Σαν σήμερα 19  χρόνια πριν το τροχαίο στα Τέμπη στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Τέμπη: Σαν σήμερα 19 χρόνια πριν το τροχαίο στα Τέμπη στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές. Οι μαθητές επέστρεφαν κουρασμένοι και χαρούμενοι στα σπίτια τους. Δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα γινόταν όλο αυτό. 21 Μαθητές σκοτώθηκαν ενώ 9 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα το κάνουν ακόμη πιο αποτρόπαιο.

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απριλίου του 2003. Απόγευμα Κυριακής. Ένα λεωφορείο με μαθητές λυκείου επιστρέφει από εκδρομή στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας. Το λεωφορείο είχε φτάσει στα Τέμπη και μία νταλίκα βρισκόταν στην άλλη πλευρά του δρόμου. Για λόγους που ποτέ δεν έγιναν καθαροί η νταλίκα έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα.

Σαν σήμερα 19 χρόνια πριν το τροχαίο στα Τέμπη στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Οι μαθητές επέστρεφαν κουρασμένοι και χαρούμενοι στα σπίτια τους. Δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα γινόταν όλο αυτό. 21 Μαθητές σκοτώθηκαν ενώ 9 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα το κάνουν ακόμη πιο αποτρόπαιο.

Το λεωφορείο διαλύθηκε ολοσχερώς. Τα σωστικά συνεργεία έκαναν πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν τους μαθητές με τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής να περιγράφουν τη σύγκρουση ως «κρότο που πάγωσε τον χρόνο».

Οι αιτίες που ποτέ δεν έγιναν σαφείς

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς, αλλά δεν έγιναν ποτέ σαφείς. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Σαν σήμερα 19 χρόνια πριν το τροχαίο στα Τέμπη στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Η δίκη

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Επίσης, οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια φυλάκισης, ενώ η εταιρεία κατέβαλλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

“Η Ελλάδα θρηνεί τον χαμό των 21 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα”

“Το θυμόσαστε αυτά είναι τα Τέμπη. Και είχαν μία μαρμάρινη πλάκα στα Τέμπη που έλεγε Μην Μας Ξεχάσατε. Ξέρετε πότε τους ξεχάσαμε; Την ακριβώς επόμενη μέρα. Απόδειξη ότι η κοινωνία τους ξέχασε είναι ότι συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο προκαλώντας εγκλήματα.”

«Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βέροιας με τις εικόνες από το αποτρόπαιο δυστύχημα να παραμένουν χαραγμένες ακόμα στο μυαλό μας.

Σαν σήμερα 19 χρόνια πριν το τροχαίο στα Τέμπη στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές

Close