Παραδοσιακο Χριστουγεννιατικο Πανετονε!

 
Παραδοσιακο Χριστουγεννιατικο Πανετονε!Το  λαχταριστό πανετόνε είναι το τσουρέκι των Χριστουγέννων!
Είναι ένα γλύκισμα που τα παιδιά λατρεύουν και θυμίζει πολύ το τσουρέκι που φτιάχνουμε το Πάσχα. Δοκιμάστε τη συνταγή!



Πρώτα απ’ όλα, θα φτιάξουμε την ειδική φόρμα.
Θα χρειαστούμε 2 μεταλλικά κουτιά από μπισκότα των 500γραμμ., με διάμετρο 19 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά περίπου.
Λαδόκολλα
Συρραπτικό
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σαπουνίζουμε τα μεταλλικά κουτιά, τα ξεβγάζουμε και τα σκουπίζουμε καλά.
2. Απλώνουμε την λαδόκολλα στον πάγκο μας, βάζουμε το κουτί επάνω και σχεδιάζουμε με ένα μολύβι τον κύκλο του.
3. Κάνουμε έναν δεύτερο κύκλο έξω από τον πρώτο, σε απόσταση 5 εκατοστών και κόβουμε την λαδόκολλα.
4. Ψαλιδίζουμε γύρω-γύρω τον κύκλο σε απόσταση 3,5-4 εκατοστών περίπου. Η μύτη του ψαλιδιού, θα φτάνει μέχρι τον εσωτερικό κύκλο.
5. Τοποθετούμε το χαρτί, στον πάτο του κουτιού. Ο κομμένος εξωτερικός κύκλος θα αγκαλιάσει ωραιότατα τα τοιχώματα του κουτιού.
6. Μετράμε την εξωτερική περίμετρο του κουτιού με ένα σπαγκάκι, ή με ραπτική μεζούρα. (Το δικό μου κουτί, έχει περίμετρο 61 εκατοστά). Έκοψα ένα κομμάτι λαδόκολλας 61Χ2=122 εκατοστά + 4 εκατοστά. Συνολικά, 126 εκατοστά.
7. Διπλώνουμε την λαδόκολλα στην μέση. Στην συνέχεια διπλώνουμε την μια μεγάλη πλευρά δημιουργώντας ένα ρεβέρ τόσο, όσο να φτάσει το φάρδος του χαρτιού, που θα είναι και το ύψος της φόρμας μας 23 εκατοστά.
8. Φορμάρουμε το χαρτί σαν σωλήνα και το βάζουμε με το ρεβέρ προς τα κάτω, μέσα στο κουτί εσωτερικά της κομμένης λαδόκολλας της βάσης.
9. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας για να ακουμπήσει γύρω-γύρω στα τοιχώματα του κουτιού και του βάζουμε συρραπτικό στην επάνω πλευρά, για να το σταθεροποιήσουμε. Βγάζουμε τον κύλινδρο από το κουτί, τον συρράπτουμε και στην κάτω πλευρά και τον ξαναβάζουμε μέσα. Η φόρμα μας για πανετόνε, είναι πανέτοιμη!
Σημ: Με αυτή την απλή κατασκευή, μπορούμε να φτιάξουμε και μπριός ψωμί για μπόμπες-σαντουιτσάκια.
ΠΑΝΕΤΟΝΕ 450Χ450
Υλικά για 2 πανετόνε,
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά
2 μεγάλους κρόκους
Βανίλια
3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια
12 κουταλιές της σούπας βούτυρο (170γραμμ.)
2 φλιτζάνια του τσαγιού ανάμεικτες σταφίδες, μαύρες και ξανθές
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Λίγο καλαμποκέλαιο
1 μεγάλο κρόκο
1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος
Παραδοσιακο Χριστουγεννιατικο Πανετονε!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
1. Βάζουμε ένα μπολ κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης, για να το ζεστάνουμε. Όταν ζεσταθεί, βάζουμε μέσα 1/3 φλιτζάνι χλιαρό νερό και το πασπαλίζουμε με 1 φακελάκι ξηρή μαγιά. Αφήνουμε για λίγο την μαγιά να λειώσει, ρίχνουμε ½ φλιτζάνι αλεύρι, τα ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε την μαγιά για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα και το πασπαλίζουμε με το δεύτερο φακελάκι της ξηρής μαγιάς. Όταν λειώσει η μαγιά, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, τα αβγά, τους κρόκους, την βανίλια και τα χτυπάμε με το χέρι, με σύρμα. Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και τα χτυπάμε δυνατά, πάλι με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το υπόλοιπο αλεύρι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο, μέχρι να γίνουν τρίμμα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς με τα αβγά και μόλις ενωθούν τα υλικά, αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και τα χτυπάμε για 4 λεπτά.
4. Προσθέτουμε στη ζύμη τις σταφίδες με το ξύσμα και ανακατεύουμε.
5. Λαδώνουμε μια λεκανίτσα και μεταφέρουμε την ζύμη μέσα. Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για 3 ώρες περίπου, να διπλασιαστεί, ή και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
6. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και αδειάζουμε την ζύμη. Την ζυμώνουμε ελαφριά και για να είμαι πιο σαφής, θα έλεγα ότι την φορμάρουμε σε μπάλα και όχι την ζυμώνουμε, γιατί είναι πολύ μαλακιά ζύμη και κολλάει.
7. Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο, την φορμάρουμε σε μπαλίτσες και τα ρίχνουμε από μια μπαλίτσα, μέσα στις φόρμες που έχουμε προετοιμάσει.
8. Καλύπτουμε φόρμα και λαδόκολλα με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 2-3 ώρες να φουσκώσουν στο διπλάσιο, ή στο τριπλάσιο.
9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Με ένα λαδωμένο ψαλίδι και με προσοχή, κόβουμε το κέντρο της επιφάνειας της ζύμης σε σχήμα σταυρού.
10. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος και αλείφουμε απαλά με ένα πινελάκι τα πανετόνε.
12. Τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην πρώτη θέση από κάτω, δηλαδή στην χαμηλότερη και τα φουρνίζουμε.
13. Τα ψήνουμε στους 200ο C για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε, για 35 λεπτά ακόμα. Εάν δούμε ότι σκουραίνει πολύ η επιφάνεια τους, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα.
14. Ξεφουρνίζουμε τα πανετόνε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν. Στην συνέχεια, με 2 πετσέτες, τα βγάζουμε από τα μεταλλικά κουτιά και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα. Μετά από 30 λεπτά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, πριν τα κόψουμε. Buon Natale!

Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ! 
 

πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια 

Close