Με τις παρακάτω εύκολες και νηστίσιμες συνταγές, τις οποίες προτείνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, η οποία τονίζει ότι: «Μπορείτε να τροποποιήσετε τα αγαπημένα σας εδέσματα σε νηστίσιμα, έτσι ώστε κατά την περίοδο της σαρακοστής να μην αισθανθείτε κάποια στέρηση. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές ιδέες. Οι δυνατότητές σας, όμως, είναι πολλές».
Σαλάτα ζυμαρικών
Υλικά:
500 gr βίδες βρασμένες και στραγγισμένες
8 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 πακέτο (200 gr) τυρί κρέμα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/4 κούπας balsamico
½ κούπα ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελιές & φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Αρχικά, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις βίδες, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, το βασιλικό και το τυρί κρέμα. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το balsamico, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα ζυμαρικών. Τέλος, γαρνίρουμε με ελιές και φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.
***Σημείωση: Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κλασικό τυρί κρέμα, αναζητήστε στην αγορά φυτικό τυρί κρέμα!
Νηστίσιμη Πίτσα
Υλικά:
Για ζύμη:
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κομμάτι μαγιά (σαν αμύγδαλο)
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
αλεύρι σκληρό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
Κρεμμύδια ξερά
Μανιτάρια
Ντομάτα φρέσκια κομμένη
Πιπεριά πράσινη
Εκτέλεση:
Το πρώτο μας βήμα είναι να λιώσουμε στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και να ρίξουμε σταδιακά το αλεύρι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, έως ότου γίνει μαλακή. Όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει από τα χέρια μας τότε είναι έτοιμη.
Έπειτα, σοτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και την τοποθετούμε στο ταψί.
Την τρυπάμε με το πιρούνι για να μην φουσκώσει και την αλείφουμε με λάδι και κέτσαπ. Ρίχνουμε έπειτα τη σάλτσα που φτιάξαμε και στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τις ελιές καθαρισμένες. Τέλος, ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 25 λεπτά περίπου.
Χορτόσουπα
Υλικά:
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
3/4 κιλού πατάτες
2-3 κρεμμύδια
4-5 καρότα
1 ρίζα σέλινο
3/4 κιλού ντομάτες ώριμες
10 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χονδρό αλάτι
1 κουταλιά φυτίνη
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά, καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Έπειτα, προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί για λίγο προσθέτουμε και τα λαχανικά, να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε και το αλάτι.
Αφήνουμε να βράσουν 3/4 της ώρας, ύστερα κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και περνάμε τα λαχανικά από τη μηχανή του πουρέ. Τέλος, βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, λιώνουμε τη φυτίνη σε ένα τηγανάκι και την προσθέτουμε.
Γαριδομακαρονάδα
Υλικά:
500 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι)
1 κιλό γαρίδες
5 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος, προαιρετικά
1 σκελίδα σκόρδου ή 1 κ. γλυκού πολτό σκόρδου
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
10 ντοματίνια
1/2 φλ. άσπρο κρασί
Καυτερή πιπεριά προαιρετικά και όσο σας αρέσει
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα, αλλά αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές για πολύ λίγο ώσπου να πάρουν ένα ελαφρώς πορτοκαλί χρώμα και τις βγάζουμε στην άκρη.
Έπειτα, στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Ακόμη, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο και το σκόρδο. Ύστερα, προσθέτουμε τα ντοματίνια και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και να δέσει. 5 λεπτά πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε τις γαρίδες. Προαιρετικά και αφού το κατεβάσουμε, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένη φέτα. Τέλος, βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τρίβουμε πιπέρι.
Από τις προτάσεις μας φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το γλυκό.
Νηστίσιμο ραβανί
Υλικά:
300 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
300 ml χυμός πορτοκαλιού
150 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. αμύγδαλα λευκά
150 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
800 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα 1 πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι ψιλό, το σιμιγδάλι χοντρό, το ινδοκάρυδο, το αλάτι και το baking powder. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα το στερεό μείγμα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα του ραβανί. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα συμμετρικά, υπολογίζοντας που θα κοπεί το κάθε κομμάτι ώστε να έχει από ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Μέχρι να ψηθεί, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 8-10 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το ραβανί, το περιχύνουμε με το μισό σιρόπι και το ψήνουμε για 5 λεπτά. Τέλος, περιχύνουμε και με το υπόλοιπο σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει καλά.
Πηγή: infokids.grΕιδήσεις σήμερα
- Αστυνομικός της Βουλής: Γιατί κατήγγειλε τον 45χρονο η σύζυγος του
- Καιρός – Κολυδάς: Πολικό jet stream πλησιάζει τη χώρα μας
- Grand Hotel: Η Αλίκη αρχίζει να ερωτεύεται τον Ρήγα
- Επιστήμονες αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο του Άη Βασίλη για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια
- Η Γη της Ελιάς : Το επόμενο σκοτεινό σχέδιο της Αμαλίας