Ο Μπακαλόγατος_οι_άγνωστες_πτυχές_της_ταινίας_

Σίγουρα έχετε δει την ταινία Ο Μπακαλόγατος. Δεν ξέρατε όμως τι συνέβη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μερικές ακόμη κρυφές πτυχές της.

Αχ ο Ζήκος. Η ταινία Ο Μπακαλόγατος είναι μία κωμική ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που μέχρι και σήμερα την βλέπουμε ξανά και ξανά και γελάμε. Αυτή η ταινία δεν έχει εποχή. Το χιούμορ της ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της με αποτέλεσμα ακόμη και παιδιά που τότε δεν υπήρχαν ούτε σαν σκέψη, να γελάνε με τις ατάκες του Ζήκου.

Ο Μπακαλόγατος είναι μία κορυφαία ταινία που έσπασε τα ταμεία της εποχής. Δεν το πιστεύαμε λοιπόν όταν μάθαμε ότι η συγκεκριμένη ταινία είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε το άγνωστο συμβάν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μερικές ακόμη κρυφές λεπτομέρειες. Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για τον Μπακαλόγατο

Ο Μπακαλόγατος_οι_άγνωστες_πτυχές_της_ταινίας_

Photo via: fosonline.gr

Το 1963 λοιπόν προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Ο Μπακαλόγατος. Στην ταινία πρωταγωνιστούμε ο αείμνηστος Κώστας Χατζηχρήστος που έπαιζε τον ρόλο του διαχρονικού Ζήκου. Ο Ζήκος κατάφερε να κάνει άνω κάτω τους ήρωες της ταινίας, με το πείσμα, το θράσος και τις αξέχαστες ατάκες του.

Μπορεί να μην το ξέρατε όμως η ταινία ήταν βασισμένη στο θεατρικό έργο των αδερφών Γιαννακόπουλων. Ο ίδιος ο Χατζηχρήστος απευθύνθηκε στο συγγραφικό δίδυμο. Τους ζήτησε να του γράψουν ένα έργο για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο και τα δύο αδέρφια τον ενημέρωσαν ότι είχαν κάτι στα σκαριά.

Όμως ήταν ακόμη και αρχικό στάδιο. Το σενάριο ήταν τότε μόλις 6 με 7 σελίδες μάλιστα σύμφωνα με τον καλό φίλο του ηθοποιού Βύρων Μακρίδης στην Μηχανή του Χρόνου. Ο Χατζηχρήστος είχε προαίσθημα όμως και πήρε το μεγάλο ρίσκο.

Δείτε ακόμα Όταν η ‘Έλλη Λαμπέτη υιοθέτησε την Λίζα: Το αγάπησε πολύ αυτό το παιδί και της το πήραν

Ο Μπακαλόγατος_οι_άγνωστες_πτυχές_της_ταινίας_

Photo via: ellinikahoaxes.gr

Ξεκίνησαν λοιπόν τα γυρίσματα της ταινίας έχοντας στα χέρια τους ουσιαστικά 7 σελίδες σεναρίου. Η εμπειρία του και το έμφυτο ταλέντο του φυσικά τον οδήγησαν να αυτοσχεδιάζει και οι αυτοσχεδιασμοί του υπήρξαν σημαντική στον ρόλο του, αφού ο ηθοποιός επέκτεινε τον χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια του γυρίσματος.

Τι έγινε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη

Την χρονιά που προβλήθηκε η ταινία της “Κακομοίρας” ή αλλιώς ο Μπακαλόγατος στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως λεγόταν στο ξεκίνημα του Φεστιβάλ δημιουργήθηκε ένα ατυχές περιστατικό.

Το ατυχές περιστατικό είχε πρωταγωνιστές τον Κώστα Χατζηχρήστο και την μικρή του κόρη. Στην προβολή κάθε ταινίας υπήρχε τότε η ένδειξη “κατάλληλο” ή “ακατάλληλο για ανηλίκους”. Η συγκεκριμένη ταινία είχε κριθεί ακατάλληλη για ανηλίκους.

Η μικρή του κόρη λοιπόν καθυστέρησε για κάποιον λόγο να μπει στην αίθουσα κι έτσι ο υπεύθυνος αγνοώντας ότι είναι η κόρη του ηθοποιού δεν την άφησε να μπει. Ο Χατζηχρήστος αντιλήφθηκε το συμβάν και βγήκε έξω. Είδε λοιπόν τον υπεύθυνο να επιπλήττει την κόρη του.

Δείτε ακόμα Κι όμως η Τζένη Καρέζη ήταν ξανθιά! Ήταν το φυσικό της χρώμα και έπαιξε μόνο σε μία παράσταση με αυτό (εικόνα)

Ο Μπακαλόγατος_οι_άγνωστες_πτυχές_της_ταινίας_

Photo via: messinialive.gr

Τον απείλησε μάλιστα πως αν δεν άφηνε το παιδί να μπει στην αίθουσα θα αποχωρούσε και ο ίδιος από την προβολή. Όλα λύθηκαν με ομαλό τρόπο και η προβολή της ταινίας συνεχίστηκε κανονικά. Ο Χατζηχρήστος πίστευε ότι άξιζε το βραβείου καλύτερου ηθοποιού και μάλιστα το είχε καημό που δεν το έλαβε από την κριτική επιτροπή.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

Close