Μία ελληνική συνήθεια που έγινε έθιμο σε κάθε γειτονιά και κάθε χωριό της χώρας.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στο φούρνο της γειτονιάς; Που οι νοικοκυρές έδιναν λίγες δραχμές και πήγαιναν το γιουβέτσι, το παστίτσιο ή το αρνάκι στο φούρνο για να ψηθεί.
Μία συνήθεια που έγινε έθιμο σε κάθε ελληνική κοινωνία! Οι γυναίκες προετοίμαζαν κάθε Κυριακή πρωί το ταψί και μετά την εκκλησία έτρεχαν το φαγητό της οικογένειας, σκεπασμένο με πετσέτα, στο φούρναρη για να ψηθεί.
Το ταψί στο φούρνο συμβόλιζε μία ολόκληρη εποχή, που ξεκινούσε από την περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.
Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο και κοτόπουλο.
Πόσοι από σας πρόλαβαν το ταψί στο φούρνο; Ένα νοσταλγικό έθιμο που χαρακτήριζε τις τότε εποχές. Τις εποχές της ανεμελιάς, “του ασπρόμαυρου”, της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας που φρόντιζε να κρατεί καλά τα έθιμα και την οικογένεια ενωμένη!
Μακάρι να είχαμε και σήμερα το ταψί στο φούρνο της γειτονιάς…Κάθε Κυριακή, εκκλησία, μετά στο φούρνο, και μετά όλη η οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι με το ξεχωριστό παραδοσιακό φαγητό!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες