Μεγάλος ατακαδόρος : Ο ηθοποιός  που οι ρόλοι του βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία

Είναι γνωστός ως ο «μάγκας» του ελληνικού κινηματογράφου, εξαιτίας των ρόλων που έπαιξε κατά κανόνα με ιδιαίτερο χιούμορ. Στη μακρόχρονη πορεία του στον κινηματογράφο, πήρε μέρος σε περίπου 100 ταινίες.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, ο αρχικός του στόχος ήταν να γίνει «ζεν πρεμιέ», αλλά οι καθηγητές του στη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου φοιτούσε, τον έστρεψαν προς την κωμωδία, στην οποία έκανε τελικά καριέρα.

Η κωμωδία όπως είχε εξομολογηθεί ο Μίμης Φωτόπουλος , τον βοήθησε να ξεπεράσει τη μελαγχολία που είχε από τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε.

Δείτε επίσης : Ο Αντωνάκης του Ελληνικού κινηματογράφου και της καρδιάς μας : Η σχιζοφρενής γιαγιά που τον μεγάλωσε, η κρυφή ζωή, και η μάχη με το τζόγο

Μεγάλος ατακαδόρος : Ο ηθοποιός που οι ρόλοι του βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία

Ο χαμός του πατέρα του και της αδελφής του

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1913, στη Ζάτουνα της ορεινής Γορτυνίας. Οι γονείς του γνωρίστηκαν στο Αίγιο που ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας του. Ο πατέρας του ήταν έμπορος, βρέθηκε στην περιοχή για κάποια εμπορική συναλλαγή, τη γνώρισε και παντρεύτηκαν.

Ο Μίμης ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας. Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του πέθανε από φυματίωση. Η μητέρα του για να τα βγάλει πέρα πήρε τα τρία της παιδιά και επέστρεψε στο Αίγιο, όπου ζούσαν η μητέρα και η αδελφές της. Τα προβλήματα όμως όχι μόνο δεν τέλειωσαν, αλλά χειροτέρεψαν, με τον θάνατο της αδελφής του Μίμη.

Δείτε επίσης : Ο Ζεν Πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου που αρνήθηκε να παντρευτεί την Αλίκη Βουγιουκλάκη Η καριέρα και οι κρυφές πτυχές της ζωής του

Η Άννα Φωτοπούλου ήταν μόλις 27 ετών, χήρα και είχε χάσει την κόρη της, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Αφοσιώθηκε στην ανατροφή των δύο γιων της και παρά το νεαρό της ηλικίας της, δεν ξαναπαντρεύτηκε, γεγονός που εκτιμούσε ο ηθοποιός ακόμα και όταν μεγάλωσε. Όταν η κατάσταση στο Αίγιο χειροτέρεψε, οι γυναίκες της οικογένειας αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αθήνα. Έτσι μετακόμισαν στην περιοχή Πευκάκια, τη σημερινή Νεάπολη Εξαρχείων.

Δείτε επίσης : Νομίζαμε ότι βλέπαμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη μα κάναμε λάθος:Η σωσίας Μίτση Καρρά που την αντικαθιστούσε και ο Απαράβατος όρος

Μεγάλος ατακαδόρος : Ο ηθοποιός που οι ρόλοι του βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία

Η ζωή στην Αθήνα και η στροφή στην υποκριτική λόγω αγγελίας

Δείτε επίσης : «Ελάτε να τα πάρετε» Η ατάκα του ηθοποιού που θα μας μείνει αξέχαστη , αγαπήθηκε πολύ από τις γυναίκες αλλά δεν κατάφερε να γίνει Κούρκουλος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη lovegreekcinema (@lovegreekcinema)

Δείτε επίσης : Μιμή Ντενίση: Τα βασανιστήρια που μου έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη – Δεν με άφηνε να φύγω

Ο Μίμης στην Αθήνα, ζούσε σε ένα σπίτι με τον αδελφό του τον Άγγελο και 5 γυναίκες. Τη μητέρα, τη γιαγιά του και τις αδελφές της γιαγιάς του. Όλες, εργάζονταν ως μοδίστρες, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν. Τα δύο αγòρια μεγάλωσαν ακούγοντας νυχθημερόν τον ήχο της ραπτομηχανής.

Παρά τη φτώχεια και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, η Άννα Φωτοπούλου φρόντισε να δώσει στα δύο παιδιά της την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Είχαν δασκάλα γαλλικών, ενώ και τα δύο αγόρια μάθαιναν βιολί σύμφωνα με το news247.gr .

Μεγάλος ατακαδόρος : Ο ηθοποιός που οι ρόλοι του βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία

Η υποκριτική δεν ήταν παιδικό όνειρο του Φωτόπουλου

Ο ηθοποιός ευγνωμονούσε τη μητέρα του για τον τρόπο που διαπαιδαγώγησε τον ίδιο, αλλά και τον αδελφό του. Με την παιδεία που απέκτησε αγάπησε τη λογοτεχνία. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδελφός του ξόδευαν σχεδόν όλο το χαρτζιλίκι τους στην αγορά βιβλίων. Ο ηθοποιός δεν αγάπησε τα γράμματα μόνο ως αναγνώστης, αλλά άρχισε και ο ίδιος να γράφει. Σε ηλικία 17 ετών, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στο Αίγιο, έγραψε το πρώτο του ποίημα.

Όταν το 1931 αποφοίτησε από το γυμνάσιο, ξεκίνησε να δουλεύει ως πλασιέ σιδηρικών. Παράλληλα ξεκίνησε και τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου πέρασε, λόγω του καλού βαθμού που είχε γράψει στην έκθεση. Λίγο νωρίτερα είχε απορριφθεί από τη Γεωπονική Σχολή, εξαιτίας του κακού βαθμού που είχε γράψει στην έκθεση!

Δείτε επίσης : Αλίκη Βουγιουκλάκη : Η αδημοσίευτη φωτογραφία αγκαλιά με τον ανιψιό της Αιμίλιο

Μεγάλος ατακαδόρος : Ο ηθοποιός που οι ρόλοι του βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία

Ο Μίμης Φωτόπουλος έπαιξε σε 101 ταινίες. Πέρα από τη λαμπρή καριέρα του, σαν ηθοποιός, έγραψε τρία θεατρικά έργα, τρία βιβλία αυτοβιογραφικού χαρακτήρα και τέσσερις ποιητικές συλλογές

Ο Φωτόπουλος δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική, γιατί αποφάσισε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή. Δεν ήταν μια απόφαση που τη βασάνισε πολύ, ούτε η υποκριτική αποτελούσε παιδικό του όνειρο, όπως συμβαίνει συνήθως.

Δείτε επίσης : Ο Ζεν Πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου που αρνήθηκε να παντρευτεί την Αλίκη Βουγιουκλάκη – Η καριέρα και οι κρυφές πτυχές της ζωής του

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Δειτε επίσης : Βουγιουκλάκη – Καρέζη – Λάσκαρη: Η τραγική σύμπτωση πίσω από τον θάνατό τους

Όλα έγιναν τυχαία, όταν διάβασε μια αγγελία σε εφημερίδα. Ο ίδιος είχε περιγράψει τη σκηνή ως εξής: «Ενώ ακόμα έδινα εξετάσεις στη Φιλοσοφική, τράβηξε την προσοχή μου μια αγγελία στις εφημερίδες που μιλούσε για εισιτηρίους εξετάσεις της Δραματικής Σχολής… Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω πως μου ‘ρθε έτσι στα καλά καθούμενα να δώσω εξετάσεις στη Δραματική»

Ενώ ακόμα έδινα εξετάσεις στη Φιλοσοφική, τράβηξε την προσοχή μου μια αγγελία στις εφημερίδες που μιλούσε για εισιτηρίους εξετάσεις της Δραματικής Σχολής… Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω πως μου ‘ρθε έτσι στα καλά καθούμενα να δώσω εξετάσεις στη Δραματική.

Μεγάλος ατακαδόρος : Ο ηθοποιός που οι ρόλοι του βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία

Για να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις αγόρασε από ένα περίπτερο τον Προμηθέα και άρχισε να μελετάει τραγωδία. Η απαγγελία του έπεισε τους καθηγητές, οι οποίοι εκτός των άλλων, εκτίμησαν και τη χροιά της φωνής του.

Έτσι, ο Μίμης Φωτόπουλος ξεκίνησε τις σπουδές του στην υποκριτική. Παράλληλα με τη Φιλοσοφική και το θέατρο έδωσε εξετάσεις και στη Νομική. Πέτυχε και γράφτηκε γιατί τότε δεν ήταν σίγουρος ακόμα ποιον κλάδο θα ακολουθούσε τελικά. Σύντομα έλυσε την απορία του.

 

Close