Τα αυτοκίνητα του παρελθόντος και οι ανέσεις που τα σημερινά αυτοκίνητα δεν μπορούν ούτε να φανταστούν

Μπορεί μερικοί από εσάς να τα έχετε προλάβει. Μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τα αυτοκίνητα των παλαιότερων χρόνων είχαν μερικές ανέσεις που τα σημερινά αυτοκίνητα, δεν θα μπορέσουν να τις φτάσουν.

Η τεχνολογία και η μηχανολογία έχει εξελιχθεί. Παλιότερα τα παράθυρα των αυτοκινήτων άνοιγαν με την μανιβέλα ενώ πλέον, όλα τα αυτοκίνητα έχουν ηλεκτρικά παράθυρα. Γενικότερα η βιομηχανία αυτοκινήτων προσπαθεί συνεχώς να παράγει πιο ανταγωνιστικά αυτοκίνητα σε όλους τους τομείς.

Όμως σαν τα παλιά αυτοκίνητα δεν είναι. Διότι είχαν άλλη χάρη, άλλες ανέσεις και ακόμη και εμφανισιακά ήταν πιο ρομαντικά. Δεν ξέρουμε αν τα γράφουμε όλα αυτά, επειδή μας έχει πιάσει μία νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια πάντως αυτό το άρθρο πιστεύουμε θα εκφράσει κι εσάς. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι κεραίες των αυτοκινήτων

Παλιότερα τα αυτοκίνητα είχαν μεγάλες κεραίες στην οροφή τους, που επέτρεπαν στον οδηγό να ακούει ραδιόφωνο. Η αλήθεια είναι ότι στα μάτια των νέων, αυτές οι κεραίες, πλέον φαντάζουν αντιαισθητικές, όμως τότε είχαν την τάση να διπλώνουν και να ανοίγουν περισσότερο, αν ήθελες να είναι πιο διακριτικές. Σήμερα οι κεραίες δεν είναι ορατές.

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

Τα φινιστρίνια

Τα φινιστρίνια υπήρχαν στα παλιά αυτοκίνητα για να επιτρέπουν κάποιας μορφής αερισμού στο αμάξι. Ήταν ξεχωριστό παράθυρο από το κεντρικό παράθυρο του αυτοκινήτου και ήταν μικρότερο σε μέγεθος. Άνοιγε και έκλεινε χειροκίνητα και υπήρχαν τόσο στην πλευρά του οδηγού όσο και του συνοδηγού.

Δείτε ακόμα Η Μαρία Πενταγιώτισσα: Η πρώτη ελληνική κινηματογραφική υπερπαραγωγή που υποτιμήθηκε και ξεχάστηκε

Η αξία τους, ήταν ότι μπορούσες να έχεις κλειστά τα παράθυρα όμως να ανοίγεις τα φινιστρίνια, για να αερίζεται το αυτοκίνητο. Πλέον έχουν καταργηθεί αφού όλα τα αμάξια έχουν ενιαία παράθυρα.

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

Το τασάκι και ο αναπτήρας στο αυτοκίνητο

Τα παλιότερα αυτοκίνητα είχαν όλα τασάκι και αναπτήρα. Φυσικά οι καπνιστές οδηγοί ή οι συνοδηγοί τους, δεν ξέμεναν ποτέ από αναπτήρα αν είχαν πάει κάπου με το αυτοκίνητο ενώ τασάκια υπήρχαν και στα πίσω καθίσματα. Πλέον τα καινούρια αυτοκίνητα, δεν έχουν ούτε τασάκι ούτε αναπτήρα.

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

Οι κλειδαριές των αυτοκινήτων

Σήμερα κλειδώνεις το αμάξι μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Παλιότερα όμως έπρεπε να βάλεις το κλειδί μέσα στην κλειδαριά της εκάστοτε πόρτας. Με λίγα λόγια υπήρχε μία κλειδαριά από την πόρτα του οδηγού και μία από την πόρτα του συνοδηγού ενώ αν ήθελες να ανοίξεις και τις πίσω πόρτες το έκανες με το χέρι σου.

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

Η μανιβέλα στα παράθυρα

Ο πατέρας μου, όταν αποφάσισε να πάρει πριν κάποια χρόνια καινούριο φορτηγό για την δουλειά, δεν ήθελε να πάρει με τίποτα φορτηγό με ηλεκτρικά παράθυρα. Μου έλεγε ότι αν γινόταν κάποιο ατύχημα και έπεφτε στην θάλασσα ένιωθε ότι με την μανιβέλα θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί.

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό, έχει μία λογική ή όχι, παρόλα αυτά οι μανιβέλες ήταν οι μοχλοί που άνοιγες και έκλεινες τα παράθυρα χειροκίνητα. Μπορεί να ήταν λίγο πιο κουραστικά, όμως δεν χαλούσαν εύκολα και σίγουρα δεν μπλόκαραν εύκολα. Σε αντίθεση με τα σημερινά ηλεκτρικά παράθυρα.

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

Η διακόσμηση του αυτοκίνητου ήταν πιο χαριτωμένη

Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι μίνιμαλ. Διαθέτουν είτε δερμάτινα, είτε υφασμάτινα καθίσματα, σε ένα μόνο χρώμα με πολύ διακριτικά σχέδια. Όσο περνούν τα χρόνια βέβαια τα σχέδια όλο και λιγοστεύουν. Παλιότερα, η διακόσμηση του αυτοκινήτου ήταν…υπερπαραγωγή!

Δείτε ακόμα Ταξίδι στο χρόνο: Ας θυμηθούμε τα παλιά σχολεία με τους άβακες και τις ποδιές

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

Τα φώτα που…άνοιγαν

Τα παλιότερα αυτοκίνητα, ειδικά αυτά που ήταν αγωνιστικού τύπου είχαν μία χαριτωμένη λεπτομέρεια που τα σημερινά δεν την έχουν πια. Άνοιγαν και έκλειναν τα φώτα τους μπροστά σαν πορτούλες. Ήταν πολύ χαριτωμένα και ιδιαίτερα και σίγουρα θα μας λείψουν!

πως-ήταν-τα-παλιά αυτοκίνητα-

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close