Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Μπρόκολο στο φούρνο με τσένταρ και μπέικον
Συνταγή από: dimitrisskarmoutsos
Υλικά
900 γρ. μπρόκολο χωρίς τα κοτσάνια (περίπου 8 κούπες)
Αλάτι για το ζεμάτισμα
2 λωρίδες μπέικον, χοντροκομμένο
5 χτυπημένα αυγά
43 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
118 ml. κρέμα γάλακτος
236 ml. πλήρες γάλα
1-2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μουστάρδα
225 γρ.τυρί τσένταρ,τριμμένο
Διαδικασία
Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το μπρόκολο και βράζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να μπορεί να τρυπηθεί με ένα πιρούνι, αλλά να κρατάει. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Όσο το νερό στο βήμα 1 βράζει, σοτάρουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, αλλά να μην γίνει τραγανό. Βγάζουμε και τοποθετούμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθούν τα λίπη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και προσθέτουμε την κρέμα και το γάλα. Στο ίδιο μπολ βάζουμε και το πιπέρι, το αλάτι και τη μουστάρδα. Τέλος, προσθέτουμε και το 1/3 του τσένταρ.
Απλώνουμε το βρασμένο μπρόκολο στο πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγο τσένταρ. Απλώνουμε το μπέικον πάνω από το μπρόκολο και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και του αλευριού, απλώνοντάς το παντού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τσένταρ.
Ψήνουμε για 25-40 λεπτά. Αν ροδίσει η επιφάνεια, αλλά δεν είναι έτοιμο το φαγητό, μπορούμε να καλύψουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.
Δείτε ακόμη: Συνταγή για μωρά: Μπουκιές από κοτόπουλο, μπρόκολο και πατάτα
Τρίτη- Κοτόπουλο κοκκινιστό με κρεμμύδια, πιπεριές και ρύζι μπασμάτι
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
700-800 γρ. κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο (μπούτι ή στήθος) κομμένο σε κύβους / μπουκίτσες
4 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μικρά κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα
1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
αλάτι πιπέρι
ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε το κοτόπουλο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μπουκίτσες. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Με μια σουρωτή κουτάλα αφαιρείτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές από τη κατσαρόλα σε πιάτο. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα κυβάκια κοτόπουλου. Τα σοτάρετε απ” όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν και θωρακιστούν. Ρίχνετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνετε πάλι στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και μόλις ζεσταθούν σβήνετε με το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” ρίχνετε το πελτέ, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και το ξύδι, ανακατεύετε και ρίχνετε το ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό, ρίχνετε το μαϊντανό και το ζωμό κότας, ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της.
Αν έχουν μείνει υγρά στη σάλτσα, ξεσκεπάστε τη κατσαρόλα και σιγοβράστε για άλλα 4-5 λ.
Εν” τω μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα και από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και τα λαχανικά του. Πασπαλίστε με το επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.
Τετάρτη- Γεμιστά κολοκυθάκια με…μανιτάρια πλευρώτους!
Συνταγή από: melbeing
Υλικά:
6 κολοκύθια μεγάλα για γέμισμα
10 κουταλιές ρύζι γεμιστών
2 κρεμμύδια
μανιτάρια πλευρώτους περίπου μισή συσκευασία
λίγο δυόσμο
άνηθο ή μάραθο
μαϊντανό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-Καθάρισε και κόψε στη μέση τα κολοκυθάκια και άδειασέ τα.
-Άλεσε ελαφρά στο μούλτι τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια.
-Ψιλόκοψε το δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό .
-Ανακάτεψε σε ένα μπολ τα λαχανικά με το ρύζι και πρόσθεσε λάδι, αλάτι και πιπέρι.
-Γέμισε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τοποθέτησε τα σε μια κατσαρόλα όρθια, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
-Πρόσθεσε νερό περίπου μέχρι τη μέση και βράσε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
-Στο τέλος του μαγειρέματος πρόσθεσε το χυμό 2 λεμονιών με 1 κουταλιά κορν φλάουρ να πάρουν μια τελευταία βράση.
Πέμπτη- Βίδες με χωριάτικο λουκάνικο
Συνταγή από: olivemagazine
Υλικά
1 πακέτο «Βίδες Melissa»
300γρ. λουκάνικο χωριάτικο σε φετούλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
1 πιπεριά κέρατο σε κυβάκια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
250ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
τριμμένη μυζήθρα, παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν αλ ντέντε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά. Σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το λουκάνικο σε φετούλες και σοτάρετε για 3 λεπτά ακόμη, γυρίζοντας τα λουκάνικα συχνά με ξύλινη σπάτουλα.
Προσθέτετε το χυμό της ντομάτας και βράζετε για 10 λεπτά περίπου. Δοκιμάζετε τη γεύση της σάλτσας και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Ρίχνετε και τον περισσότερο μαϊντανό.
Ύστερα στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν και να πάρουν μια βράση μαζί. Ύστερα σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με επιπλέον μαϊντανό και τριμμένο τυρί, όσο θέλει ο καθένας.
Παρασκευή- Χούμους και κεφτεδάκια από κόκκινες φακές και ταχίνι
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Σάββατο- Ψαρόσουπα αυγολέμονο
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
1 1/2 κιλό ψάρια κατάλληλα για σούπα
3 καρότα
3 μέτριες πατάτες
2 κολοκυθάκια [προαιρετικά]
2 κρεμμύδια ξερά
1 φύλλο δάφνης
2-3 κλαδάκια σέλινο
1 1/2 -2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ [προαιρετικά]
ελαιόλαδο
2 κρόκους αβγών
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κ.σ. κορν φλαουερ
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει [3 περίπου λίτρα νερό] τοποθετούμε όλα τα λαχανικά κομμένα ή ολόκληρα, επάνω στα λαχανικά τοποθετούμε το ψάρι μας, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν. Επειδή τα ψάρια θέλουν λιγότερο βράσιμο [15-20΄ανάλογα με το ψάρι] και τα χορταρικά μας πιο πολύ, όταν το ψάρι μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά από τη κατσαρόλα με μια σουρωτή κουτάλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Συνεχίζετε το βράσιμο των λαχανικών και μόλις και αυτά είναι έτοιμα τα τοποθετείτε στη πιατέλα με τα ψάρια. *
Σουρώνετε το νερό της κατσαρόλας μας σε σήτα [για τυχόν κοκκαλάκια] το ξαναβάζετε στη φωτιά και αβγοκόβουμε. **
Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουερ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό χτυπώντας συνεχώς. Παίρνετε με κουτάλα ζωμό από τη σούπα και τον προσθέτετε σταδιακά στο αβγολέμονο χτυπώντας – ανακατεύοντας συνεχώς.
Απομακρύνετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγολέμονο ανακατεύοντας. Τη ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε, μέχρι να δέσει η σούπα, χωρίς να την αφήσετε να πάρει βράση γιατί θα «κόψει».
Σερβίρετε τη σούπα σε σουπιέρα και ξεχωριστά τα ψάρια και τα λαχανικά σε πιατέλα.
*Προαιρετικά βάζουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε για πηχτή σούπα.
**Άν αποφασίσετε να βάλετε ρύζι στη σούπα σας, όταν σουρώσουμε το νερό προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι λίγο ακόμα νερό άν χρειαστεί και βράζουμε για 20 ΄περίπου. Αβγοκόβουμε τη σούπα με το ρύζι μας.
Δείτε ακόμη: Νόστιμες συνταγές με ψάρι
Κυριακή- Μοσχαράκι λεμονάτο στην κατσαρόλα
Συνταγή από: syntageskardias.blogspot.gr
Τα υλικά μας:
1 κιλό μοσχαράκι μπούτι, χτένι ή σπάλα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο χωρίς το φύτρο
1 κουταλάκι ρίγανη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
το χυμό ενός μέτριου λεμονιού
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό, όσο χρειαστεί στο μαγείρεμα
Εκτέλεση:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει το μοσχαράκι σε μικρές μερίδες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στα δύο.
Όταν σωταριστεί προσθέτουμε το κρέας, φροντίζοντας να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές. Έτσι και ωραίο χρώμα θα έχει και θα θωρακιστούν οι χυμοί του μέσα σε κάθε κομμάτι.
Αν δεν γίνει αυτό, το μοσχαράκι θα γίνει σαν βραστό και όχι σαν ψητό, όπως θέλουμε εμείς να μοιάζει.
Όταν σωταριστεί καλά το κρέας, προσθέτουμε τη ζάχαρη,την ριγανη και τόσο νερό ζεστό, όσο να το σκεπάζει. Όχι παραπάνω!
Μόλις πάρει βράση το κρέας, το σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Έχουμε σε άλλο μάτι της κουζίνας νερό που να σιγοβράζει.
Μόλις κοντεύει να εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, έως ότου το φαγητό μαλακώσει καλά και ψηθεί εντελώς.
Πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του και λίγη σάλτσα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας που χρησιμοποιήσαμε. Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το χτένι και η ελιά λιγότερο.
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι, με πατάτες τηγανητές, πασπαλισμένες με τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι, με πουρέ, με ρύζι ή ακόμα και με κάποιο ζυμαρικό, ανάλογα τι προτιμάμε.
Είναι ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου.
Παρατηρήσεις:
Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής να προσέξουμε τα εξής:
Δεν βάζουμε από την αρχή πολύ νερό, αλλιώς το κρέας θα γίνει σαν βραστό.
Η θεία Σούλα που το μαγειρεύει πιο καλά από όλους, μου εξήγησε ότι στην ουσία το κρέας πρέπει να σιγοβράζει με τους χυμούς του, με το λάδι του και λίγο νερό.
Έτσι το φαγητό θα μοιάζει με μαλακό ψητό στο φούρνο.
Προσοχή λοιπόν στο νερό, που πρέπει να είναι ζεστό και να το προσθέτουμε λίγο-λίγο.
Επίσης το λεμόνι θα το προσθέσουμε στο τέλος, για να μη σκληρύνει το κρέας.
Καλή μας όρεξη!!
Δείτε ακόμη: Ποντιακά πιτάκια σάτσ’ περέκ, με κιμά ή τυρί
Πίτα Εβδομάδας
Πιτακια με γεμιση πιτσας
Συνταγή από: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας
Κέικ Νουτέλας με 4 υλικά
Συνταγή από daddy cool πατήστε εδώ και δείτε τη
Εκμέκ κανταϊφι ψυγείου με κρέμα ζαχαροπλαστικής
Συνταγή από: miam
Υλικά
1/2 κιλό καταΐφι
200 γραμ. βούτυρο αγνό
Για το σιρόπι:
800 γραμ. ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού νερό
Για την πρώτη κρέμα:
1 1/2 κιλό γάλα
7 κρόκοι αυγών
7 κουταλιές της σούπας κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές κόρν φλάουρ
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
Για τη δεύτερη κρέμα:
250 γραμ. κρέμα σαντιγύ
250 γραμ. κρέμα μαρέγκα ζαχαροπλαστείου
λίγα ψημένα αμύγδαλα χοντροκομμένα
βανίλια
Διαδικασία
Στρώνουμε σε ταψάκι Νο 34 το καταΐφι, αφού το ξεμαλλιάσουμε. Το ζεματάμε με το βούτυρο καμένο και το ψήνουμε λίγο ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με καυτό το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την πρώτη κρέμα ως εξής: Χτυπάμε τους 7 κρόκους με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι και εναλλακτικά το γάλα και το κόρν φλάουρ. Την τοποθετούμε στη φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και όπως είναι καυτή, τη ρίχνουμε πάνω στο καταΐφι, τη στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος και αφήνουμε να κρυώσει.
Την άλλη μέρα, φτιάχνουμε τη σαντιγύ, την ανακατεύουμε μαζί με τη μαρέγκα και τη στρώνουμε ισόπαχα πάνω στην άλλη κρέμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ψημένα αμύγδαλα, αρωματίζουμε με βανίλια και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο. Σερβίρεται κρύο.
Δείτε όλα τα μένου που προτείνει το daddy-cool.gr εδω
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες