ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?

 

 


Σειρά έχει η λιαστή ντομάτα μία παλιά πρακτική που πλέον διακοσμεί τα καλύτερα “πιάτα” ή αλλιώς τα gourmet και όχι μόνο…συνοδεύει άριστα τις σαλάτες, τα σάντουιτς και παραδοσιακά εδέσματα.

Η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να βάλουμε τη ντομάτα σε ειδική κατηγορία μιας και η αξία της είναι μεγάλη, διότι αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του τραχήλου καθότι πλούσια σε λυκοπένιο και περιέχει μέταλλα και πολλές βιταμίνες…

Η καλύτερη εποχή για να τις λιάσουμε είναι ο Αύγουστος γιατί υπάρχουν σε αφθονία και εκτός αυτού ο καλύτερός μας σύμμαχος….ο ήλιος….είναι στα καλύτερά του!!! Βέβαια η αποξήρανση μπορεί να γίνει και στο φούρνο του σπιτιού μας , όμως επιλέγουμε τον φυσικό τρόπο για περισσότερη οικονομία.

Η κατάλληλη ποικιλία ντομάτας γι΄ αυτήν την περίπτωση είναι η ρόμα, γιατί είναι πλούσια σε σάρκα και έχει λίγα υγρά, πράγμα που σημαίνει πως θα στεγνώσει γρήγορα. Όσο πιο μικρές ντομάτες διαλέξετε τόσο το καλύτερο…χαρίζουν ωραία εμφάνιση στο πιάτο σας!!!

Προμηθευτείτε με χοντρό αλάτι κατά προτίμηση Ιμαλαΐων ( ροζέ χρώμα). Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Ρυθμίζει την πίεση και το ζάχαρο, δεν κάνει κατακράτηση υγρών και περιέχει 84 μεταλλικά στοιχεία.

Επιλέξτε  σωστά το μέρος που θα τις λιάσετε, θα πρέπει να τις βλέπει πολλές ώρες τη μέρα ο ήλιος και προσοχή να μην υπάρχει πρόσβαση κατοικίδιων.

Δημιουργήσαμε δική μας πατέντα με απλά υλικά: Ένα κομμάτι νάιλον, τελάρα και δύο κομμάτια τούλι. Αφού πλύνετε τα τελάρα τοποθετήστε τα ανάποδα πάνω στο νάιλον για να μη λερωθεί το πάτωμα από τυχόν υγρά. Στρώστε στα τελάρα το ένα κομμάτι τούλι και αραδιάστε τις ντομάτες καλά πλυμένες και σκουπισμένες κόβοντάς τες στη μέση.

ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?


 Βουτήξτε τες πρώτα στο αλάτι κατ’ αυτόν τον τρόπο. Σοφό είναι να τις τινάξετε ελαφρώς για να φύγει το περίσσιο αλάτι….δεν θέλουμε να γίνουν αλμυρές.

ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?

Προαιρετικά προσθέστε φρέσκα φύλλα από διάφορα μυρωδικά

ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?


Σκεπάστε τες με το δεύτερο κομμάτι τούλι και αφήστε τα υπόλοιπα στον ευλογημένο ήλιο!

ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?


Μόλις οι ντομάτες στεγνώσουν τελείως τότε είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Ο χρόνος αποξήρανσης εξαρτάται καθαρά από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?


Φυλάξτε τις λιαστές ντομάτες σε πάνινα βαμβακερά σακκουλάκια (όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας) ή σε γυάλινα βαζάκια σε σκοτεινό μέρος…αν προσθέσετε ελαιόλαδο και μυρωδικά (προτείνουμε ρίγανη φρέσκια ή θυμάρι με κόκκους μαύρου πιπεριού και σκόρδο) θα έχετε αρωματισμένο λάδι για τις σαλάτες και τα φαγητά σας.

ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ?

 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
πηγη

Close