5 εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου. Σήμερα σας έχουμε εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο κάποιες κλασικές και κάποιες διαφορετικές. Πάμε να τις δούμε;
25η Μαρτίου : 5 εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο !
Μπακαλιάρος τηγανιτός και σκορδαλιά με ψωμί για την 25η Μαρτίου!
Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες σε κόκκινη σάλτσα
Υλικά συνταγής
1.200 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένο από τις προηγούμενες μέρες σε κρύο νερό, κομμένο σε κομμάτια 10 εκ. περίπου
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4-5 φύλλα δάφνης60 ml χυμός λεμονιού (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
1 κ.σ. ξύδι
180 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1/3 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
αλάτι (ανάλογα πόσο ξελμυρίσατε το μπακαλιάρο σας)
Εκτέλεση συνταγής
Δειτε ακομα 2 δοκιμασμένες συνταγές για σκορδαλιά με ψωμί και πατάτα!
1.Σε ένα μπολάκι ρίχνετε 150 ml ζεστό νερό, τον ντοματοπελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη, το κύμινο, την κανέλα και το ξίδι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
2.Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ), βάζετε το μπακαλιάρο και τοποθετείτε ολόγυρα τις πατάτες. Ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύψει τις πατάτες και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 2 λ περίπου ή μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, του κόκκους πιπεριού και 150 ml ελαιόλαδο και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λ περίπου να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Δειτε ακομα:6 ξεχωριστές προτάσεις για σκορδαλιά!
3.Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε προσεκτικά το μπακαλιάρο, τον μεταφέρετε σε πιατέλα και τον αφήνετε στην άκρη. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τις πατάτες για 30 λ ή μέχρι να μισομαλακώσουν.
4.Ξαναβάζετε το μπακαλιάρο στη κατσαρόλα, τον περιχύνετε με το μείγμα αραιωμένου ντοματοπολτού, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται αλατίζετε και ανακινείτε τη κατσαρόλα κυκλικά για να αναμιχθεί η σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.
5.Μαγειρεύετε για άλλα 20 λ μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το αποσύρετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί για 10 λ περίπου και μετά σερβίρετε το μπακαλιάρο με τις πατάτες και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.
Μπακαλιάρος πλακί με κρεμμύδια, ντομάτες και σταφίδες
Υλικά συνταγής
1 κιλό παστό μπακαλιάρο (ή 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο)
1/2 – 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
1 φύλλο δάφνης
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
1/2 φλ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1/2 λεμονιού το χυμό
4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
1.Εάν έχετε φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, τον ξεπλένετε και τον κόβετε σε μερίδες. Αν ο μπακαλιάρος σας είναι παστός τότε τον ξαρμυρίζετε ως εξής: Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι τα πτερύγια της πλάτης, στα πλάγια και το μεγάλο της ουράς και τον τεμαχίζετε σε μερίδες. Τις ξεπλένετε πολύ καλά και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό. Αλλάζετε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε ακόμα και κάθε 2-3 ώρες αν είναι δυνατόν. Ανάλογα το πάχος του φιλέτου χρειάζονται 1- 1 1/ 2 μέρες να τελειώσει η διαδικασία.
2.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και το αφήνετε στην άκρη.
Δειτε ακομα Φανταστικο κουρκούτι για μπακαλιαρο και μυστικα για το ξαλμυρισμα
3.Ζεσταίνετε το 1/3 του ελαιόλαδου σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1/2 λ ακόμα.
4.Προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε να διαλυθεί, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10λ. Προσθέτετε τις σταφίδες, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
5.Στρώνετε στη βάση του λαδωμένου πυρέξ τις φέτες πατάτας, τις περιχύνετε με το άλλο 1/3 ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς (προσοχή στο αλάτι αν ο μπακαλιάρος σας είναι ακόμα αρμυρός).
6.Πάνω από τις πατάτες στρώνετε τα κομμάτια μπακαλιάρου, τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας [αφαιρείτε τη δάφνη] και προσθέτετε και το υπόλοιπο 1/3 ελαιόλαδο. Ανακινείτε το πυρέξ ώστε η σάλτσα να πάει παντού, σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το πλακί σας για 20-25 λ.
7.Ξεσκεπάζετε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-30 λ ακόμα μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες. Αν οι πατάτες δεν έχουν γίνει προσθέστε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμα σκεπάζοντάς το και πάλι με το αλουμινόχαρτο.
Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο
Υλικά συνταγής
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου [ξαλμυρισμένος]
4 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ [των 400 γρ.]
1 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1/4 φλιτζάνι νερό
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό ή κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. πάπρικα
1 πρέζα κανέλα
χυμός 1 λεμονιού
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
1.Κόβετε σε μερίδες το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τον αλατοπιπερώνετε, τον περιχύνετε με το λεμόνι και τον αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.
2.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά σοτάρετε σε ζεστό λάδι τα κρεμμύδια, ελαφρώς αλατισμένα, μέχρι να “γυαλίσουν” και μαλακώσουν.
Δειτε ακόμα Μπακαλιάρος τηγανιτός και σκορδαλιά με ψωμί
3.Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 – 1 ακόμα λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Βάζετε και το ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη και ανακατεύετε για να “βγάλει” το άρωμά του και τη γεύση του.
4.Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μισό μαϊντανό, τη πάπρικα, τη κανέλα, αλατοπίπερο και 3/4 φλ. ζεστό νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε να σιγοβράσει για 10λ, ξεσκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά.
5.Σε πυρίμαχο σκεύος [που να χωράει ίσα-ίσα τα φιλέτα μπακαλιάρου] ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα, ώστε να σκεπαστεί καλά η βάση του. Από πάνω στρώνετε τα φιλέτα μπακαλιάρου. Περιχύνετε με τη σάλτσα το μπακαλιάρο, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. [Ανα διαστήματα ελέγξτε αν το ψάρι είναι σκεπασμένο με τη σάλτσα. Αν όχι με ένα περιχύστε το και σκεπάστε το με τη σάλτσα].
Μπακαλιάρος κοκκινιστός με σπανάκι!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες