"Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φ. Τζεφιρέλι: Έτσι γυρίστηκε η σκηνή της Σταύρωσης

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Φράνκο Τζεφιρέλι είναι από τις σειρές που έχουν αφήσει εποχή, και κάθε χρόνο την Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται στις τηλεοράσεις μας, δημιουργώντας ακόμη, τόσα χρόνια μετά, το ίδιο δέος και συγκίνηση.

Μία από τις “μεγαλύτερες” και πιο αξιόλογες σειρές, που περιγράφει τη ζωή και τα Πάθη του Ιησού, από τη γέννηση, μέχρι και την Ανάστασή Του.  Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ που υποδύεται τον Ιησού, έχει γράψει ιστορία με την ερμηνεία του και εκείνο το χαρακτηριστικό του βλέμμα, αφού τον έχει συνδέσει όλος ο κόσμος με τον Χριστό.

Ωστόσο ο ρόλος αυτός, στο μυαλό του Φράνκο Τζεφιρέλι, θα πήγαινε σε κάποιον γνωστό και αναγνωρισμένο ηθοποιό όπως ήταν τότε ο Αλ Πατσίνο. Ο Ρόμπερτ Πάουελ -που τελικά πήρε και τον ρόλο του Μεσσία- πήγε στον κάστινγκ χωρίς να έχει πολλές ελπίδες να τον δεχτούν.

Τα γαλανά του μάτια και η ερμηνεία του όμως φάνηκαν πως ήταν υπέρ αρκετά για να κερδίσει το ρόλο και να γίνει ο “Ιησούς” όπως τον ξέρουμε σήμερα.

"Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φ. Τζεφιρέλι: Έτσι γυρίστηκε η σκηνή της Σταύρωσης

Μία από τις δυσκολότερες σκηνές στα γυρίσματα, ήταν εκείνη της Σταύρωσης. Ο Ρόμπερτ έμεινε ώρες στον Σταυρό και περίμενε μέχρι να γυριστούν σωστά τα πλάνα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το κρύο ήταν ανυπόφορο, ενώ τον σκέπαζαν με κουβέρτα και του κρατούσαν το τσιγάρο και το ποτό όσο ήταν πάνω στον Σταυρό.

“Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλλει στον εαυτό μου, πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο ρεαλιστικός μπορούσα”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

"Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φ. Τζεφιρέλι: Έτσι γυρίστηκε η σκηνή της Σταύρωσης

“Όταν ήμουν στον σταυρό, έκανε τρομερό κρύο. Οπότε, από το να με κατεβάζουν και να με ξανανεβάζουν στον σταυρό, με άφησαν εκεί και μου έδωσαν μια κουβέρτα, παντόφλες και μου κρατούσαν ένα τσιγάρο. Βασικά, έκανε τόσο κρύο που θυμάμαι να μου κρατούν και κονιάκ”.

"Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φ. Τζεφιρέλι: Έτσι γυρίστηκε η σκηνή της Σταύρωσης

Η ταινία διάρκειας 371 λεπτών που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1977 στην Ιταλία. “Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό.

Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί. Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνό μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως “τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού”, έχει δηλώσει ο πρωταγωνιστής.

 

Close