Το σκάνδαλο των Πανελλαδικών: Όταν στέλεχος του υπουργείου διέρρεε τα θέματα

Το σκάνδαλο των Πανελλαδικών: Όταν στέλεχος του υπουργείου διέρρεε τα θέματα επί πληρωμή! Οι Πανελλαδικές εξετάσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διεξάγονται κάθε χρόνο με σκοπό οι μαθητές να περάσουν στις σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας. Ανά καιρούς έχει ασκηθεί κριτική για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο σημερινό άρθρο όμως, δε θα κρίνουμε το κατά πόσο οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι όντως χρήσιμες και αξιοκρατικές. Ούτε θα σχολιάσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των Πανελλαδικών στην ψυχολογία των μαθητών. Σήμερα θα αναφερθούμε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των Πανελλαδικών εξετάσεων στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα την Σύγχρονη Μήδεια: Πνίγηκε μαζί με τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον άντρα της

Όταν στέλεχος του υπουργείου έδινε τα θέματα επί πληρωμή. Μία ιστορία που έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη όσων έζησαν εκείνη την εποχή, στο κοντινό 1971. Διαβάστε παρακάτω: 

Ας θυμηθούμε το σκάνδαλο των Πανελλαδικών

Τον Ιούνιο του 1979 λοιπόν, την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων ξέσπασε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο πρωτόγνωρο στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά.

Βλέπετε, μπορεί σήμερα να υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πιο σύγχρονοι και πιο παιδαγωγικοί τρόποι, τα παιδιά να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια, όμως το 1971 ήταν η πρώτη φορά που η πίστη των Ελλήνων σε αυτόν τον θεσμό κλονίστηκε.

Η ιστορία είχε ως εξής. Παραμονές της εξέτασης για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών και των μαθηματικών, στις αστυνομικές αρχές έφτασε μία πληροφορία που έκανε λόγο για κάποια φροντιστήρια που μοίραζαν στους μαθητές τα θέματα που θα έπεφταν.

Το σκάνδαλο των Πανελλαδικών το 1971

Photo via: mixanitouxronou.gr

Μέχρι οι αστυνομικοί να ελέγξουν την εγκυρότητα της πληροφορίας, οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά στα μαθήματά τους. Λίγες ώρες αργότερα όμως οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις, αφού διαπιστώθηκε ότι όντως πριν από την εξέταση κάποια παιδιά έδειχναν σε φίλους τους τα θέματα.

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι μαθητές ήταν βέβαιοι ότι αυτά τα θέματα θα έπεφταν στις εξετάσεις. Η έρευνα των αστυνομικών αρχών οδήγησε σε κάποια φροντιστήρια στην Αθήνα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα και την Θεσσαλονίκη.

Φυσικά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων  όπως επίσης και για αρκετούς καθηγητές. Όμως η αρχική πηγή του σκανδάλου, ακόμη δεν είχε βρεθεί. Κανείς δεν περίμενε ότι οι αστυνομικοί χρειάστηκε να κάνουν έρευνες στα κλιμάκια του υπουργείου παιδείας.

Το τέχνασμα της…διαρροής των θεμάτων

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε ανακρίσεις και έρευνες που κράτησαν 4 μέρες. Πέρασαν από ανάκριση 50 μαθητές, καθηγητές και φροντιστές. Η Ασφάλεια Προαστίων Πρωτευούσης, έφτασε λοιπόν σε ένα όνομα. Όλα τα στοιχεία οδηγούσαν στον 48χρονο Γ.Ρ ο οποίος ήταν γυμνασιάρχης.

Ο τότε υπουργός παιδείας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είχε τοποθετήσει τον Γ.Ρ στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλήνιων Εξετάσεων για το 1979. Με λίγα λόγια ο 48χρονος εκπαιδευτικός ήταν παρών σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής και κρατούσε τα πρακτικά.

Ύστερα από ανακρίσεις διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος με παρότρυνση ενός φίλου του – οικοδόμου στο επάγγελμα – και τριών φροντιστηριακών, κοινών γνωστών και των δύο, βρήκε τον τρόπο να κρατάει τα θέματα που του υπαγόρευαν οι υπεύθυνοι καθηγητές.

Αυτά τα θέματα τα έβγαζε από την αίθουσα και τα προωθούσε σε καθηγητές και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, φυσικά με το αζημίωτο. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των θεμάτων ο Γ.Ρ πίεζε περισσότερο το μολύβι έτσι ώστε αυτά που έγραφε να χαράζονταν κάτω από το φύλλο των πρακτικών.

Στο τέλος των συνεδριάσεων, οι αστυνομικοί έκαναν κατάσχεση σε όλα τα γραπτά που υπήρχαν στην αίθουσα όμως ο Γ.Ρ κατάφερνε να κρατά τις λευκές κόλλες χωρίς να κινεί υποψίες. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, διακίνησε τα θέματα των Πανελλαδικών.

Συγκεκριμένα διέρρευσε τα θέματα των μαθηματικών, της χημείας, της φυσικής και των αρχαίων ελληνικών. Στην αρχή προσπάθησε να τα πουλήσει με την τιμή των 1.200.000 δραχμών. Η τιμή όμως έπεσε στις 150.000 δραχμές.

Πως ανακαλύφθηκαν όλα

Το σκάνδαλο των Πανελλαδικών ήταν πρωτόγνωρο για τα τότε δεδομένα. Τολμούμε να πούμε πως θα ήταν ανήκουστο ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα. Φυσικά οι φωνές διαμαρτυρίας δεν προέρχονταν μόνο από την μαθητική κοινότητα.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτική ευθύνη και απαιτούσε την παραίτηση του υπουργού παιδείας και την παραπομπή του σε δίκη μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Από την άλλη οι γονείς και οι μαθητές διαμαρτύρονταν για την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονταν ένα ζήτημα που καθόριζε το μέλλον των παιδιών.

Το σκάνδαλο των Πανελλαδικών το 1971

Photo via: thebest.gr

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ο υπουργός παιδείας κύριος Βαρβιτσιώτης, υπέβαλε την παραίτησή του, όμως ο Καραμανλής δεν την έκανε δεκτή.  «Δια την κυβέρνησιν δεν υπάρχει θέμα παραιτήσεων υπουργών.

Το γεγονός ότι ένας εκπαιδευτικός παρέβη το καθήκον του δεν μπορεί να λάβει πολιτικάς προεκτάσεις», δήλωνε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προγραμματίστηκε εκ νέου εξέταση των μαθημάτων στα οποία είχαν γίνει διαρροές. Η σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής άλλαξε τελείως ενώ πάρθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο Γ.Ρ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας κατά συρροή και συνεργίας σε απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως. Οι τρεις βασικοί συνεργοί του κατηγορήθηκαν επίσης για ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και για δωροδοκία.

Οι 20 ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και οι καθηγητές αυτών παραπέμφθηκαν και κατηγορήθηκαν για αυτουργία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος εξ ιδιοτέλειας.

Ποιες ήταν οι τελικές ποινές;

Πριν ξεκινήσει η δίκη το σκάνδαλο των Πανελλαδικών στάθηκε η αφορμή για να τροποποιηθεί ο ποινικός κώδικας της χώρας. Η διαρροή των θεμάτων για τις Πανελλαδικές του 1971, ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς αλλεπάλληλων κρουσμάτων δωροδοκίας που είχαν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1979 λοιπόν, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε επίσημη πρόταση τροποποίησης, προκειμένου το αδίκημα της δωροληψίας να τιμωρείται σαν κακούργημα. Το Φλεβάρη του 1980, το Εφετείο Αθηνών αθώωσε του 21 από τους 24 κατηγορούμενους.

Το σκάνδαλο των Πανελλαδικών το 1971

Photo via: mixanitouxronou.gr

Στον Γ.Ρ. επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων ενώ στους δύο βασικούς συνεργούς 3 και 4 χρόνια αντίστοιχα. Όμως ένα χρόνο μετά ο Άρειος Πάγος, ακύρωσε την καταδικαστική απόφαση και η δίκη του Γ.Ρ επαναλήφθηκε. Η τελική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν τα 4 χρόνια και 4 μήνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close