Λαλάδες : Οι όμορφες άγριες τουλίπες της Χίου βίντεο

Λαλάδες : Οι όμορφες άγριες τουλίπες της Χίου !Στο νησί της Χίου καταλαβαίνεις πως η άνοιξη ήρθε όταν κοντά στον Μάρτιο τα χωράφια στο κεντρικό τμήμα του νησιού γεμίζουν από τουλίπες κυρίως κάτω από το χωριό Θολό Ποτάμι. Οι τουλίπες αυτές λέγονται λαλάδες και είναι ένας λόγος πέρα από τις  υπόλοιπες ομορφιές του νησιού να επισκεφτείς την Χίο άνοιξη .

Είναι ένα  πραγματικά υπέροχο φαινόμενο  γιατί είναι λες και το νησί  στρώνει  κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί την άνοιξη. Η χιώτικη ονομασία αυτού του  λουλουδιού ξεκινά  από την περσική ονομασία lale που πέρασε στα τουρκικά και από εκεί  στη χιώτικη ντοπιολιαλιά.

Οι Οθωμανοί είχαν πολύ ψηλά  την τουλίπα, την έκαναν μάλιστα σύμβολο της Αυτοκρατορίας τους.  Στο “Χίλιες και Μια Νύχτες”, ο Σουλτάνος άφηνε  μια κόκκινη τουλίπα  στα πόδια της χανουμισας που ποθούσε λέγεται   . Ακόμη και σήμερα η “Χρυσή Τουλίπα” είναι  το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δεκατέσσερα είδη τουλίπας. Από αυτά τέσσερα φύονται αποκλειστικά στις κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Χίου.

Λαλάδες Χίος_

Λαλάδες_

Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox , Tulipa agenesis , Tulipa clusiana και Tulipa undulatifolia), τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στη Χίο. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν Λαλάδες. Την άνοιξη πλημμυρίζουν με χρώμα τις γεωργικές καλλιέργειες.

Λαλάδες ανθισμένοι_

Χίος Λαλάδες_

Δείτε ακόμα: 11 πολύ περίεργα έθιμα γάμων από διάφορα μέρη του κόσμου

Τα άνθη τους δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες. Δείτε το βίντεο του χρήστη Chiosphotos.gr που ανέβασε στο YouTube τραβηγμένο μέσα από μια κάμερα ενός drone:

 

Photo via Pinterest

Close