Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Σούπα με γλυκό τραχανά και μανιτάρια (Σκαρμούτσος)

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17Συνταγή από: syntagesmekefi.gr

Υλικά συνταγής:

200γρ. τραχανά γλυκό

300γρ. μανιτάρια ανάμικτα (κοινά, πλερώτους, πορτομπέλο)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας κονιάκ
3 λίτρα νερό
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Βήμα 1

Aφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Tα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε με το χέρι.

Βήμα 2

Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Pίχνετε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα.

Βήμα 4

Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Pίχνετε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

Τρίτη- Πένες με κοτόπουλο και μοτσαρέλα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17     Συνταγή από: daddy-cool.gr

Τετάρτη- Λαχανικά Κόρμα (Κorma)

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17Συνταγή από: xrysessyntages.com

Υλικά (Για 4-6 άτομα)

3 κουταλιές σησαμέλαιο,
1 κουταλάκι κύμινο σε σπόρους,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
3 φλ. πατάτες κομμένες σε κύβους,
1 φλ. καρότο κομμένο σε κύβους,
2 φλ. φασολάκια ψιλοκομμένα,
2 φλ. μπιζέλι,
2 κουταλιές κόλιανδρο ψιλοκομμένο,
1 βαζάκι (420γρ.) Sharwood’s Korma,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 πρέζα πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα γουόκ ή βαθύ τηγάνι ρίχνετε το σησαμέλαιο και βάζετε τους σπόρους κύμινου. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και βάζετε τις πατάτες, το καρότο και τα φασολάκια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά και ρίχνετε
2 φλιτζάνια ζεστό νερό (βάζουμε ζεστό νερό για να μην σταματήσει ο βρασμός του φαγητού). Βράζετε για 15 λεπτά και προσθέτετε το μπιζέλι και τον κόλιανδρο. Συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε. Δοκιμάζετε τα λαχανικά και αν είναι ψημένα ρίχνετε το βαζάκι με τη Sharwood’s Korma σος και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 10 λεπτά μέχρι να δέσει το μίγμα. Αν τα λαχανικά δεν είναι καλά ψημένα ρίχνετε ακόμα λίγο νερό, βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέτετε την Korma σος. Αν θέλετε σερβίρετε τα λαχανικά με ρύζι – πιλάφι.

Δείτε ακόμη: Μπιφτέκια με τριμμένη πατάτα

Πέμπτη- Χοιρινά μπριζολάκια στο τηγάνι με μέλι, πορτοκάλι & μουστάρδ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17    Συνταγή από:sintayes.gr

Υλικά συνταγής

4 χοιρινά μπριζολάκια (150 γρ. το ένα περίπου)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μηλόξιδο
2-3 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
1/4 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μπολ βάζετε το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα το χυμό πορτοκαλιού, 3 κ.σ. λάδι και τα χτυπάτε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων poly bag, προσθέτετε τα μπριζολάκια, τη κλείνετε καλά από πάνω και την ανακινείτε να πάει παντού η μαρινάδα. Τη βάζετε σε πυρέξ και αφήνετε τα μπριζολάκια να μαριναριστούν στο ψυγείο, ανακινώντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πάει παντού η μαρινάδα, για 2 ώρες τουλάχιστον.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τη σκελίδα σκόρδο μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματά της.
Βγάζετε το σκόρδο από το τηγάνι. Αφαιρείτε τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ροδίσουν και από τις 2 πλευρές σβήνετε με τη μαρινάδα και τα αφήνετε να ψηθούν.
Μόλις η σάλτσα δέσει , αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Γαρνίρετε με φέτες πορτοκαλιού και τα σερβίρετε ζεστά με μια δροσερή σαλάτα και τηγανητές πατάτες.

Παρασκευή- Φασόλια χάντρες λαδερές

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17    Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

900 γρ. ακαθάριστα φασόλια μπαρμπούνια που θα σας δώσουν 450 γρ. καθαρισμένες χάντρες ή 450 γρ. κατεψυγμένες χάντρες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο [ή 1 κ.γ. αποξηραμένος]
2 κ.γ. ζάχαρη
350 γρ. ντομάτα τριμμένη ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι πιπέρι
70 γρ. ελαιόλαδο
500 ml βραστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

Αν έχετε επιλέξει να μαγειρέψετε νωπές χάντρες, καθαρίστε τα φασόλια ένα- ένα και τοποθετείστε τις χάντρες σε ένα μπολ.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και κόψτε το καρότο στη μέση και μετά ροδέλες. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση και μόλις ζεσταθεί ρίξτε μέσα κρεμμύδι και καρότο να τσιγαριστούν μαλακά. Προσθέστε και τις 2 κ.σ. ζάχαρης, ανακατέψτε και σοτάρετε σιγά το μείγμα για περίπου 5 λ.
Προσθέστε τις χάντρες. Αν είναι κατεψυγμένες, ρίξτε τες κατ’ ευθείαν από τη σακούλα στη κατσαρόλα. Σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λ ανακατεύοντας. Προσθέτετε τη ντομάτα, το πελτέ και το ζεστό νερό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει επί 45 λ περίπου. Αν προτιμάτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα, βάλτε τα ⅔ του νερού και ελέγξτε στη πορεία αν θέλει συμπλήρωμα.
Στα τελευταία 10 λ του βρασίματος προσθέστε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και περιμένετε να φύγει σχεδόν όλο το νερό από τη σάλτσα ώστε να μελώσει και να είναι μια παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας. Αν δοκιμάσετε και βρείτε τις χάντρες πιο σκληρές απ’ όσο σας αρέσουν, προσθέστε νερό και ένα δεκάλεπτο στο βράσιμο.
Τις αφήνετε να μισοκρυώσουν και σερβίρετε. Πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα ωμό παρθένο ελαιόλαδο ή και λίγο χυμό λεμονιού. Απολαύστε το με τυρί φέτα και φρέσκο, ζεστό ψωμί.

Σάββατο- Ψάρι µε χόρτα, φρικασέ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17Συνταγή από: kathimerini.gr

Υλικά (για 4 άτοµα):

4 µεγάλες φέτες λευκόσαρκου ψαριού, της αρεσκείας µας (φρέσκο ή κατεψυγµένο), – µπακαλιάρος, σφυρίδα, πεσκανδρίτσα, πέρκα κ.ά.
2 κιλά (ζυγισµένα ακαθάριστα) χόρτα του βουνού, πλυµένα και καθαρισµένα (ο Νοέµβριος είναι ο µήνας τους και βρίσκουµε εξαιρετικά σε όλες τις λαϊκές αγορές και στα µανάβικα)
το λευκό και τρυφερό µέρος από 
2 πράσα, κοµµένα σε λεπτές ροδέλες
1 µάτσο άνηθος, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
4 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιηµένες (ή όσο µας αρέσει)
400 ml λευκό, ξηρό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
2 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά
χυµός από 1 – 2 λεµόνια 
(ή όσο µας αρέσει)
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε µια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το πράσο για περίπου 2 – 3 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει λίγο. Ρίχνουµε το σκόρδο και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για περίπου 1/2 – 1 λεπτό και περιχύνουµε µε το κρασί. Μαγειρεύουµε για περίπου 4 – 5 λεπτά και προσθέτουµε τα χόρτα. Πασπαλίζουµε µε αλάτι, ανακατεύουµε µε ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για περίπου άλλα 5 – 6 λεπτά, µέχρι να «µαραθούν» τα χόρτα και να µειωθεί ο όγκος τους.

Αλατοπιπερώνουµε το ψάρι, το βάζουµε στην κατσαρόλα πάνω στα χόρτα και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και σιγοβράζουµε για περίπου 25 λεπτά ή µέχρι να γίνει το ψάρι (αναλόγως το ψάρι). Αποσύρουµε από τη φωτιά και βγάζουµε το ψάρι, προσεκτικά, µε τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.

Σε ένα µπολ χτυπάµε τα αυγά µε ένα πιρούνι µέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το χυµό λεµονιού και συνεχίζουµε το χτύπηµα για περίπου 1 – 2 λεπτά, µέχρι να ασπρίσει το µείγµα. Ρίχνουµε σταδιακά µε µια κουτάλα το ζουµί από τα χόρτα, συνεχίζοντας το ανακάτεµα, και αδειάζουµε το αυγολέµονο στο φαγητό. Ανακινούµε απαλά την κατσαρόλα από τα χερούλια, ώστε να πάει παντού το αυγολέµονο, και σκορπίζουµε τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουµε, ανακατεύουµε απαλά και ξαναβάζουµε το ψάρι στην κατσαρόλα.

Αφήνουµε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά και σερβίρουµε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωµιού ή κρίθινων παξιµαδιών.

Κυριακή- Ρολό κιμά με πατάτες, κλασικό Κυριακάτικο φαγητό!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr

ΥΛΙΚΑ [για το ρολό]

1 κιλό κιμά
1 αβγό
αλάτι-πιπέρι-λίγο κίμινο
7-8 κλωναράκια μαιντανό
6 κουτ.σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδ0
1 ντομάτα τριμμένη

ΥΛΙΚΑ [για την σάλτσα]

3 ποτήρια νερού σπιτικό ζωμό [αν δεν έχετε μπορείτε 2 κύβους αλλά δεν θα βάλετε καθόλου αλάτι ]
3 τριμμένες ντομάτες
1 κουτ.σούπας κοφτή πελτέ
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο.

Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
και 4 αβγά βρασμένα σφιχτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα αβγά σφιχτά τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε στην ακρη.
Σε ένα μπόλ βάζω τον κιμά ,προσθέτω όλα τα παραπάνω υλικά ,αλάτι ,πιπέρι ,κίμινο ,[του δίνει πολύ ωραία γεύση ],μαιντανό .αβγό,τριμμένη ντομάτα,σκόρδο,κρεμμύδι ,αρχίζω και ζυμώνω να ενωθούν τα υλικά και προσθέτω φρυγανιά τριμμένη 6 κουταλιές αλλά ίσως χρειαστεί και παραπάνω να σφίξει λίγο ο κιμάς .
Αφού ανακατέψουμε όλα τα παραπάνω υλικά τα αφήνω για λίγο στό ψυγείο και ετοιμάζω μία σάλτσα με τον παρακάτω τρόπο.
Σε μία κατσαρόλα βάζω το ζωμό κρέατος τα τρία ποτήρια [αν δεν έχουμε βάζουμε το νερό με τους κύβους προτιμήστε σπιτικό που δεν έχει συντηριτικά]και προσθέτουμε την κουταλιά τον πελτέ ,τις τριμμένες ντομάτες ΄πιπέρι ,και λίγο ελαιόλαδο .Το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά να δέσει λίγο η σάλτσα.
Στρώνουμε μία λαδόκολα η,σε μία καθαρή επιφάνειΑ ανοίγουμε με το χέρι μας το κιμά να γίνει πλατύς βάζουμε στην σειρά τα αβγά και το κλείνουμε προσεχτικά σαν ρολό. .Σε ένα ταψί [πολύ ωραίο γίνετε και στην γάστρα ]καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες ,στην μέση βάζουμε το ρολό και προσεχτικά από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει .Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 1 ώρα να πήξει η σαλτσα του και να ροδοψηθεί.Αν δεν έχετε γάστρα σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο ,η με λαδόκολλα ,και ξεσκεπάστε το όταν ψηθεί για να πάρει χρώμα .Γίνετε πάρα πολύ νόστιμο ! Καλή σας όρεξη !!

Δείτε ακόμη: Αλμυρό κέικ με ζαμπόν, τυρί, ντομάτα και πατάτα

Πίτα Εβδομάδας

Φανταστική πίτα με φέτα και μπέικον

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17 Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας

  • Σοκολατένιο κέικ με μήλο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά

400 γρ. ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά μέτρια
120 ml νερό
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μείγμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο, όλα σε σκόνη
3 μήλα της αρεσκείας μας, καθαρισμένα, σε κύβους
125 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
λίγο βούτυρο + λίγο αλεύρι για τη φόρμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 – 6 λεπτά, να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.

Χτυπάμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το νερό, το αλεύρι με το κακάο και τα μπαχαρικά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα μήλα και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα κέικ, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 60 – 70 λεπτά στις αντιστάσεις. Δοκιμάζουμε αν έγινε με το κόλπο με το μαχαίρι.

  • Ντόνατ κανέλας με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμίδες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 30/10/17-5/11/17   Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Close