Μία ελληνική συνήθεια που έγινε έθιμο σε κάθε γειτονιά και κάθε χωριό της χώρας.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στο φούρνο της γειτονιάς; Που οι νοικοκυρές έδιναν λίγες δραχμές και πήγαιναν το γιουβέτσι, το παστίτσιο ή το αρνάκι στο φούρνο για να ψηθεί.
Μία συνήθεια που έγινε έθιμο σε κάθε ελληνική κοινωνία! Οι γυναίκες προετοίμαζαν κάθε Κυριακή πρωί το ταψί και μετά την εκκλησία έτρεχαν το φαγητό της οικογένειας, σκεπασμένο με πετσέτα, στο φούρναρη για να ψηθεί.
Το ταψί στο φούρνο συμβόλιζε μία ολόκληρη εποχή, που ξεκινούσε από την περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.
Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο και κοτόπουλο.
Πόσοι από σας πρόλαβαν το ταψί στο φούρνο; Ένα νοσταλγικό έθιμο που χαρακτήριζε τις τότε εποχές. Τις εποχές της ανεμελιάς, “του ασπρόμαυρου”, της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας που φρόντιζε να κρατεί καλά τα έθιμα και την οικογένεια ενωμένη!
Μακάρι να είχαμε και σήμερα το ταψί στο φούρνο της γειτονιάς…Κάθε Κυριακή, εκκλησία, μετά στο φούρνο, και μετά όλη η οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι με το ξεχωριστό παραδοσιακό φαγητό!
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ηθοποιός που έπαιζε στην σειρά του Antenna Παγιδευμένοι
- ΕΦΕΤ : Προειδοποίηση για μολυσμένο τρόφιμο
- Η Γη της Ελιάς : Την αφήνει ημιθανή σε τραγική κατάσταση- Καρε καρέ η επίθεση στην Αριάδνη
- Άγιος Έρωτας: Παύλος και ο Κυριάκος σκοτώνονται για χάρη της Θάλειας
- Grand Hotel : Η Ελένη προσπαθεί να την δηλητηριάσει και αποκαλύπτεται σε όλους το πραγματικό της πρόσωπο