Η χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι: Χιόνισε τον Ιούνιο και η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου

Η χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι: Χιόνισε τον Ιούνιο και η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου. Κι όμως, ήταν μία χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι, χιόνισε τον Ιούνιο, η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου και την Ευρώπη την έπνιξαν οι καταιγίδες.

Τολμούμε να πούμε μάλιστα ότι σήμερα, μπορεί να έχει καταιγίδες αλλά τουλάχιστον οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου, το βράδυ. Υπήρξε όμως μία εποχή που το Καλοκαίρι δεν ήρθε.

Δείτε ακόμα Youtube: Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε πριν 17 χρόνια

Στο σημερινό μας άρθρο θα μπούμε στην μηχανή του χρόνου και θα ταξιδέψουμε πίσω, στο μακρινό Καλοκαίρι του 1816 όπου στην ουσία δεν ήρθε. Τον Ιούνιο χιόνισε, η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη είχε πνιγεί από τις καταιγίδες. Διαβάστε παρακάτω: 

Η χρονιά που δεν ήρθε το Καλοκαίρι: Χιόνισε τον Ιούνιο και η Ελλάδα είχε 0 βαθμούς Κελσίου

Οι τέσσερις εποχές είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πλανήτη και των ζωντανών οργανισμών που μένουν πάνω σε αυτόν. Στο σήμερα οι τέσσερις εποχές έχουν αλλάξει εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου όμως φαίνεται πως το 1816 κάτι άλλο διατάραξε τις τέσσερις εποχές.

Την Άνοιξη του 1816 έγινε μία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα, στην Ινδονησία και πιο συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου του 1816. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη σε 1.630 χρόνια και διαταράχθηκε εκτός από την γύρω περιοχή η Ευρώπη και η βόρεια Αμερική.

η-χρονιά-που-είχε-καταιγίδες-και-χιόνι-το-Καλοκαίρι-

Η έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου σκότωσε περίπου 70.000 ανθρώπους και στην Ευρώπη αλλά και την βόρεια Αφρική υπήρχαν καταιγίδες και χιονοπτώσεις και τους τρεις μήνες του Καλοκαιριού. Οι άνθρωποι έσφαζαν τα ζώα τους γιατί δεν είχαν τι να τα ταΐσουν και εξαιτίας των χιονοπτώσεων η γεωργία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Δείτε ακόμα Ο Μακελάρης της Νέας Σμύρνης: Πέταξε τη σύντροφό του από το μπαλκόνι και σκότωσε τα παιδιά της

Επίσης εξαιτίας αυτής της καιρικής αλλαγή προκλήθηκαν λιμοί και επιδημίες χολέρας σε όλη την Ευρώπη αλλά και την βόρεια Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηφαιστειακή στάχτη εξαπλώθηκε μέχρι και 1.300 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης.

η-χρονιά-που-είχε-καταιγίδες-και-χιόνι-το-Καλοκαίρι-

Το ηφαίστειο σταμάτησε να βρυχάται στις 15 Ιουλίου του 1815 όμως ο καπνός παρέμεινε πηκτός στην γύρω περιοχή μέχρι και τις 23 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Επίσης οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για ακόμη 4 χρόνια όμως ήταν μικρές και ακίνδυνες.

Οι επιπτώσεις της έκρηξης του ηφαιστείου στις υπόλοιπες χώρες

Στην Ιρλανδία λοιπόν από τις 153 ημέρες του διαστήματος Μάιου μέχρι και Σεπτέμβριου έβρεχε τις 142 με καταρρακτώδεις καταιγίδες ενώ στην Αγγλία ο μέσος όρος θερμοκρασίας κυμάνθηκε στους 13,37 βαθμούς Κελσίου. Το συγκεκριμένο Καλοκαίρι ήταν το τρίτο πιο ψυχρό Καλοκαίρι από το 1659 που ξεκίνησαν να κρατούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Στην Γαλλία και στην Αυστρία περίπου 200.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα και τις επιδημίες χολέρας και τύφου. Οι πάγοι στην Αρκτική και στις Άλπεις μεγάλωσαν ενώ στην Ουκρανία έκανε ένα θερμότερο Καλοκαίρι από ότι συνήθως.

Στις 4 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς σημειώθηκε παγετός στο Κονέκτικατ ενώ στις 8 Ιουνίου έπεσε χιόνι στην Νέα Υόρκη. Εξαιτίας του παγετού δεν υπήρχαν συγκοινωνίες, οι σοδειές καταστρέφονταν και οι άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα και το κρύο, αφού ακόμη και τα ξύλα λιγόστευαν.

Δείτε ακόμα Πατέρας μεταμφιέστηκε και σκότωσε εν ψuχρώ το βιαστn του 11χρονου γιου του

Εξαιτίας της ηφαιστειακής σκόνης το χιόνι είχε διαφορετικό χρώμα από ότι συνήθως. Στην Ουγγαρία είχε καφέ χρώμα ενώ στην Ιταλία κόκκινο. Και το επόμενο Καλοκαίρι όμως τα πράγματα ήταν δύσκολα αφού υπήρχαν θερμοκρασίες μέχρι και -26 βαθμούς Κελσίου.

η-χρονιά-που-είχε-καταιγίδες-και-χιόνι-το-Καλοκαίρι-

Επειδή όμως όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της φύσης και όχι της ανθρώπινης παρέμβασης, από ένα σημείο και μετά όλα ήρθαν και πάλι στο φυσιολογικό τους.

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close