποιο σύμπτωμα. Οπότε, το ότι στα παιδιά δεν εμφανίζονται τις περισσότερες φορές συμπτώματα δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβουμε και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Δεν υπάρχει ακόμη το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον κοροναϊό οπότε η καλύτερη μέθοδος προφύλαξης είναι να μην νοσήσεις από τον νέο ιό. Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη συνιστά τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

 

«Αποφύγετε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων και μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα. Μεριμνήστε ώστε το φαγητό σας να σας σερβίρεται ζεματιστό.

Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.

Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας.

Φροντίστε το αμυντικό σας σύστημα να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής.

Εάν εμφανίσετε βήχα δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχετε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στην επαρχία HUBEI και ιδιαίτερα στην πόλη Wuhan της Κίνας ή έχετε έλθει σε επαφή με ασθενή υψηλού κινδύνου που βρίσκεται υπό διερεύνηση για τον ιό ή έχετε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αποφύγετε όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα.

Να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.»

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κίνδυνου κι αν εμφανίσουμε τα συμπτώματα πως πρέπει να δράσουμε; Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί αναλυτικά παρακάτω:

Εάν παρουσιάσετε πυρετό 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας από την Κίνα ή την επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη. Έως τότε, συνιστώνται τα μέτρα συμπωματικής αντιμετώπισης και υγιεινής που αφορούν και τη γρίπη (π.χ. επαρκής ενυδάτωση, παραμονή στο σπίτι, κάλυψη στόματος και μύτης όταν βήχουμε, αποφυγή καπνού).

O ιός δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Αναμένεται, ωστόσο, οι ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι οι γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου που αφορούν γενικά τις λοιμώξεις (σ.σ. παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άνθρωποι με διαβήτη και καρδιο-αναπνευστικές παθήσεις, καπνιστές).

Με πληροφορίες από iatronet.gr, foreignpolicy.com, who.int, sputniknews.gr

 

Close