Έμεινε τσουρέκι από το Πάσχα; Είτε πρόκειται για σπιτικό τσουρέκι, είτε για εμπορίου, σου δίνουμε μερικές ιδέες για να το μετατρέψεις σε ένα νόστιμο γλυκάκι.
Το χρησιμοποιείς ως βάση και ιδού: ιδέες για νόστιμα. λαχταριστά γλυκά με βάση του τσουρέκι (κι ας είναι μπαγιάτικο). Τριφλ, πουτίγκα, γλυκό κλάμπ σάντουιτς κι άλλες συνταγές σε περιμένουν στις επόμενες σελίδες. Κάνε κλικ σε κάθε φωτογραφία και κλέψε τις συνταγές!
Καραμέλωσέ το!
Yλικά
8 φέτες τσουρέκι (2 εκ. περίπου η καθεμία)
2 αβγά
1 κουτ. σούπας κονιάκ
2 κουτ. σούπας βούτυρο
½ λίτρο γάλα κατσικίσιο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
½ φλιτζάνι αμύγδαλο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Bράζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά τη σόδα. Tο μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει έντονα, αλλά αυτό θα διαρκέσει λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Επαναφέρουμε αμέσως το σκεύος στη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας συχνά.
Mετά την πρώτη ώρα θα αρχίσει να σκουραίνει, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο, οπότε συνεχίζουμε. Το αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το γάλα και η ζάχαρη έχουν μετατραπεί σε μαλακή καραμέλα. Xτυπάμε καλά τα αβγά σε μπολ μαζί με το κονιάκ.
Zεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Περνάμε μία μία τις φέτες του τσουρεκιού από το μείγμα του αβγού με το κονιάκ και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε στο βούτυρο μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με την καραμέλα γάλακτος, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε.
Γλύκισμα με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
1 τσουρέκι πολίτικο
1 βαζάκι μαρμελάδα νεράντζι ή πορτοκάλι
6 κουτ. σούπας ανθόνερο
3 σφηνάκια λικέρ μαστίχα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
4 κρόκους αβγών
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
½ φλιτζάνι ζάχαρη
άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση
Aφαιρούμε την κόρα από το τσουρέκι και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Aπλώνουμε το τσουρέκι σε μια βαθιά γυά- λινη πιατέλα και το ραντίζουμε με το ανθόνερο και το λικέρ μαστίχα. Aνακατεύουμε τη μαρμελάδα με λίγο ζεστό νερό και την απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι. Bράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 3/4 του γάλακτος με τη ζάχαρη και το άρωμα της βανίλιας.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών το καυτό γάλα, ανακατεύουμε γρήγορα και βάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Aπλώνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στο τσουρέκι και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Bάζουμε στο ψυγείο το γλυκό (καλύτερα όλο το βράδυ) για να σφίξει η κρέμα. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Τρίφλ με τσουρέκι, και κρέμα πορτοκαλιού
Τριφλ γίνεται και με τσουρέκι
Mια καλή ευκαιρία να ξεφορτωθείς το μπαγιάτικο τσουρέκι που κάθεται εδώ και μία βδομάδα στον πάγκο της κουζίνας είναι αυτή η συνταγή που θα σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Κι επειδή η συνταγή σηκώνει αμέτρητες παραλλαγές, βάλε φαντασία και δημιούργησε
Κλάμπ σάντουιτς απο τσουρέκι με σοκολάτα
Ζεσταίνουμε το γάλα, τη βανίλια και το λικέρ σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αβγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
12 φέτες τσουρέκι λεπτές κομμένες ομοιόμορφα
2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα σοκολάτας
500 ml γάλα
1/4 κουτ. γλυκού βανίλια
60 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αβγού
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
350 γρ. σοκολάτα μαύρη σε μικρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα, τη βανίλια και το λικέρ σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αβγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και την ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αλείφουμε τις φέτες τσουρεκιού με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και τις ψήνουμε ελαφρά. Βγάζουμε τις φέτες από τον φούρνο και τις κόβουμε σε τρίγωνα. Τοποθετούμε πάνω σε 8 από αυτά λίγη μαρμελάδα και μετά λίγη κρέμα.
Σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι τσουρέκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε 3 τρίγωνα σε κάθε σάντουιτς ?συνολικά, θα έχουμε 8. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο με λίγη επιπλέον μαρμελάδα.
Πουτίγκα φούρνου με τσουρέκι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
1 τσουρέκι καλής ποιότητας
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι (το ξύσμα τους)
2 πορτοκάλια (τον χυμό τους)
6 αβγά
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια γάλα
4-5 λουβιά κακουλέ περασμένο από τον μύλο μπαχαρικών
1 φλιτζάνι ζάχαρη
λίγη κανέλα
λίγο βούτυρο για το σκεύος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Aφαιρούμε την κόρα από το τσουρέκι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Bουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ και αραδιάζουμε μέσα τις φέτες. Χτυπάμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή, το γάλα, τη μισή ζάχαρη και το αλεσμένο κακουλέ.
Pίχνουμε το μείγμα πάνω στο τσουρέκι και το αφήνουμε να σταθεί για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Pίχνουμε πάνω από την πουτίγκα τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για μία ώρα.
via womenonly
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα