η-φοιτήτρια-που-βασανίστηκε-από-τα-ΕΑΤ ΕΣΑ-

Το ημερολόγιο της φοιτήτριας που βασανίστηκε από τα ΕΑΤ ΕΣΑ μας προκαλεί ρίγος. Ένιωθε σπασμούς σε όλο το σώμα της και τα πόδια της ήταν μελανιασμένα.

Το ΕΑΤ-ΕΣΑ (αρχικά από: Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) ήταν το κύριο σώμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974). Συστάθηκε το 1951, λίγο μετά το τέλος του Εμφυλίου και ενώ επίκειτο η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ως τότε, ο Στρατός Ξηράς δεν είχε ξεχωριστό σώμα στρατιωτικής αστυνομίας, και στρατονομικά καθήκοντα ασκούσε η Χωροφυλακή. Οι άνδρες της ΕΣΑ φορούσαν χαρακτηριστική στολή με γαλάζιο πηλήκιο και λευκά περιβραχιόνια ενώ έφεραν μεγάλα ξύλινα κλομπς.

Δείτε ακόμα Η επίθεση των τανκς –  πολυτεχνείο 1973

Η Μέλπω Λεκατσά ήταν φοιτήτρια στο τρίτο έτος της φαρμακευτικής και στα 21 της χρόνια φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τα ΕΑΤ ΕΣΑ. Έγραψε την μαρτυρία της σε χαρτιά από σοκολάτα και μέχρι και σήμερα προκαλούν αυτές οι μαρτυρίες ρίγος. Διαβάστε παρακάτω: 

Η ιστορία της φοιτήτριας που βασανίστηκε από τα ΕΑΤ ΕΣΑ

Λίγο πριν την εισβολή του τανκ η Μέλπω Λεκατσά βρισκόταν στο ιατρείο της σχολής, όταν ένα νεαρός, την πλησίασε και την πληροφόρησε πως πλησιάζουν οι χουντικοί και πως αν θέλει να μην την συλλάβουν, πρέπει να φύγει αμέσως, διότι αυτούς θα πιάσουν πρώτους.

Η κοπέλα, ήταν ήδη σταμπαρισμένη, εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων και την εβδομάδα που διένυε τότε άλλαζε συνεχώς σπίτια για να μην την βρουν. Τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν. Την ημέρα της εισβολής κατάφερε να φύγει από την πίσω πύλη.

Την συνέλαβαν όμως την Παραμονή Χριστουγέννων, σε σπίτι φίλων της, που ήταν μαζί την νύχτα της 17η Νοέμβρη. Αυτό που τους πρόδωσε, είναι ότι εν αγνοία του ένας φίλος της, τηλεφώνησε το ίδιο βράδυ σε στέλεχος της αριστεράς και μέσω του τηλεφωνήματος τους εντόπισαν.

Δείτε ακόμα Κώστας Πάσσαρης: Άλλος άνθρωπος ο διαβόητος κακοποιός 21 χρόνια μετά την φυλάκιση του

η-φοιτήτρια-που-βασανίστηκε-από-τα-ΕΑΤ ΕΣΑ-

Τον Ιάνουριο του 1974 η νεαρή κοπέλα βρίσκεται στα κρατητήρια των ΕΑΤ ΕΣΑ. Βασανίζεται και ξυλοκοπείται μέχρι που κάποια στιγμή την μεταφέρουν στο αναρρωτήριο, ύστερα από λιποθυμική τάση εξαιτίας του ξύλου. Ο γιατρός που την εξέτασε, λέει πως πρέπει να φέρουν σοκολάτες από το περίπτερο, διότι η κοπέλα παθαίνει συχνά υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Η κοπέλα κρατάει τα περιτυλίγματα και κλέβει ένα στιλό. Σε αυτά τα περιτυλίγματα ξεκινάει να περιγράφει την εμπειρία της. Κάνει λόγο για βάναυσους ξυλοδαρμούς. Τα πόδια της είναι μελανιασμένα και με το ζόρι την βαστούσαν όρθια.

η-φοιτήτρια-που-βασανίστηκε-από-τα-ΕΑΤ ΕΣΑ-

Είχε μελανιές σε όλο της το σώμα, τα αυτιά της βούιζαν και το κεφάλι της πονούσε. Ένας φίλος της, που τον είχαν πιάσει και αυτόν, δεν είχε μάθει νέα του και παρακαλούσε τον Θεό να είναι καλά. Για 25 μέρες δεν της επέτρεπαν να κάνει μπάνιο ενώ η τουαλέτα επιτρεπόταν τρεις φορές την ημέρα.

Δείτε ακόμα Τα αυτοκίνητα του παρελθόντος και οι ανέσεις που τα σημερινά αυτοκίνητα δεν μπορούν ούτε να φανταστούν

Μάλιστα όταν την επέτρεψαν επιτέλους να κάνει μπάνιο, την έβαλαν σε ένα δωμάτιο χωρίς πόρτα, της είπαν να γδυθεί και την ανάγκασαν να κάνει μπάνιο, ενώ εκείνοι κοιτούσαν. Την ημέρα που της επέτρεψαν να κάνει μπάνιο ήταν και η ημέρα που της επέτρεψαν να δει για 5 λεπτά τους γονείς της.

η-φοιτήτρια-που-βασανίστηκε-από-τα-ΕΑΤ ΕΣΑ-

Σύμφωνα με την ίδια, δεν επιτρεπόταν να πουν τίποτα μεταξύ τους και η παρουσία τους ήταν μόνο για 5 λεπτά. Της χάιδευαν τα χέρια και την κοιτούσαν στα μάτια. Μετά από αυτό δυσκολεύτηκε πολύ να κάνει παιδιά. Σήμερα έχει δύο παιδιά και σύμφωνα με την ίδια αυτή ήταν η νίκη της απέναντι στους βασανιστές.

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close