η-πρώτη-απαγωγή-παιδιού-στην-Ελλάδα-

Πότε έγινε η πρώτη απαγωγή παιδιού στην Ελλάδα; Η ιστορία της πρώτης απαγωγής παιδιού που συντάραξε την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μία σχετικά ήσυχη και μικρή χώρα. Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα άργησε να έρθει και μάλιστα ακόμη και σήμερα, σπάνια ακούμε ιστορίες εγκλημάτων παρόμοιες με αυτές που καταγράφονται σε χώρες όπως η Αμερική. Ακόμη κι αν τις ακούμε σίγουρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ίδια συχνότητα και η ίδια πυκνότητα περιστατικών.

Έτσι οι απαγωγές παιδιών στην Ελλάδα ευτυχώς άργησαν να έρθουν. Όταν όμως καταγράφηκε η πρώτη απαγωγή παιδιού στην Ελλάδα φυσικά όλοι οι γονείς πανικοβλήθηκαν και η κοινή γνώμη συνταράχτηκε. Ξαφνικά το “μην παίρνεις γλυκά από ξένους” θα γίνει απαραίτητη γνώση για κάθε παιδί. Διαβάστε παρακάτω: 

Το χρονικό της πρώτης απαγωγής παιδιού στην Ελλάδα

Η απαγωγή του παιδιού έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 1978. Το 8χρονο παιδί απήχθη μέσα από το σπίτι του στη Γλυφάδα. Το παιδί ήταν μέλος μία πολύ πλούσιας οικογένειας από το Λίβανο οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια, με το ξέσπασμα του εμφυλίου στην χώρα τους, μετανάστευσαν στην Ελλάδα.

Ζούσαν σε μία βίλα στην Γλυφάδα και οι γείτονές του δεν γνώριζαν ακριβώς την δουλειά του Ζεϊν Μονάχ – του πατέρα του παιδιού -. Άλλοι έλεγαν ότι ασχολούνταν με το εμπόριο ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι ήταν ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι η πληροφορία ότι επρόκειτο για δισεκατομμυριούχο ξεκίνησε να γίνεται γνωστή.

η-πρώτη-απαγωγή-παιδιού-στην-Ελλάδα-

Τα ίχνη του παιδιού λοιπόν χάθηκαν το μεσημέρι εκείνης της μέρες και ο πατέρας του μέχρι τις 21:30 το βράδυ θα ειδοποιήσει τις αρχές. Εκείνο το μεσημέρι ο 8χρονος που λεγόταν Φαρούκ μετά το μεσημεριανό του θα βγει να παίξει στην αυλή του.

Δείτε ακόμα «Του δίνω δίκιο που σκότωσε το γιο μου»: Το έγκλημα που έκανε όλη την Μάνη να χειροκροτούν τον δολοφόνο

Ενώ το παιδί χάθηκε σχεδόν αμέσως η μητέρα του μέχρι τις 5 το απόγευμα φαίνεται πως δεν είχε αντιληφθεί κάτι. Όταν όμως στις 5 το απόγευμα διαπίστωσε ότι το παιδί δεν βρισκόταν στην περιφραγμένη αυλή της βίλας ξεκίνησε να σκέφτεται τα χειρότερα.

Όταν πια νύχτωσε δεν είχε κουράγιο να περιμένει και μαζί με τον σύζυγό της ειδοποιήσαν την αστυνομία. Λίγο πριν ειδοποιήσουν την αστυνομία δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από κάποιους που έλεγαν ότι ήταν Παλαιστίνιοι και παραδέχονταν ότι κρατούν εκείνοι το παιδί.

η-πρώτη-απαγωγή-παιδιού-στην-Ελλάδα-

Είπαν ότι ήθελαν ένα εκατομμύριο δολάρια μετρητά και ότι αν ήθελαν να ξαναδούν το παιδί τους ζωντανό δεν έπρεπε να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία. Επίσης ενημέρωσαν ότι θα καλέσουν και πάλι αύριο στις 9 για να κανονίσουν πως θα μεταφερθούν τα χρήματα.

Δείτε ακόμα Η Ελληνίδα μάνα που υποστήριξε τον δολοφόνο της κόρης της

Οι γονείς του 8χρονου όμως δεν άκουσαν τους απαγωγείς και κάλεσαν αμέσως τις αρχές ενημερώνοντάς τες παράλληλα με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το τηλεφώνημα. Παρόλα αυτά οι απαγωγείς ήταν ιδιαίτερα απρόσεκτοι.

Ένας γείτονας του 8χρονου είχε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ένα ύποπτο αυτοκίνητο να κάνει βόλτες έξω από την βίλα και ο γείτονας για καλό και για κακό κράτησε τις πινακίδες του αυτοκινήτου του. Όταν λοιπόν οι αρχές αναζήτησαν τις πινακίδες διαπίστωσαν ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν κρύβεται πίσω από την απαγωγή.

Ο εγκέφαλος της απαγωγής ήταν ένας Έλληνας από την Αρκαδία και ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ. Οι αστυνομικές αρχές λοιπόν ξεκίνησαν να αναζητούν τον Π. Καρζή. Το επόμενο πρωί ο απαγωγέας καλεί και πάλι στο σπίτι του Λιβανέζου.

Δείτε ακόμα Βασίλης Τάκος: Ο πατέρας που δεν δίστασε να θάψει ζωντανά τα παιδιά του

Είναι πιο απαιτητικός και θέλει τα λεφτά γρήγορα. Ο επιχειρηματίας όμως με την πρόφαση ότι εξαιτίας της Πρωτοχρονιάς οι τράπεζες θα ήταν κλειστές τον καθυστέρησε. Στο μεταξύ οι αστυνομικές αρχές πλησίαζαν όλο και περισσότερο στον Καρζή.

Συγγενείς του Καρζή τον ειδοποιούν ότι η αστυνομία τον ψάχνει κι έτσι ο απαγωγέας την ίδια μέρα παίρνει τρομοκρατημένος τον μπαμπά του 8χρονου και του λέει ότι δεν θέλει τα χρήματα, ότι θα γυρίσει το παιδί ασφαλή στο σπίτι του και απλά ζητούσε από τον επιχειρηματία να μην κάνει καταγγελία.

Του ζήτησε μάλιστα να πει στους δημοσιογράφους ότι δεν επρόκειτο για απαγωγή και ότι ο 8χρονος εκείνη την μέρα είχε μαλώσει με τους γονείς του και το έσκασε από το σπίτι, μένοντας τόσες μέρες σε έναν φίλο του. Ο απαγωγέας έκανε τα λεγόμενά του πραγματικότητα.

Δείτε ακόμα Το έμαθε σε ζωντανή μετάδοση: Αποφυλακίστηκε ο φονιάς που ορκίστηκε να σκοτώσει τη Νικολούλη

Το ίδιο βράδυ σε ένα ζαχαροπλαστείο στη Φλοίσβου ο μικρός Φαρούκ θα βρεθεί από τους γονείς του σώος και αβλαβής. Τις επόμενες δύο μέρες θα συλληφθούν δύο άντρες που θα αναγνωριστούν από τον Φαρούκ σαν συνεργοί στην απαγωγή.

Πρόκειται για για τον Θεόδωρο Τσαβαλιά που ήταν υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ του Καρζή και τον Αριστοτέλη Κορμπίλα που ήταν συμπατριώτης του Τσαβαλιά. Μία μέρα αργότερα ο Καρζής θα παραδοθεί μόνος του στην αστυνομία.

Πως έγινε η πρώτη απαγωγή παιδιού στην Ελλάδα και για ποιον λόγο

Το μεσημέρι που ο 8χρονος βγήκε στην αυλή του να παίξει, δύο άντρες μέσα από ένα άγνωστο αυτοκίνητο του μίλησαν και τον έπεισαν να μπει μέσα για να τον πάνε στον μπαμπά του. Στην αρχή οι απαγωγείς είχαν νοικιάσει ένα σπίτι στην Αργυρούπολη με σκοπό να κλείσουν εκεί το παιδί.

Ο 8χρονος όμως ξεκίνησε να κλαίει και να φωνάζει και φοβούμενοι ότι οι φωνές του παιδιού θα γινόντουσαν αντιληπτές από τα γειτονικά διαμερίσματα πήραν τον 8χρονο και τον πήγαν στο πατρικό του Καρζή, στην Ακράτα της Αχαΐας. Ο εγκέφαλος της απαγωγής – δηλαδή ο Καρζής- θα έμενε στην Αθήνα για να ελέγχει την κατάσταση.

Πολλά πράγματα όμως δεν τα είχε υπολογίσει σωστά. Όταν ο Καρζής έμαθε ότι τον αναζητά η αστυνομία οδήγησε μέχρι την Ακράτα για να γυρίσει το παιδί και τους απαγωγείς στην Αθήνα με σκοπό το παιδί να επιστρέψει σπίτι του, επειδή το αμάξι των απαγωγέων είχε χαλάσει.

Δείτε ακόμα Ο κόσμος απαιτούσε να εκτελεστούν: Οι 10χρονοι που βασάνισαν και σκoτωσαν ένα 2χρονο

Αφού άφησαν τον μικρό στο ζαχαροπλαστείο, ο Καρζής περιπλανιόταν στην πόλη χωρίς να ξέρει τι πρέπει να κάνει για να γλιτώσει. Στην απολογία του ο Καρζής θα έλεγε πως δεν είχε σκοπό να πειράξει το παιδί. Ήθελε απλά τα λύτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτός παρέσυρε τους συνεργούς του γιατί από την μία ήθελε να “χτυπήσει τις κοινωνικές αδικίες” και από την άλλη είχε την ανάγκη να ζήσει την συγκίνηση μίας περιπέτειας. Ο ίδιος έλεγε στους αστυνομικούς ότι ήταν άδικο η οικογένεια του 8χρονου να έχουν τόσα λεφτά ενώ άλλοι πεινάνε.

Λίγους μήνες αργότερα στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ο Καρζής θα καταδικάζονταν σε 7,5 χρόνια φυλάκισης και οι συνεργεί του σε 5,5 ο καθένας.

η-πρώτη-απαγωγή-παιδιού-στην-Ελλάδα-

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close