Ο Σκρούτζ υπήρξε: Η αληθινή ιστορία του πραγματικού Σκρούτζ

Η αληθινή ιστορία του πραγματικού Σκρούτζ; Ο Σκρούτζ υπήρξε και μάλιστα σήμερα θα δούμε μαζί ποια ήταν η πραγματική ιστορία του τσιγκούνη Σκρούτζ! Το παραμύθι του Σκρούτζ, του τσιγκούνη, πλούσιου γέρου, που δεν μπορούσε να νιώσει αγάπη για κανέναν και τίποτα και μισούσε τα Χριστούγεννα είναι το αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων.

Ο Σκρούτζ αποτελεί μία αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία, ακόμη και σε αυτούς που δεν πιστεύουν πολύ στην αξία των Χριστουγέννων ούτε είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι. Ο Σκρούτζ όμως είναι ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι ακόμη και σε εκείνους τους ανθρώπους γιατί περνάει πολύ ωραία μηνύματα.

Το παραμύθι του Σκρούτζ, εκτός από την χριστουγεννιάτικη μαγεία δείχνει ότι πρέπει όλο τον χρόνο να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, να μην σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας και να έχουμε αλληλεγγύη για τους ανθρώπους δίπλα μας. Μας δείχνει, ότι τα λεφτά δεν είναι το παν και ότι στο τέλος όλοι έχουμε ανάγκη από μία αγκαλιά και λίγη αγάπη.

Δείτε ακόμα 6 άλυτα χριστουγεννιάτικα μυστήρια που έμειναν στην ιστορία (βίντεο)

Ο τσιγκούνης Σκρούτζ λοιπόν αποτελεί μία χριστουγεννιάτικη ιστορία που προσπαθεί να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους το πραγματικό νόημα της ζωής. Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που λίγοι από εσάς γνωρίζατε ότι είναι βασισμένο σε έναν πραγματικό τσιγκούνη γέρο. Σήμερα θα μάθουμε τα πάντα για τον πραγματικό Σκρούτζ. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το παραμύθι του Σκρούτζ

Ο Σκρούτζ είναι ένα παραμύθι γραμμένο από τον σημαντικότερο Βρετανό συγγραφέα της Βικτωριανής εποχής, Κάρολο Ντίκενς. Ο Κάρολος Ντίκενς, μέσα από τα βιβλία του κατάφερε να δημιουργήσει χαρακτήρες που άντεξαν μέσα στον χρόνο. Ένας από αυτούς τους χαρακτήρες ήταν και ο Εμπενίζερ Σκρούτζ.

Ο Σκρούτζ ήταν ένα τσιγκούνης και πολύ πλούσιος γέρος που στα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποφάσισε να απαρνηθεί το Πνέυμα των Χριστουγέννων και να ξεχάσει έννοιες όπως είναι η συμπόνια, η αγάπη και η αλληλεγγύη. Τον ενδιέφεραν μόνο τα λεφτά.

Μπορεί όταν διαβάζουμε το παραμύθι του Σκρούτζ να μας έρχονται μερικά πρόσωπα στο μυαλό που θα μπορούσαμε να τα συνδυάσουμε μαζί του, όμως κανείς μας δεν γνώριζε ότι ο Σκρούτζ υπήρξε και έζησε τον 17ο αιώνα.

Τον 17ο αιώνα λοιπόν, έζησε ένας άντρας με το όνομα Τζον Μέγκοτ, που θυμίζει πολύ τον χαρακτήρα του Σκρούτζ. Πολλοί, υποστήριξαν ότι ο Κάρολος Ντίκενς, δανείστηκε χαρακτηριστικά από την προσωπικότητα του Μέγκοτ, για να συνθέσει την προσωπικότητα του Σκρούτζ.

η πραγματική ιστορία του Σκρούτζ

Photo via: literaturno.com

Λίγα λόγια για την ζωή του Τζον Μέγκοτ

Ο Τζον Μέγκοτ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1714 στην Αγγλία. Ο πατέρας του Μέγκοτ ήταν ένας ξακουστός ζυθοποιός και η μητέρα τους καταγόταν από οικογένεια πολιτικών. Όταν ο Μέγκοτ ήταν τεσσάρων, έχασε τον πατέρα του και λίγο αργότερα έφυγε από την ζωή και η μητέρα του.

Ο Τζον έμεινε ορφανός μικρός, όμως η περιουσία πέρασε όλη στα χέρια του κι έτσι ο μικρός είχε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του. Ο Τζον φοίτησε ως εσωτερικός σε ιδιωτικό σχολείο που έφερε το όνομα, Westminster School. Έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στην Ελβετία ενώ μέχρι τα τριάντα του ζούσε με όλες τις ανέσεις.

Σύχναζε στα καλύτερα σαλόνια του Λονδίνου, ντυνόταν με τα πιο ακριβά ρούχα και δεν φοβόταν να χάσει χιλιάδες λίρες στον τζόγο. Επίσης, δάνειζε πάντα μεγάλα ποσά σε φίλους του και δεν ήθελε ποτέ να πάρει πίσω ούτε λίρα. Του αρκούσε αν κάποιος, τα επέστρεφε εθελοντικά.

η πραγματική ιστορία του Σκρούτζ

Photo via: wallhere.com

Τι έκανε τον Τζον Μέγκοτ να αλλάξει;

Ο Τζόν Μέγκοτ όταν έφτασε τα 40 του έτη, ακολούθησε τα χνάρια της μητέρας και του θείου του. Όταν η μητέρα του έφυγε από την ζωή είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία ολόκληρη περιουσία αξίας 100 χιλιάδων λιρών, χωρίς να σπαταλήσει ούτε μία λίρα κατά την διάρκεια της ζωής της.

Δεν ήθελε να πληρώσει για να θρέψει την οικογένειά της και πέθανε επειδή έκανε κακή διατροφή. Ο θείος του Τζόν, Χάρβεϊ, είχε ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Άφησε την μεγάλη ακίνητη περιουσία να ρημάξει, ντυνόταν με ρούχα πεθαμένων συγγενών και τρέφονταν μόνο με ότι έπιανε στο κυνήγι.

Ο Χάρβεϊ ήταν ανύπαντρος και δεν είχε παιδιά κι έτσι ο Τζον τον επισκέπτονταν συχνά με σκοπό να κληρονομήσει την περιουσία του. Μάλιστα ο Τζον δεν δίστασε να αλλάξει το επώνυμό από από Μέγκοτ σε Ελβς, διότι το Ελβς ήταν το επώνυμο του θείου του.

η πραγματική ιστορία του Σκρούτζ

Photo via: esolepacks.com

Με αυτόν τον τρόπο του έδειχνε ότι το όνομά του, θα συνέχιζε να υπάρχει και μετά τον θάνατό του. Το 1763, ο Χάρβεϊ πέθανε και ο Τζον κληρονόμησε 350.000 λίρες. Ο Τζον μαζί με τα χρήματα του Χάρβεϊ φαίνεται πως κληρονόμησε και τις κακές συνήθειες του θείου του.

Σαν νέος μπορεί να λάτρευε τις πολυτέλειες όμως όσο μεγάλωνε, σταμάτησε να σπαταλάει οτιδήποτε για τον εαυτό του. Προτιμούσε να τον κερνούν. Το μόνο που έμεινε ίδιο, ήταν η συνήθειά του να δανείζει πολλά χρήματα και να τζογάρει σε πολλά τυχερά παιχνίδια.

Όμως άφησε τα ακίνητα που είχαν ξεπεράσει τα 100 στην απόλυτη παρακμή, ντυνόταν σαν ζητιάνος και δεν χρησιμοποιούσε κανένα μεταφορικό μέσο. Στην διάθεσή του είχε μόνο ένα άλογο που το χρησιμοποιούσε μόνο όταν έβρεχε και το έδαφος ήταν μαλακό. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαζόταν να το πεταλώσει.

Φυσικά δεν παντρεύτηκε ποτέ και όχι επειδή δεν βρήκε το άλλο του μισό, αλλά επειδή ένας γάμος θα κόστιζε πολλά χρήματα. Απέκτησε όμως δύο παιδιά εκτός γάμου. Αρνήθηκε όμως να πληρώσει για την εκπαίδευσή τους.

η πραγματική ιστορία του Σκρούτζ

Photo via: Pinterest

Όταν ο Τζον έγινε πολιτικός

Ο Τζον εκλέχθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1774. Αρνήθηκε όμως όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια και την χρηματοδότηση για την καθιερωμένη καμπάνια των πολιτικών. Τα μόνα χρήματα που ξόδευε αφορούσαν το μεσημεριανό του.

Έμεινε στο αξίωμα για 12 χρόνια και κυκλοφορούσε σαν ζητιάνος ενώ έτρωγε, πάρα πολύ λιτά. Αποσύρθηκε από την πολιτική, καθώς δεν ήθελε να δώσει ούτε μία λίρα για την εκστρατεία που αφορούσε την επανεκλογή του. Συνέχισε να δίνει χρήματα σε αυτούς που του ζητούσαν και υπολογίζεται ότι μέχρι το 1786 είχε δανείσει πάνω από 150.000 λίρες.

η πραγματική ιστορία του Σκρούτζ

Photo via: ithaque.gr

Πέθανε ως ο “φτωχότερος άνθρωπος”

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο υποσιτισμός και οι βασανιστικές δοκιμασίες που έθετε ο Τζον στον εαυτό του, είχαν κλονίσει την ψυχική του υγεία. Υπήρχαν φορές που αγόραζε ένα ολόκληρο γουρούνι και έτρωγε το ίδιο γουρούνι για μέρες.

Να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ψυγεία με πάγο κι έτσι ο Τζον έτρωγε στην ουσία χαλασμένο κρέας προκειμένου να μη δώσει λεφτά για φρέσκο κρέας ή λαχανικά. Δεν δίστασε να φτάσει στο εξωφρενικό σημείο να τρέφεται μόνο με πεθαμένα πουλιά που άρπαζε από αρουραίους.

Η συνολική περιουσία του Τζον άγγιζε το 1.000.000 λίρες όμως ο ίδιος μάζευε ένα ένα τα νομίσματα και τα τύλιγε σε χαρτοπετσέτες για να κρύψει σε μία γωνία του σπιτιού του.

Τα βράδια, έμενε ξύπνιος προσπαθώντας να θυμηθεί που τα είχε κρύψει ενώ παράλληλα φώναζε σε ανύπαρκτους ληστές πως κανείς δε θα κλέψει την περιουσία του.

η πραγματική ιστορία του Σκρούτζ

Photo via: ruthlessreviews.com

Τον Νοέμβριο του 1789, ο Τζον αρρώστησε βαριά και μετά από οκτώ μέρες άφησε την τελευταία του πνοή. Έγραψε στους δύο γι@ς του, ένα γράμμα πιστεύοντας πως τους άφησε αυτό που ήθελαν. Άφησε λοιπόν στον καθένα από 500.000 λίρες.

Μπορεί ο αληθινός Σκρούτζ να έκανε αυτά τα φρικτά βασανιστήρια στον εαυτό ου με σκοπό να μην σπαταλήσει ούτε μία λίρα, όμως δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε. ότι δάνειζε σε όσους του ζητούσαν. Και αυτό δεν ήταν ένα χαρακτηριστικό του Σκρούτζ στο χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Αυτός ήταν ο αληθινός σκρουντζ (Φωτογραφία)

Στη παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται ο πραγματικός Σκρουτζ  που λεγόταν John Elwes

Στη παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται ο πραγματικός Σκρουτζ  που λεγόταν John Elwes

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close