Θάλωσι: Η στοιχειωμένη λίμνη της Πεντέλης με τις λάμιες και τις νεράιδες που έπαιρναν τους ανθρώπους και τους έπνιγαν. Περιβάλλεται με θρύλους αφού καταπίνει ή πνίγει ανθρώπους. Οι βοσκοί που περνούσαν από κει τις αντίκριζαν έντρομοι τις λευκοντυμένες Θεότητες να αστράφτουν στο σκοτάδι, να χορεύουν, να σιγοτραγουδούν και να λούζονται. Την αποκαλούσαν και «Βουλισμένη» ή «Μαγεμένη Λίμνη».
Αν βρεθείτε τώρα στην Πεντέλη δεν θα δείτε λίμνη, αλλά κάποτε υπήρχε. Και οι θρύλοι γύρω από αυτή διασώθηκαν μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούσαν «Βουλισμένη» και «Μαγεμένη Λίμνη». Στα χαρτιά του κράτους ονομαζόταν Θάλωσι.
Δείτε ακόμα: Marlene Dietrich: Η ιστορία της πιο μοιραίας γυναίκας αράχνης του παγκόσμιού κινηματογράφου που πολέμησε τον ναζισμό
Ήταν Ιούλιος του 1931. Πάνω στην Πεντέλη, όπου παραθέριζε το 1ο Σύνταγμα Πεζικού, υπήρχε μια μικρή, όμορφη λίμνη, που την εποχή εκείνη αποτελούσε πόλο έλξης για τους Αθηναίους, οι οποίοι την επισκέπτονταν και κολυμπούσαν στα νερά της.
Μα, η λίμνη αυτή περιβαλλόταν από μεγάλο μυστήριο… Ήταν ένας σβησμένος κρατήρας παλιού ηφαιστείου, από το βάθος του οποίου ανάβλυζε νερό. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης ακόμη, κυκλοφορούσαν πολλές φήμες σχετικά με τις νεράιδες της λίμνης της Πεντέλης. Πάντως, είχε παρατηρηθεί ότι οτιδήποτε έπεφτε στα νερά της, εξαφανιζόταν ως δια μαγείας, σαν να ελκόταν στον βυθό από μυστηριώδεις δυνάμεις.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι βοσκοί και οι παραθεριστές δεν πλησίαζαν ποτέ τη νύχτα στις όχθες της, επειδή τη θεωρούσαν στοιχειωμένη. Ο Διοικητής του 1ου Συντάγματος Πεζικού, κύριος Διάμεσης, που δε συμμεριζόταν τις προλήψεις αυτές, έδωσε την άδεια στους άντρες του να κολυμπούν στα νερά της. Αλλά, δυστυχώς, στα μέσα του Ιουλίου του 1931, ο Δεκανέας Π. Διαμάντης βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στη λίμνη.
Δείτε ακόμα: Ο παθιασμένος έρωτας ο γάμος με τον πιο ωραίο κοντό του ελληνικού κινηματογράφου και η απόκτησή του μονάκριβού γιού τους
Ο ατυχής Δεκανέας έπεσε πρώτος να κολυμπήσει, μα πριν προλάβουν να τον ακολουθήσουν οι συνάδελφοί του, άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Στο άκουσμα των απεγνωσμένων κραυγών του, προσέτρεξε ο Δεκανέας του 2ου Λόχου, Σωτηρόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον συγκρατήσει στην επιφάνεια.
Όμως, όσο κι αν πάσχιζε να τον τραβήξει επάνω, ο Διαμάντης διαρκώς βυθιζόταν, λες κι ένα αόρατο χέρι τον τραβούσε με ορμή προς τον πάτο της λίμνης.
-Τα πόδια μου πιάσε! Πιάσε με από τα πόδια! Κάποιος μου τραβάει τα πόδια μου! ούρλιαξε ο Δεκανέας. Εκείνη τη στιγμή έπεσε στο νερό κι ένας ακόμη στρατιώτης, ένας Λοχίας του 3ου Λόχου, ο οποίος, μετά από πολύ κόπο, κατόρθωσε να πιάσει από τα πόδια τον ατυχή πνιγόμενο.
Τότε, όμως, ο Διαμάντης φώναξε:
-Το κεφάλι μου! Το κεφάλι μου! Πάω κάτω!
Και δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που είχαν καταβάλει ο Δεκανέας και ο Λοχίας, ο Διαμάντης γλίστρησε από τα χέρια τους και εξαφανίστηκε από τα μάτια τους δια παντός.
Για δύο ολόκληρες ημέρες, το 1ο Σύνταγμα Πεζικού ασχολούνταν αποκλειστικά με την ανεύρεση του πνιγμένου συναδέλφου τους. Όλοι οι κόποι τους, όμως, αποδείχτηκαν άκαρποι. Έτσι, ο Διοικητής, κύριος Διάμεσης, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να του αποστείλουν σκάφανδρο.
Πράγματι, στάλθηκαν τρεις έμπειροι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού κι ένα σκάφανδρο, για να προχωρήσουν οι έρευνες. Οι δύτες, μετά το πέρας των μάταιων ερευνών τους, ανέφεραν στον Διοικητή του Συντάγματος ότι πρώτη φορά έβλεπαν βυθό λίμνης τόσο σκοτεινό και μυστηριώδη, ώστε ήταν παντελώς αδύνατον να διακρίνει κανείς οτιδήποτε, πόσο μάλλον ένα πτώμα! Επεσήμαναν, επίσης, ότι ο βυθός ήταν τόσο κατάφυτος, που έδινε την εντύπωση πυκνοφυτεμένου δάσους.
Λίγες μέρες αργότερα, όλως τυχαίως, ένας στρατιώτης έτυχε να δει λίγο μετά το ξημέρωμα κάτι να επιπλέει στην ανατολική όχθη της λίμνης. Ήταν το πτώμα του δυστυχούς Διαμάντη, που βρέθηκε σε οικτρότατη κατάσταση.
Το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί εντελώς, ενώ έφερε περίεργες και εξαιρετικά βαθιές αμυχές στις παρειές και στον λαιμό, οι οποίες δεν μπορούσαν να καθοριστούν από πού είχαν προκύψει. Επίσης, το στομάχι του ήταν διάτρητο σε πολλά σημεία, χωρίς όμως να είναι ορατά τα εσωτερικά όργανα.
Το κεφάλι του είχε μια οπή στο δεξιό μέρος του κρανίου, ενώ τα δάχτυλα των ποδιών του είχαν κοπεί και συγκρατούνταν από μόλις μερικές λεπτές ίνες. Το πτώμα του άτυχου στρατιώτη μεταφέρθηκε στο Μαρούσι, όπου και ετάφη.
Δείτε ακόμα: Το Μπέμπη Κούλα σας λέει κατι : Η ηθοποιός που μεσουράνησε στη μεγάλη οθόνη στις δεκαετίες του πενήντα και του 60΄ και ερωτεύτηκε παράφορα ο Σακελλάριος
«Οι νεράιδες της λίμνης της Πεντέλης ήταν αυτές που βάστηξαν τον νεαρό στρατιώτη αιχμάλωτο για τέσσερις μέρες μέσα στα κατασκότεινα νερά», έλεγαν οι βοσκοί της περιοχής με περίσσεια επιμονή και σιγουριά…
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η Βραδυνή», στις 25/07/1931
Η Πεντέλη κάποτε είχε μια λίμνη αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί . Την μπάζωσαν. Την αποκαλούσαν «Βουλισμένη» και «Μαγεμένη Λίμνη». Η επίσημη ονομασία της όμως ήταν Θάλωσι και είχε φανατικούς επισκέπτες δυτικά της Νέας Πεντέλης. Γύρω από την ιστορία της λίμνης έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες.
Μία από αυτές υποστήριζε ότι το κοίλωμα δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη. Την θεωρία αυτή υποστήριζε ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, Κ. Χασάπης. Έλεγε ότι ο μετεωρίτης εξετράπη της πορείας του λόγω κάποιας βαρυτικής διαταραχής και έπεσε στην περιοχή.
Η θεωρία αμφισβητήθηκε με το επιχείρημα ότι οι μετεωρίτες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστια ταχύτητα και είναι αδύνατο οποιαδήποτε βαρυτική διαταραχή στην περιοχή να εκτρέψει την πορεία ενός τόσο γρήγορα κινούμενου σώματος, έστω και για λίγα μέτρα.
Μαρτυρίες λένε ότι μυστηριωδώς κάθε 4 χρόνια τα νερά της «τραβιούνταν» και αποκαλύπτονταν ο βυθός της. Τότε τα παιδιά έβρισκαν ευκαιρία να παίξουν χτίζοντας σπιτάκια με τα φύκια. Τον υπόλοιπο καιρό που είχε νερό αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για μπάνιο, αλλά και για βόλτα στις όχθες της ή βαρκάδα. Λέγεται επίσης οτι η λίμνη, διαμέτρου περίπου 100 μέτρων, αν και ρηχή, είχε ρουφήχτρες με αποτέλεσμα να πνιγούν αρκετοί λουόμενοι.
Δείτε ακόμα: Μέγα Σπήλαιο: Το παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα με την μαρτυρική ιστορία που προκαλεί δέος και ο σπουδαίος ρόλος του στην επέλαση του Ιμπραήμ
Σύμφωνα με τον ιστορικό Δ. Καμπούρογλου η περίφημη Δούκισσα της Πλακεντίας συνήθιζε τα βράδια να κάνει βαρκάδα στη λίμνη, ολομόναχη. Η λίμνη διέθετε επίσης εξαιρετική ακουστική και δίνονταν συναυλίες.
Αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για μπάνιο, αλλά και για βόλτα στις όχθες της
Υπάρχουν κι αναφορές για παράξενες οπτασίες των κατοίκων που επισκέπτονταν ή περνούσαν από την λίμνη. Όπως αναφέρει το βιβλίο «Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις του Πεντελικού Βουνού», η λίμνη «ήταν γιομάτη από λάμιες και νεράιδες. Λίμνη κακιά, αφού καταπίνει ή πνίγει ανθρώπους. Οι βοσκοί που περνούσαν από εκεί τις νύχτες αντίκριζαν έντρομοι τις λευκοντυμένες Θεότητες να αστράφτουν στο σκοτάδι, να χορεύουν, να σιγοτραγουδούν και να λούζονται. Για αυτό έλεγαν πως αυτοί που μπαίνουν στη λίμνη, τους παίρνουν μαζί τους οι Νεράιδες ή τους πνίγουν μια και καλή!»
Δείτε ακόμα: Βορίζια ένα χωριό πεδίο μάχης: Το αιματηρό πανηγύρι με την πολύνεκρη Κρητική βεντέτα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και προκάλεσε την επέμβαση του Στρατού
Η λίμνη της Πεντέλης μπαζώθηκε και έγινε γήπεδο
Η λίμνη έγινε γήπεδο, σύμφωνα με το www.notospress.gr αλλά συχνά πλημμυρίζει. Καθόλου μεταφυσικό. Η απόφαση για μπάζωμα της λίμνης ελήφθη το 1964 από τον δήμο. Σήμερα στη θέση της βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος