Παραδοσιακο Χριστουγεννιατικο Πανετονε!Το λαχταριστό πανετόνε είναι το τσουρέκι των Χριστουγέννων!
Είναι ένα γλύκισμα που τα παιδιά λατρεύουν και θυμίζει πολύ το τσουρέκι που φτιάχνουμε το Πάσχα. Δοκιμάστε τη συνταγή!
Είναι ένα γλύκισμα που τα παιδιά λατρεύουν και θυμίζει πολύ το τσουρέκι που φτιάχνουμε το Πάσχα. Δοκιμάστε τη συνταγή!
Πρώτα απ’ όλα, θα φτιάξουμε την ειδική φόρμα.
Θα χρειαστούμε 2 μεταλλικά κουτιά από μπισκότα των 500γραμμ., με διάμετρο 19 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά περίπου.
Λαδόκολλα
Συρραπτικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σαπουνίζουμε τα μεταλλικά κουτιά, τα ξεβγάζουμε και τα σκουπίζουμε καλά.
2. Απλώνουμε την λαδόκολλα στον πάγκο μας, βάζουμε το κουτί επάνω και σχεδιάζουμε με ένα μολύβι τον κύκλο του.
3. Κάνουμε έναν δεύτερο κύκλο έξω από τον πρώτο, σε απόσταση 5 εκατοστών και κόβουμε την λαδόκολλα.
4. Ψαλιδίζουμε γύρω-γύρω τον κύκλο σε απόσταση 3,5-4 εκατοστών περίπου. Η μύτη του ψαλιδιού, θα φτάνει μέχρι τον εσωτερικό κύκλο.
5. Τοποθετούμε το χαρτί, στον πάτο του κουτιού. Ο κομμένος εξωτερικός κύκλος θα αγκαλιάσει ωραιότατα τα τοιχώματα του κουτιού.
6. Μετράμε την εξωτερική περίμετρο του κουτιού με ένα σπαγκάκι, ή με ραπτική μεζούρα. (Το δικό μου κουτί, έχει περίμετρο 61 εκατοστά). Έκοψα ένα κομμάτι λαδόκολλας 61Χ2=122 εκατοστά + 4 εκατοστά. Συνολικά, 126 εκατοστά.
7. Διπλώνουμε την λαδόκολλα στην μέση. Στην συνέχεια διπλώνουμε την μια μεγάλη πλευρά δημιουργώντας ένα ρεβέρ τόσο, όσο να φτάσει το φάρδος του χαρτιού, που θα είναι και το ύψος της φόρμας μας 23 εκατοστά.
8. Φορμάρουμε το χαρτί σαν σωλήνα και το βάζουμε με το ρεβέρ προς τα κάτω, μέσα στο κουτί εσωτερικά της κομμένης λαδόκολλας της βάσης.
9. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας για να ακουμπήσει γύρω-γύρω στα τοιχώματα του κουτιού και του βάζουμε συρραπτικό στην επάνω πλευρά, για να το σταθεροποιήσουμε. Βγάζουμε τον κύλινδρο από το κουτί, τον συρράπτουμε και στην κάτω πλευρά και τον ξαναβάζουμε μέσα. Η φόρμα μας για πανετόνε, είναι πανέτοιμη!
Σημ: Με αυτή την απλή κατασκευή, μπορούμε να φτιάξουμε και μπριός ψωμί για μπόμπες-σαντουιτσάκια.
Υλικά
ΥΛΙΚΑ
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
400-450 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. φλοίδα πορτοκαλιού αποξηραμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
40 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας και της ζύμης
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
400-450 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. φλοίδα πορτοκαλιού αποξηραμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους
40 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας και της ζύμης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προσαρμόζω στο μίξερ τον γάτζο και βάζω στον κάδο 120 γρ. από το αλεύρι, τη μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύω και κάνω στο κέντρο μία λακούβα.
ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μπολ χτυπάω τα δύο ολόκληρα αυγά με το νερό. Τα ρίχνω στο κέντρο του κάδου και βάζω σε λειτουργία το μίξερ. Δουλεύω το μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα παχύς χυλός. Σκεπάζω το κάδο με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γεμίσει φουσκάλες.
ΒΗΜΑ 3 Στο μπολ που είχα χτυπήσει τα αυγά, ανακατεύω τους κρόκους, τη βανίλια, το αλάτι και τα δύο ξύσματα. Ρίχνω το μίγμα στο μίγμα της μαγιά και δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτω 200 γρ. από το αλεύρι και συνεχίζω να δουλεύω τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα.
ΒΗΜΑ 4 Προσθέτω τα 180 γρ. βούτυρο και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί.
ΒΗΜΑ 5 Ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και κάνω στο κέντρο μια μεγάλη λακούβα. Αδειάζω εκεί τη ζύμη μου και αρχίζω να ζυμώνω (περίπου 10 λεπτά) προσθέτοντας λίγο λίγο από το αλεύρι μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει. Το πόσο αλεύρι θα πάρει από αυτό που υπάρχει στον πάγκο, εξαρτάται από το πόσο υδαρή είναι η ζύμη μου. Μπορεί να το πάρει όλο αλλά μπορεί και όχι, γι’ αυτό και το προσθέτω λίγο λίγο ζυμώνοντας.
ΒΗΜΑ 6 Μεταφέρω τη ζύμη σε μια αλευρωμένη λεκάνη, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2- 2½ ώρες. Δεν βάζω τη λεκάνη σε ζεστό μέρος γιατί θα λιώσει πολύ βούτυρο και θα υγροποιηθεί η ζύμη.
ΒΗΜΑ 7 Ξεσκεπάζω τη λεκάνη και πιέζω τη ζύμη με τα χέρια μου να ξεφουσκώσει. Ξανασκεπάζω και αφήνω τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για 1-1½ ώρα.
ΒΗΜΑ 8 Ανακατεύω τις σταφίδες με 1 κουταλιά αλεύρι.
ΒΗΜΑ 9 Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πατάω να ξεφουσκώσει και ρίχνω τις σταφίδες. Ζυμώνω απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθω τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα και με ένα μαχαίρι χαράζω ένα σταυρό στο κέντρο.
ΒΗΜΑ 10 Βουτυρώνω καλά μια ψηλή φόρμα ειδική για πανετόνε και ντύνω με αντικολλητικό χαρτί (υπάρχουν και χάρτινες στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής). Βάζω τη ζύμη μέσα στη φόρμα, τη σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
ΒΗΜΑ 11 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
ΒΗΜΑ 12 Αλείφω απαλά με βούτυρο την επιφάνεια της ζύμης και ψήνω για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
ΒΗΜΑ 13 Μειώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο, αλείφω με λίγο βούτυρο ακόμα και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Τρυπάω με ένα καλαμάκι για σουβλάκια και αν βγει καθαρό θα πει ότι είναι ψημένο. Μεταφέρω τη φόρμα σε σχάρα και την αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρω και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
ΒΗΜΑ 14Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε άλλα αποξηραμένα φρούτα, κράνμπερις, γκόγκι μπέρι ή και σταγόνες σοκολάτας.
ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μπολ χτυπάω τα δύο ολόκληρα αυγά με το νερό. Τα ρίχνω στο κέντρο του κάδου και βάζω σε λειτουργία το μίξερ. Δουλεύω το μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα παχύς χυλός. Σκεπάζω το κάδο με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γεμίσει φουσκάλες.
ΒΗΜΑ 3 Στο μπολ που είχα χτυπήσει τα αυγά, ανακατεύω τους κρόκους, τη βανίλια, το αλάτι και τα δύο ξύσματα. Ρίχνω το μίγμα στο μίγμα της μαγιά και δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτω 200 γρ. από το αλεύρι και συνεχίζω να δουλεύω τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα.
ΒΗΜΑ 4 Προσθέτω τα 180 γρ. βούτυρο και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί.
ΒΗΜΑ 5 Ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και κάνω στο κέντρο μια μεγάλη λακούβα. Αδειάζω εκεί τη ζύμη μου και αρχίζω να ζυμώνω (περίπου 10 λεπτά) προσθέτοντας λίγο λίγο από το αλεύρι μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν θα κολλάει. Το πόσο αλεύρι θα πάρει από αυτό που υπάρχει στον πάγκο, εξαρτάται από το πόσο υδαρή είναι η ζύμη μου. Μπορεί να το πάρει όλο αλλά μπορεί και όχι, γι’ αυτό και το προσθέτω λίγο λίγο ζυμώνοντας.
ΒΗΜΑ 6 Μεταφέρω τη ζύμη σε μια αλευρωμένη λεκάνη, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2- 2½ ώρες. Δεν βάζω τη λεκάνη σε ζεστό μέρος γιατί θα λιώσει πολύ βούτυρο και θα υγροποιηθεί η ζύμη.
ΒΗΜΑ 7 Ξεσκεπάζω τη λεκάνη και πιέζω τη ζύμη με τα χέρια μου να ξεφουσκώσει. Ξανασκεπάζω και αφήνω τη ζύμη να ξαναφουσκώσει για 1-1½ ώρα.
ΒΗΜΑ 8 Ανακατεύω τις σταφίδες με 1 κουταλιά αλεύρι.
ΒΗΜΑ 9 Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πατάω να ξεφουσκώσει και ρίχνω τις σταφίδες. Ζυμώνω απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθω τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα και με ένα μαχαίρι χαράζω ένα σταυρό στο κέντρο.
ΒΗΜΑ 10 Βουτυρώνω καλά μια ψηλή φόρμα ειδική για πανετόνε και ντύνω με αντικολλητικό χαρτί (υπάρχουν και χάρτινες στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής). Βάζω τη ζύμη μέσα στη φόρμα, τη σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
ΒΗΜΑ 11 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
ΒΗΜΑ 12 Αλείφω απαλά με βούτυρο την επιφάνεια της ζύμης και ψήνω για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
ΒΗΜΑ 13 Μειώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά. Ανοίγω το φούρνο, αλείφω με λίγο βούτυρο ακόμα και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Τρυπάω με ένα καλαμάκι για σουβλάκια και αν βγει καθαρό θα πει ότι είναι ψημένο. Μεταφέρω τη φόρμα σε σχάρα και την αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρω και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
ΒΗΜΑ 14Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε άλλα αποξηραμένα φρούτα, κράνμπερις, γκόγκι μπέρι ή και σταγόνες σοκολάτας.
Η συνταγη ειναι της Ντίνας Νικολαου
photo via pinterest
Να ξέρετε το μυστικό για τα πανετονε ειναι να μείνουν τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς κόψιμο
Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες