Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Ντομάτες με αυγά – Μια καλοκαιρινή συνταγή για μικρούς και μεγάλους!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18Συνταγή από: ert.gr

Υλικά

1 κιλό ντομάτες ώριμες (5 μέτριες) τριμμένες στο τρίφτη του
κρεμμυδιού
6 σκελίδες σκόρδο
4 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γ. ρίγανη
½ κ. γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γ. ζάχαρη
4-6 αυγά
Εκτέλεση

Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και πιέστε ελαφρώς να βγουν τα πολλά
σπόρια. Τρίψτε τις στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Μέσα σε ένα
φαρδύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο.

Γυρίστε το στο λάδι για 1-2 λεπτά και ρίξτε τη ντομάτα.
Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά,
προσθέστε ½ κούπα νερό και βράστε για άλλα 20 λεπτά. Κατά το
τέλος του 20λέπτου, προσθέστε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τη
ζάχαρη και ανακατέψτε.

Σπάστε ένα, ένα αυγό και βάλτε το καθένα προσεχτικά στη σάλτσα.

Μην ανακατέψτε καθόλου για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να
πήξουν τα αυγά. Αλατίστε από πάνω τα αυγά λιγάκι. Μόλις
πήξουν τα ασπράδια των αυγών, το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες ή σκέτο, με φρεσκοψημένο ψωμί.

Τρίτη- ρύζι λεμονάτο με κοτόπουλο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18Συνταγή από:jenny.gr

Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Υλικά:

1 στήθος ή δύο μπούτια κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
Χυμό από ξύσμα ενός λεμονιού
200 γραμ. ρύζι
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία: Κόβετε το κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, σοτάρετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε μέχρι να γίνει διαφανές. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Αλατίζετε, προσθέτετε ζεστό νερό όσο να καλύψει το ρύζι, ρίχνετε και δύο σταγόνες λεμόνι που κάνουν το ρύζι σπυρωτό. Χαμηλώνετε στο ελάχιστο τη φωτιά και ψήνετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15 λεπτά. Στα 15 λεπτά, ρίχνετε το χυμό του λεμονιού, σκεπάζετε το στόμιο της κατσαρόλας με μία καθαρή πετσέτα κι από πάνω βάζετε και το καπάκι. Σβήνετε το μάτι και αφήνετε το ρύζι άλλα 5 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό με το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή όρεξη!

Τετάρτη- Κολοκυθοκεφτέδες της Βέφας! Πεντανόστιμοι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18   Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Μοσχάρι με λαχανικά και φέτα στο ταψί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18     Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

1 ½ κιλό μοσχαρίσια ελιά ή στήθος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φλ. ζεστό νερό
2 σκ. σκόρδο
3 πατάτες
3 χρωματιστές πιπεριές
3 κρεμμύδια
3 ντομάτες ώριμες ή 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες
250 γραμ. φασολάκια πλατιά φρέσκα ή κατεψυγμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη παπρικα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
150 γραμ. φέτα σε κομμάτια
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι με λαχανικά στο φούρνο, κόβουμε πρώτα το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε 3 φλ. νερό ζεστό. Σκεπάζουμε και βράζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 35-40′.

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Σε γάστρα ή βαθύ ταψί κάνουμε μια στρώση όλες τις πατάτες, από πάνω βάζουμε σε μια στρώση όλο το κρέας. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε φέτες, μια στρώση τις πιπεριές σε φέτες, τα φασολάκια ολόκληρα και τέλος, μια στρώση τις ντομάτες σε φέτες. Μπήγουμε τα σκόρδα στο φαγητό.

Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και την πάπρικα. Περιχύνουμε ταψί με 1 φλ. ζωμό από αυτό που βράσαμε το κρέας (τον υπόλοιπο τον χρησιμοποιούμε για άλλη παρασκευή, σούπα σάλτσα, ρύζι κλπ.), ραντίζουμε με το ξύδι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας όλες τις άκρες.

Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις για 30′ και χαμηλώνουμε στους 160ºC. Σιγοψήνουμε το φαγητό σε χαμηλό φούρνο για περίπου 2.45′ ώρες. Στις 2.15′ ώρες ψησίματος ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε τα κομμάτια φέτας. Αφήνουμε να σιγοψηθεί στο φούρνο για τα επόμενα 30′, να λιώσει η φέτα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.

Παρασκευή- γίγαντες στο φούρνο!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18      Συνταγή από: olagiatingunaika.gr

Υλικά

½ κιλού φασόλια «γίγαντες»
6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
Λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2 πιπεριές «χρωματιστές» – πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη [χρωματικά εδώ ταιριάζει η κόκκινη]
4 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 φυλλαράκια δάφνη
6 σπυριά μπαχάρι ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Λίγο νεράκι
Ελάχιστο μαϊντανό
Προαιρετικά: μπούκοβο ή κόκκινη καυτερή πάπρικα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό την προηγούμενη νύχτα «να φουσκώσουν»
Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα ξεζουμίζουμε.
Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Σε καθαρό νερό βράζουμε περίπου 1 ώρα (σε χύτρα 30 λεπτά)
Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει
Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια, και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης
Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη [του κρεμμυδιού], και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι μας.
Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί μας.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά μας.
Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
Ψήνουμε στους 180°. Θα απαιτηθεί μία ώρα και πλέον. Εξαρτάται από την ποιότητα των «γιγάντων».
Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν!
Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.
Πικάντικη παραλλαγή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πιπέρι μας με κόκκινη καυτερή πάπρικα. Μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό.

Εναλλακτικά:

Προς το τέλος του ψησίματος, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο σε χλιαρό νερό.
Μετά από 5 λεπτά σουρώνουμε το νερό και πασπαλίζουμε το μουσκεμένο πλέον μπούκοβο στους γίγαντες. Η γεύση που προκύπτει είναι δυνατή αλλά όχι καυτερή.

Σάββατο- ψαράκι στη λαδόκολλα με ντοματίνια!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18     Συνταγή από: mothersblog.gr

ΥΛΙΚΑ

– 1 κιλό γλώσσα (φιλέτο)
– 10 ντοματίνια
– 1 κρεμμύδι μεγάλο
– 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
– 2 κουταλιές σούπας δυόσμο
– 2 κουταλιές σούπας θυμάρι
– 2 κουταλιές σούπας δεντρολίβανο
– Σκόρδο
– Λάδι
– Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα ντοματίνια, που έχει κόψει σε μικρά κομμάτια. Μόλις αρχίσει και βράζει ρίξτε όλα τα μυρωδικά και λίγο νερό. Μόλις αρχίζει και πήζει η σάλτσα κατεβάστε το από τη φωτιά. Σ’ ένα πυρέξ, στρώστε τα ψάρι αφού το έχετε αλατοπιπερώσει, ρίξτε από πάνω τη σάλτα και μερικές σταγόνες ακόμη λάδι. Σιγοψήστε για 20 με 30 λεπτά και το φαγάκι είναι έτοιμο!

Κυριακή- Κοφτό μακαρονάκι με κιμά και γιαούρτι (Μπαρμπαρίγου)

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18Συνταγή από:syntagesmekefi

Υλικά συνταγής:

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος μια φορά περασμένος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 καρότο τριμμένο
1 δαφνόφυλλο
1+ 1/2 φλ. γιαούρτι
1 φλ. κεφαλοτύρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 6′-7′.

2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο.

3. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα γι 20′.

4. Προσθέτουμε το μακαρονάκι στον κιμά και 4 φλ. βραστό νερό. Σιγοβράζουμε για 8′-10′ μέχρι το ζυμαρικό να πιει τα περισσότερα υγρά. Μη βράζετε δυνατά γιατί εξατμίζεται γρήγορα το υγρό της κατσαρόλας.

5. Αλατοπιπερώνουμε και φροντίζουμε στο τέλος το φαγητό να έχει κρατήσει τα υγρά του, να μην είναι τελείως στεγνό.

6. Σε πιατέλα βαθιά κάνουμε στρώση κοφτό μακαρονάκι με κιμά, απλώνουμε το μισό γιαούρτι με το μισό κεφαλοτύρι και επαναλαμβάνουμε στρώση ζυμαρικά, γιαούρτι, κεφαλοτύρι.

7. Σερβίρουμε αμέσως.

Πίτα Εβδομάδας

Τυρόπιτα με Καταΐφι απο τη Ρούλα Γιαννιώτη

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18Δείτε την συνταγή στο : daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας

  • Γλυκό ψυγείου φράουλας χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18        Συνταγή απο:  foodaholics

Συστατικά

500 ml κρέμα γάλακτος
2 φακελάκι ζελέ φράουλα
1½ πακέτο πτι μπερ
100 γρ βούτυρο
1 κιλό φράουλες

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το ένα φακελάκι ζελέ βάση των οδηγιών που αναγράφονται στην συσκευασία.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε(σε μορφή άμμου) τα μπισκότα.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ενσωματώνουμε.
Τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε 26 εκατοστών φόρμα.
Αναμειγνύουμε την σαντιγί με όσες κομμένες φράουλες επιθυμούμε και προσθέτουμε το χλιαρό ζελέ. Για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιούμε το μίξερ.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε το γλυκό μας για 6 ώρες στο ψυγείο.
Κόβουμε τις φράουλες σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε κυκλικά, σε στρώσεις σύμφωνα με το μέγεθός τους.
Τις περιχύνουμε με κρύο παχύρευστο ζελέ για να παραμείνουν στην θέση τους και βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε όταν το ζελέ έχει σταθεροποιηθεί.

  • Μπάρες ενέργειας με σοκολάτα και φουντούκι, χωρίς ζάχαρη

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διατροφής 11/6/18-17/6/18Συνταγή από: veganinathens

Υλικά

1 φλιτζ. (150 γρ.) σταφίδες ξανθές
1 φλιτζ. (100 γρ.) βρώμη σε νιφάδες
1/2 φλιτζ. λιναρόσπορο αλεσμένο
1/4 φλιτζ. (30-35 γρ.) κακάο άγλυκο σε σκόνη
1/2 φλιτζ. φουντούκια ωμά, χωρισμένα (1/4 +1/4)
1 κ.σ. νερό (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση

1. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό για δεκαπέντε λεπτά και τις στραγγίζουμε. Ψήνουμε τα φουντούκια για δεκαπέντε λεπτά στους 150 oC, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να απομακρυνθεί το εξωτερικό τους καφέ περίβλημα. Μπορεί σε κάποια να μείνει, αλλά δεν μας πειράζει. Αρκεί να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος για να μην πικρίσει τις μπάρες μας.
2. Βάζουμε τις σταφίδες στον πολυκόφτη (μούλτι) και τις χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε την βρώμη, τον λιναρόσπορο τα μισά φουντούκια και το κακάο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα σφικτό μείγμα. Αν δεν είναι αρκετά συνεκτικό προσθέτουμε μια κουταλιά νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό ακόμα.
3. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους (21x11x6) με αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και με το πιέζουμε με τα χέρια μας να καλύψει τον πάτο της και να έχει ομοιόμορφο πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα φουντούκια, πασπαλίζουμε και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να κολλήσουν. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
4. Βγάζουμε το μείγμα από την φόρμα και κόβουμε κάθετα. Η δικιά μου φόρμα έχει μήκος 21 εκατοστά οπότε έκοβα ανά τρία εκατοστά και έφτιαξα 7 μπάρες. Τις φυλάμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.

Σημείωση: Εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε τις μπάρες μας με σπασμένους σπόρους από κακάο αντί για φουντούκια. Θα τους βρούμε σε ενημερωμένα καταστήματα μπαχαρικών ή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Επίσης να έχουμε κατά νου ότι τα ωφέλιμα λιπαρά που υπάρχουν στον λιναρόσπορο οξειδώνονται πολύ εύκολα. Για αυτό προτιμότερο είναι να αγοράζουμε ολόκληρο λιναρόσπορο και να αλέθουμε στο μπλέντερ κάθε φορά όση ποσότητα χρειαζόμαστε. Τον αλεσμένο λιναρόσπορο τον φυλάμε σε βαζάκι που να κλείνει καλά στο ψυγείο.

Close