Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Καταπληκτική – χορταστική Ισπανική ομελέτα !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά μερίδες4
5 αυγά
6 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα του τοστ σε λεπτές φέτες
6 φέτες τυρί για τοστ σε φέτες
2 μεγάλες πατάτες
1 μέτριο προς μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά φετάκια μακρόστενα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια όπως τις βλέπετε .
Βάζουμε στο τηγάνι αντικολλητικό την μία κουταλιά λάδι και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες μαζί με το κομμένο κρεμμύδι .
Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό ανακατεύοντας τακτικά
Αυτό το μείγμα θα αρχίσει να μαλακώνει και με την ξύλινη σπάτουλα το πατάμε να λιώσει να γίνει σαν πουρές . -Λιώστε το καλά.
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
Μέσα στα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε τον -πουρέ πατάτας και με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά .
Με λίγο χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε το ίδιο τηγάνι βάζουμε την άλλη μία κουταλιά λάδι και αδειάζουμε το μισό από το μείγμα .-Το τηγάνι το έχουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά –
Το αποσύρουμε μόλις αδειάσουμε το μισό από το μείγμα και βάζουμε στην μέση 3 φέτες τυρί ,από πάνω 3 φέτες ζαμπόν ,από πάνω ξανά 3 φέτες τυρί και τέλος άλλες 3 φέτες ζαμπόν .
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα καλά πιέζοντας τις άκρες με την ξύλινη κουτάλα μέσα στα τοιχώματα του τηγανιού να μας βγει ομοιόμορφο το σχήμα.
Αναποδογυρίζουμε αφού την ψήσουμε για λίγα λεπτά με την βοήθεια ενός πιο μεγάλου πιάτου την ομελέτα και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά καλά.
Σερβίρουμε κόβοντας τριγωνικά κομμάτια και βλέπουμε το λιωμένο τυρί να τρέχει λιωμένο !!!
ΑΑΑλλο πράγμα να σας το λέω κι άλλο να την δοκιμάσετε !!!
Τρίτη- Κοτόπουλο με ρύζι και μανιτάρια, αρωματισμένο με πορτοκάλι στο φούρνο
Συνταγη από: sintayes
Υλικά συνταγής
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
1 φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι (κατά προτίμηση καστανό)
2 πορτοκαλιών το χυμό και το ξύσμα
αλάτι πιπέρι
4 μπούτια κοτόπουλο φιλέτο, το επάνω μέρος (χωρίς κόκκαλο και πέτσα) 170 γρ. περίπου το ένα
3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
3 κ.γ. κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και μαλακώσει.
Μεταφέρετε το σοταρισμένο κρεμμύδι σε ένα ταψί 22×32 εκ. περίπου, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, το ρύζι, 1/4 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε.
Κόβετε στη μέση τα μπούτια κοτόπουλου, τα βάζετε σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε. Τα μεταφέρετε στο ταψί ανάμεσα στο ρύζι. Σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 55 λ. Ανά διαστήματα το ξεσκεπάζετε για να ανακατέψετε το ρύζι.
Μετά τα 55 λ. αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε το κοτόπουλο με 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, ελέγχετε αν απαιτείται να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό επιπλέον και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30-40 λ ακόμα ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο και μαλακώσει καλά το ρύζι.
Το αφαιρείτε από το φούρνο το περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, το πασπαλίζετε με το δυόσμο, τα καβουρδισμένα πορτοκάλια και το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και το σερβίρετε.
Τετάρτη- Μπάμιες με τραχανά και φέτα
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη- Χοιρινά μπριζολάκια με σος και πατάτες
Συνταγή από: sidagi.gr
Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για μπριζολάκια
6 χοιρινά μπριζολάκια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σος
1/4 φλιτζανιού τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
2 κόκκινες πιπεριές ψητές
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τις πατάτες
5 πατάτες baby
1 λίτρο γάλα
1 ματσάκι άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
Εκτέλεση
Για τη σος
Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το επάνω μέρος και τους σπόρους.
Τις ψήνουμε στο φούρνο.
Αφού έχουν ψηθεί τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το πολτοποιημένο σκόρδο, το μπούκοβο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι και το αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Σταδιακά ενώ χτυπάμε προσθέτουμε λίγο- λίγο το ελαιόλαδο.
Η σος είναι έτοιμη και καλό είναι μέχρι να σερβίρουμε τα μπριζολάκια να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Για τα μπριζολάκια
Τα χοιρινά μπριζολάκια θα τα ψήσουμε σε σχάρα.
Εξυπηρετικό θα είναι να έχουμε μια μικρή μεταλλική σχάρα την οποία θα τοποθετήσουμε μέσα σε ταψί.
Επίσης επειδή τα μπριζολάκια θα στάξουν λίπος στο ταψί, για να μην κολλήσει, μπορούμε να ρίξουμε μισό ποτήρι νερό στον πάτο του σκεύους.
Πριν αρχίσουμε την προεργασία για τα μπριζολάκια ανάβουμε το φούρνο για να έχει προθερμανθεί ή φροντίζουμε να είναι έτοιμη η φωτιά αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα.
Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ ολόκληρα.
Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
Βάζουμε τα χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα για να τα ψήσουμε.
Στα 15 λεπτά τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και βάζουμε στη σχάρα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.
Ελέγχουμε αν τα μπριζολάκια είναι έτοιμα ανοίγοντας με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το κρέας σε ένα σημείο και βλέποντας ότι δεν έχει αίμα και δεν είναι ροζ.
Αν τα ψήσουμε στα κάρβουνα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από κάθε πλευρά γύρω στα 6 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σος.
Για τις πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες baby στα 2 και τις τοποθετούμε στο πυρέξ. Προσθέτουμε το λάδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ½ ώρα. Αν θέλετε στο τέλος πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.
Παρασκευή- Μαυρομάτικα με ντοματίνια και σπανάκι στην κατσαρόλα
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο (είτε αγοράζουμε περίπου 1½ κιλό, γιατί κατά το καθάρισμα έχει φύρα, είτε παίρνουμε έτοιμο, καθαρισμένο και πλυμένο, σε σακουλάκι στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες, ή 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
100 ml ελαιόλαδο
1/2 μάτσο άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
40 ml χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια και το καρότο για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε με ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν τα φασόλια, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για περίπου 1- 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να γίνει και να μείνει με το λάδι του.
Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σάββατο- Γαύρος στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο
Συνταγή από: gastronomos
Υλικά
1½ κιλό γαύρος
2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους, χωρίς σπόρια (τις αφήνουμε με τη φλούδα τους, αν είναι λεπτή, αλλιώς τις ξεφλουδίζουμε)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο και ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό και θρυμματισμένο (ή 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
20 ml ξίδι από κρασί περίπου
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να καθαρίσουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και µε τον αντίχειρά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας µε τον τρόπο αυτό οπωσδήποτε τα εντόσθια και, αν θέλουμε, και τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλένουμε γρήγορα το γαύρο, σε δόσεις, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, και τον στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για 15 – 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γαύρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του γαύρου.
Το απλώνουμε όσο καλύτερα γίνεται και το ψήνουμε, για 10 – 12 λεπτά, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και, ιδανικά, με πατάτες τηγανητές.
Κυριακή- Σουτζουκάκια σμυρνέικα
Συνταγή από: diakonima
Υλικά (για 4 άτομα):
250 γρ. κιμά βοδινό + 250 γρ. κιμά χοιρινό,
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες (πολτοποιημένες),
½ φλ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη (αρτυσιά)
αλάτι, πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα.
Για τη σάλτσα:
3 φλ. τριμμένες (ή αλεσμένες στο μπλέντερ) ώριμες ντομάτες,
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,
5 κουταλιές ελαιόλαδο,
2-3 καρφιά γαρίφαλο,
1 ξυλαράκι κανέλα,
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη,
αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
Ζυμώνετε τον κιμά με τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το σκόρδο και αλατοπίπερο. Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτετε ελάχιστο νερό. Ύστερα, το πλάθετε κυλινδρικά σουτζουκάκια (κεφτέδες). Τα κρατάτε για τουλάχιστον ½ ώρα σκεπασμένα στο ψυγείο.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τμηματικά τα σουτζουκάκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Πετάτε το λάδι που τηγανίσατε και βάζετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ, αλατοπίπερο, τα γαρίφαλλα, την κανέλα και τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει προσθέτετε τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να βράσουν κι αυτά για λίγο μέσα στη σάλτσα.
Τα σερβίρετε με πιλάφι ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Tips
Το κύμινο είναι απαραίτητο στα σουτζουκάκια γιατί είναι το κύριο αρωματικό χαρακτηριστικό τους. Μάλιστα για πιο «φρέσκο» άρωμα παίρνετε σπόρους κύμινου (αρτυσιά) και τις κοπανίζετε πριν τους χρησιμοποιήσετε
Πίτα Εβδομάδας
Τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα !!!
Υλικά
Φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 σφινάκι ξύδι
λίγο αλατάκι
500 λίτρο νερό περίπου
Λίγο λάδι
Ολα μαζί σε μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια είναι για 2 ταψάκια πίτα η δοσολογία
Τα ανοίγουμε βάζουμε από λίγο βούτυρο τα κλείνουμε και τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο .
Τα ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μεγάλο φύλλο.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι 1 φύλλο .
Γέμιση
300 γραμ φέτα
λίγη λιαστή ντομάτα χοντροκομμένη στο μούλτι περίπου 8 τεμάχια
2 αυγά
λίγο πιπέρι -αλάτι
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το στρώνουμε επάνω στο φύλλο
Σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο .
Χαράζουμε την πίτα βάζουμε λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 3 τέταρτα.Καλή όρεξη !!!
Argyroula Spitha·”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Γλυκά Εβδομάδας:
Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με όρεο σε 15΄
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Ρολό με μαρμελάδα !!!
Υλικά:
4 αυγά,
2 βανίλιες,
ξύσμα από 2 με 3 λεμόνια ,
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο κατά προτίμηση,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική,
1 μπεικιν παουντερ,
400 γρ. Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
λίγη ζάχαρη άχνη προαιρετικά για το πασπάλισμα του ρολού στο τέλος.
Εκτέλεση :
Χτυπάμε αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Βάζουμε τα λεμόνια και το αλεύρι χτυπάμε 3-4’
Στο ταψί της κουζίνας στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 20 λεπτά ακριβώς.
Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να σταθεί 5 με 10 λεπτά.
Υστέρα στρώνουμε μια καθαρή μεγάλη πετσέτα , εγώ βάζω μεγάλο ποτηρόπανο και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Αφαιρούμε την λαδόκολλα προσεχτικά και το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό.
Παν τα με προσοχή.
Το αφήνουμε τυλιγμένο να κρυώσει.
Το ξεδιπλώνουμε και έχει πάρει την ελαφριά κλήση που απαιτείται.
Αδειάζουμε την μαρμελάδα την απλώνουμε με ένα κουτάλι, το τυλίγουμε ξανά σε ρολό, χωρίς την πετσέτα άμεσα και το βάζουμε σε μια πιατέλα με την άνωση προς τα Κατς.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με αχνή. Καλή Επιτυχία !!
Martha Nei”ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες