Δίπλες. Το πατροπαράδοτο, παραδοσιακό, Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μια συνταγή για πανεύκολες δίπλες με 5 μόνο υλικά περιχυμένο με σιρόπι ή απλά με μέλι.
Υλικά συνταγής Για τις δίπλες: 2 αυγά και 4 κρόκους αυγών 4 κ.σ. κονιάκ 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο 1 κ.γ. κοφτό αλάτι 4 φλ. τσαγιού περίπου αλεύρι
Για το σιρόπι: 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1/2 φλ. τσαγιού μέλι 1 φλ. τσαγιού νερό 1 ξυλάκι κανέλας φλούδα πορτοκαλιού καρύδια για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής Αναμιγνύετε τα αυγά, το κονιάκ, το λάδι ή το βούτυρο και το αλάτι και τα χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα 3 φλ. τσαγιού αλεύρι και σταδιακά προσθέτετε και από το τέταρτο φλ. όσο χρειαστεί για να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε σκεπασμένη για 1/2 ώρα. Παίρνετε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγετε σε λεπτά φύλλα. Το κόβετε με οδοντωτή ροδελίτσα σε διάφορα σχήματα της αρεσκείας σας [φιογγάκια, θηλιές, φύλλα τετράγωνα κ.λ.π.] και τα ρίχνετε σε μπόλικο καυτό λάδι σε τηγάνι ή σε φριτέζα μέχρι να χρυσαφίσουν. Βγάζετε τις δίπλες από το καυτό λάδι με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Για το σιρόπι: Βράζετε για 10 λεπτά, όλα τα υλικά για το σιρόπι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει περιχύνετε τις δίπλες με θρυμματισμένο καρύδι και [προαιρετικά] με κανέλα τριμμένη.