Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Πατάτες ογκρατέν με ντομάτες
Συνταγή από: sidagi.gr
Υλικά
Για 2-4 άτομα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 αυγό
150 γραμμάρια κασέρι ή γκούντα τριμμένο ή σε κομμένο φέτες
μπέικον σε κομματάκια
3 ντομάτες κομμένες σε φέτες 1 εκ.
αλάτι-πιπέρι
5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε τις πατάτες σε ταψάκι νούμερο 27. Ανάμεσα στις στρώσεις από τις πατάτες ρίχνουμε το κασέρι ή το γκούντα, το μπέικον και τις ντομάτες.
Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα και το αυγό και περιχύνουμε τις πατάτες. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 30 λεπτά.
Τρίτη- Κοτόπουλο στηθος φιλέτο με λαχανικά !!!
Υλικά
4 τεμ στήθος κοτόπουλο
3 κολοκυθάκια
4 πατάτες
4 καρότα
1 κόκκινη -1 κίτρινη- 1 πράσινη- πιπεριές..
Άνηθος
Μαϊντανός
Ρίγανη ..αλάτι..πιπέρι..θυμάρι
Σκόνη λαχανικών
Σκόνη από ζωμό κότας
Ελαιόλαδο
και λίγο νεράκι
Όλα μαζί ανακάτεμα και
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 220 ° περίπου 35′-40’λεπτά .Καλή σας όρεξη !!
Κυριακη Ταμ- “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Τετάρτη- «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά
Συνταγή από: gastronomos
Υλικά
1 κιλό πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες 1½ εκ.
200 γρ. τραχανάς γλυκός σταρένιος
450 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
2 φύλλα δάφνης
200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα πράσα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σοταριστεί καλά και ο τραχανάς. Ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό, τα φύλλα δάφνης, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με νερό.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει το φαγητό, να γίνει ο τραχανάς και να μείνει με το λαδάκι του. Ανακατεύουμε απαλά ενδιάμεσα, για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Πέμπτη- Φρικασέ χοιρινό με σπανάκι, μαρούλι και πράσο
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή- Ρεβύθια φούρνου
Συνταγή από: chefoulis.gr
Υλικά
Ρεβύθια 300 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
Σκόρδο 2 σκελίδες
Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
Δεντρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
Κόλιανδρο 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι – πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
Οδηγίες
Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό μαζί με την σόδα μαγειρικής να μουσκέψουν. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν 2 βράσεις και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα σε χλιαρό νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό). Αφού μαλακώσουν τα μεταφέρουμε σε ταψί ή πυρέξ μαζί με 1 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράσανε (το υπόλοιπο νερό το κρατάμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στην διάρκεια του ψησίματος αργότερα).Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα, το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα, το κύμινο,το δεντρολίβανο,το κόλιανδρο (προαιρερικά), το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12-15 λεπτά και περιχύνουμε τα ρεβύθια στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό από αυτό που κρατήσαμε γιατί θέλουμε το φαγητό μας να παραμείνει ζουμερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
*Προαιρετικά μπορούμε να τα σερβίρουμε βάζοντας ξίδι βαλσάμικο από πάνω για μια πιο ξεχωριστή γεύση.
Σάββατο- ριζότο με γαρίδες.
Συνταγή από:mageirikikaisintages
Υλικά:
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
18 γαρίδες με κέλυφος
αλάτι
πιπέρι
2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/8 κουτ. γλυκού σαφράν
1/2 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνι
2 κουτ. σούπας λευκό κρασί
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε το σκόρδο και το τσιγαρίζετε για 30 δευτερόλεπτα για να πάρει άρωμα το λάδι. Μετά το αφαιρείται με μία τρυπητή κουτάλα. Έχετε ήδη αλατοπιπερώσει τις γαρίδες σας και από τις δύο μεριές και τις βάζετε στο τηγάνι σας. Τις ψήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ροζ χρώμα. Προσθέτετε το μαϊντανό, το κάρι και το σαφράν και ανακατεύετε. Προσθέτετε το λευκό κρασί και μόλις ζεσταθεί, το ανάβετε προσεκτικά με αναπτήρα και το κουνάτε απαλά για να πέσει η φωτιά. Παράλληλα ετοιμάζετε το ριζότο (για τη συνταγή του ριζότο πατήστε εδώ) με τη βασική συνταγή. Δύο λεπτά πριν ετοιμαστεί, ρίχνετε μέσα τις καραβίδες με τη σάλτσα τους και ανακατεύετε. Ένα είναι πηχτό, αραιώνετε με λίγο επιπλέον ζωμό, έτσι ώστε το ριζότο να απλώσει μέσα στο πιάτο. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό πάνω στο πιάτο.
Καλή σας όρεξη!
Κυριακή- Παστίτσιο
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1 πακέτο (1/2 κιλό) μακαρόνια Νο.2
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
τριμμένο τυρί ή φρυγανιά τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
1 ½ δόσεις μπεσαμέλ [βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ]
Εκτέλεση συνταγής
Τσιγαρίζετε το κιμά σε ελαιόλαδο, ανακατεύοντας τον και τον συνθλίβοντάς τον με ένα πηρούνι, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτετε το κρεμμύδι αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε για λίγο το τσιγάρισμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για 15 λ περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του. Τον αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνετε στην άκρη.
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο με χονδρό αλάτι νερό, 3 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία, για να μη παραβράσουν και να είναι αλ ντέντε. Τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με τις 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τη καρυκεύετε με μοσχοκάρυδο.
Λαδώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και στρώνετε μέσα τα μακαρόνια. Χτυπάτε ελαφρώς το αυτό, το ρίχνετε στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά. [*] Σκεπάζετε με τη σάλτσα μπεσαμέλ, την ισιώνετε με την ανάποδη του κουταλιού και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί ή φρυγανιά και μοσχοκάρυδο.
Ψήνετε το παστίτσιο στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 55-60 λ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Αφήστε να κρυώσει πριν το κόψετε σε κομμάτια.
[*] Εναλλακτικά, αντί να “στρώσετε” το κιμά πάνω από τα μακαρόνια προαιρετικά τον ανακατεύετε με τα μακαρόνια και στρώνετε από πάνω τη μπεσαμέλ.
Πίτα Εβδομάδας:
- Γαλατοτυρόπιτα χωρίς φύλλο μια πανεύκολη πίτα
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- Απίστευτο κέικ βανίλιας γεμιστό με Nutella
Συνταγη από: foodmaniacs
Για το κέικ βανίλιας γεμιστό με Nutella θα χρειαστείτε
1 1/2 φλ. τσαγιού + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
225 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
350 γρ. Nutella
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέϊκ διαστάσεων 23 X 13 εκ. περίπου.
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη βανίλια να ενσωματωθούν.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, περίπου 3 λεπτά.
Προσθέτετε το μείγμα αυγών σταδιακά συνεχίζοντας το
χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Χαμηλώστε τη ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε και μείγμα αλευριού σταδιακά σε 3 παρτίδες.
Συνεχίζετε για 1/2 λεπτό ακόμα μετά τη προσθήκη όλου του αλευριού για να ενσωματωθεί πλήρως.
Απλώνετε στη μακρόστενη φόρμα το 1/3 του μείγματος.
Προσθέστε από πάνω τη μισή Nutella φροντίζοντας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνετε από πάνω το άλλο 1/3 του μείγματος
και από πάνω στρώνετε την υπόλοιπη Nutella. Τελειώνετε ρίχνοντας το τελευταίο 1/3 του μείγματος ζύμης.
Το ισιώνετε και το αφήνετε ως έχει ή προαιρετικά, με ένα μαχαίρι ή καλαμάκι από σουβλάκι κάνετε στροβιλισμούς ανάμεσα στη Nutella και το μείγμα ζύμης.
Ψήνετε το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο και το αφήνετε μέσα στη φόρμα να “σταθεί” για 15 λεπτά.
Μετά τα 15 λεπτά αναποδογυρίζετε το κέικ επάνω σε μία σχάρα, το γυρνάτε στα πλάγια, με την δεξιά πλευρά προς τα πάνω, και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, περίπου 2 ώρες.
Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε!
- Λαχταριστο γλυκο ψυγείου με δημητριακά
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα