σχολείο-στο-Αγγελόκαστρο-σαν-το-παλιό ελληνικό σχολείο-μουσείο-

Θυμάστε ή έχετε προλάβει τα παλιά σχολεία με τους άβακες, τις ποδιές, τα αριθμητήρια; Καιρός να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι!

Τα σχολεία άνοιξαν πριν λίγες μέρες και όλα τα παιδιά ξεκίνησαν να μπαίνουν πάλι στους κανονικούς τους ρυθμούς. Πλέον τα σχολεία είναι ένας χώρος με χαρούμενα χρώματα, παιδιά που μπορούν να εκφραστούν μέσα από το ντύσιμο και δασκάλους ή καθηγητές που έχουν μελετήσει παιδαγωγικές μεθόδους και δεν μένουν απλά στην στείρα γνώση.

Όσο προχωρούν τα χρόνια τα σχολεία εκσυγχρονίζονται όλο και περισσότερο και προάγουν τις τέχνες, την ελευθερία της έκφρασης και την προσοχή στην ευαίσθητη ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού. Παλιότερα τα σχολεία δεν ήταν έτσι.

Δείτε ακόμα Burgess Hill: Το σχολείο στην Αγγλία που άφηνε τους μαθητές να καπνίζουν και να κάνουν κοπάνες

Όλοι οι μαθητές έπρεπε να φορούν συγκεκριμένες ποδιές. υπήρχαν άβακες και αριθμητήρια και ο δάσκαλος ή ο καθηγητής είχε το δικαίωμα από το να αποβάλλει ένα παιδί μέχρι και να το χτυπήσει, αν έκρινε ότι αυτό θα βοηθούσε στην…μόρφωσή του.

Σίγουρα δεν εγκρίνουμε τέτοιες τακτικές, όμως οι άνθρωποι που πρόλαβαν αυτά τα σχολεία, τείνουν να τα θυμούνται με νοσταλγία, ίσως επειδή είναι συνδεδεμένα με την πιο ανέμελη στιγμή της ζωής τους.

Όπως και να ‘χει τα τότε σχολεία αξίζει να τα μελετήσουμε αφού αντικατοπτρίζουν την ελληνική κοινωνία του τότε και έχουν πολιτιστική σημασία. Στο Αγγελόκαστρο αυτά τα σχολεία αναβιώνουν στο νεοσύστατο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Θαλιδομίδη: Το αθώο χάπι που παραμόρφωσε χιλιάδες παιδιά

Στο χωριό Αγγελόκαστρο του δήμου Αγρινίου αναβιώνει η παλιά σχολική αίθουσα με τα ξύλινα θρανία, τους άβακες, τα αριθμητήρια και τις ποδιές, μέσα στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι οι άνθρωποι να παρακολουθήσουν την εξέλιξη στην εκπαίδευση από χθες μέχρι σήμερα.

σχολείο-στο-Αγγελόκαστρο-σαν-το-παλιό ελληνικό σχολείο-μουσείο-

 

Τα τότε σχολεία αντικατοπτρίζουν παιδαγωγικές μεθόδους της τότε εποχής και όχι μόνο και είναι ωραίο να γνωρίζουμε πως ήταν τα σχολεία τότε και πως έφτασαν σε αυτήν την εξέλιξη σήμερα.

Στο μουσείο λοιπόν υπάρχουν τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα αναπαριστούν τις τάξεις των παλιότερων σχολείων με τα ξύλινα θρανία, τα αριθμητήρια, τα τότε εργαλεία για την φυσική, τους άβακες, σχολικές τσάντες που χρησιμοποιούσαν τότε τα παιδιά, ακόμη και αντικείμενα που χρειάζονταν στο σχολικό συσσίτιο.

Δείτε ακόμα Εύα Φωτιάδου: Είπαν στην μητέρα της ότι πέθανε από ναρκωτικά κι εκείνη έγινε πόρνη για να βρει την αλήθεια

Στην δεύτερη αίθουσα θα συναντήσεις θεματικούς χάρτες, τα τότε βιβλία των εκάστοτε μαθημάτων, τα τότε εποπτικά μέσα, κινηματογραφικές μηχανές της εποχής, μηχανές προβολής slides, επιδιασκόπια, πικ απ, γραφομηχανές, μικροφίλμ και μία μεγάλη συλλογή από φιλμς για την μελέτη της Γεωγραφίας και της Μελέτης του Περιβάλλοντος.

Τέλος στην τρίτη αίθουσα μπορούμε να δούμε πως ήταν τότε τα γραφεία του διευθυντή ή της διευθύντριας όπως επίσης και τα γραφεία των εκπαιδευτικών.

Το ιστορικό Δημοτικό σχολείο στο Αγγελόκαστρο

Σύμφωνα με έγγραφα και μαρτυρίες του χωριού το συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο ιδρύθηκε το 1880 αλλά δεν είναι σίγουρη η ημερομηνία. Το παλιό διδακτήριο κατασκευάστηκε το 1930 και πλέον εκεί λειτουργεί το μουσείο. Είχε μία αίθουσα διδασκαλίας στο ισόγειο και δύο αποθήκες.

Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί ρήμαξαν το σχολείο. Αργότερα, οι μαθητές του χωριού αυξήθηκαν και έγινε αίτημα να δημιουργηθεί μία επιπλέον πτέρυγα. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια της εποχής, χωρίς όμως τα κατάλληλα μέσα.

σχολείο-στο-Αγγελόκαστρο-σαν-το-παλιό ελληνικό σχολείο-μουσείο-

Ένας σεισμός μερικά χρόνια αργότερα, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του σχολείου το οποίο και ερημώθηκε εντελώς. Το 1986-1987 δημιουργήθηκε νέο κτίριο στα νότια του υπάρχοντος που είχε όλα τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται ένα σχολείο.

Δείτε ακόμα Η Μήδεια του Καλαμακίου: Για να εκδικηθεί τον άπιστο άντρα της Στραγγάλισε τα τρία της παιδιά

Το 2004 εγκρίθηκε η ανοικοδόμηση του η οποία και ολοκληρώθηκε το 2008 και πλέον στεγάζει εκτός από το Μουσείο Ιστορίας δημοτικής εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και την βιβλιοθήκη του Αγγελοκάστρου.

σχολείο-στο-Αγγελόκαστρο-σαν-το-παλιό ελληνικό σχολείο-μουσείο-

All photos via: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close