Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Ομελέτα με σπαράγγια, ντομάτα και φέτα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: bbq.gr

Υλικά

6 μεγάλα αυγά
¼ κούπας τριμμένη, φρέσκια παρμεζάνα
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κιλό σπαράγγια, καθαρισμένα, κομμένα σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ντοματάκια, κομμένα στη μέση
¾ κούπας τριμμένη φέτα

Οδηγίες

1. Βάζετε στο μπλέντερ τα αυγά, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάμε το μείγμα για 10 δευτερόλεπτα. Το αφήνετε στην άκρη.

2. Προετοιμάζετε τη σχάρα για άμεσο ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία και προθερμαίνετε το τηγάνι για το ψήσιμο, στη σχάρα για 3 λεπτά.

3. Προσθέτετε το λάδι στο τηγάνι και στη συνέχεια τα σπαράγγια. Τα ανακινείτε λίγο και ψήνετε πάνω από μέτρια άμεση φωτιά, με το καπάκι κλειστό, για 2 λεπτά. Φορώντας γάντια μπάρμπεκιου, αφαιρείτε το τηγάνι από τη σχάρα και απλώστε τα σπαράγγια γύρω από το τηγάνι, έτσι ώστε να απλωθεί το λάδι ομοιόμορφα. Τοποθετήστε το τηγάνι πίσω στη σχάρα, τακτοποιήσετε τα σπαράγγια σε ένα ακόμα στρώμα και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο, τις ντομάτες και τη φέτα πάνω από τα σπαράγγια. Ρίξτε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι. Ψήστε σε απευθείας μέτρια φωτιά, με το καπάκι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, έως ότου τα αυγά διογκωθούν, ροδίσουν, και σταθεροποιηθούν στο κέντρο, για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε από τη σχάρα και σερβίρετε αμέσως.

Τρίτη-Ριζότο με κοτόπουλο και λιαστές ντομάτες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: cookwithme

Υλικά για 5 άτομα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ή 1 μεγάλο

600γρ κοτόπουλο φιλέτο στήθος

2 κούπες (480γρ) ρύζι για ριζότο

1 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί

12 λιαστές ντομάτες

5 ½ κούπες νερό ή ζωμό κοτόπουλου

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο

2 φλυτζάνια τριμμένη παρμεζάνα και λίγη ακόμα για το σερβίρισμα

Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα

Αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό (ή το ζωμό) να βράζει για να είναι ζεστό όταν θα έρθει η ώρα να το προσθέσουμε στο ριζότο μας. Αν δεν έχουμε ζωμό κοτόπουλου, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό έναν κύβο για άρωμα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τα κρεμμύδια. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές μετρίου μεγέθους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αυτό ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και συνεχίζουμε με το κοτόπουλο. Σοτάρουμε για ακόμα λίγα λεπτά και όταν το κρέας αλλάξει χρώμα προσθέτουμε και το ρύζι. Ανατακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και μετά από 3 περίπου λεπτά σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε για λίγο ώστε να βγάλει τα αρώματά του και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε και τις λιαστές ντομάτες, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όσο μαγειρεύεται το ριζότο μας ίσως χρειαστεί να ανακατέψουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα έτσι ώστε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν θα είναι πλέον χυλωμένο, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε δυο τρεις φορές ακόμα για να λιώσουν.

Σερβίρουμε αμέσως και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊνταντό και με λίγη ακόμα παρμεζάνα για όποιον το επιθυμεί.

Τετάρτη-Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: paxxi

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τεμαχισμένες
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 – 2 ΚΣ πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
1 κγ ζάχαρη
5 ΚΣ ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κγ ρίγανη
80 γρ τυρί κασέρι, σε φέτες
30 γρ τυρί κασέρι, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρώ λίγη ψίχα, να μείνει 1 εκ περιμετρικά.
Τις βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, τις αλείφω με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνω στις αντιστάσεις στους 220*C για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ζεσταίνω 1ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια, μόλις μαλακώσουν ρίχνω το σκόρδο και αφήνω για ένα λεπτό.
Προσθέτω την ντομάτα (αν βάλω και πελτέ τον διαλύω σ’ αυτή), την ψίχα από τις μελιτζάνες κομμένη καρέ (κυβάκια) και τη ζάχαρη.
Ραντίζω με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι αφήνοντας το λίγο ανοιχτό για περίπου 20 – 25 λεπτά.
5 λεπτά πριν ετοιμαστούν προσθέτω τη ρίγανη και το μαϊντανό.
Παίρνω το ταψί και απλώνω μια στρώση από τη γέμιση μαζί με 2 ΚΣ ελαιόλαδο και περίπου 180 ml νερό για να μην κολλήσει και καεί.
Τοποθετώ πάνω στη σειρά τις μελιτζάνες και στις μισές που θα κάνω νηστίσιμες τις γεμίζω με τη σάλτσα ντομάτας. Τις υπόλοιπες βάζω μια φέτα κασέρι, γεμίζω πάλι με τη σάλτσα κι από πάνω γαρνίρω με λίγο τριμμένο τυρί.
Βάζω στο φούρνο πάλι στους 220*C για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να έχουν μαλακώσει τελείως οι μελιτζάνες.
Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως με φρέσκο ψωμί και σάλτσα από το ταψί.

Δείτε ακόμα: Μελιτζάνες στον φούρνο με γιαούρτι Ένα πολύ νόστιμο φαγάκι

Πέμπτη-Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: argiro

Υλικά Συνταγής

10 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού
10 μεγάλες πατάτες
4 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. μουστάρδα
1 λεμόνι
1 πορτοκάλι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τις χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες είναι σημαντικό να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας μπριζόλες λαιμού που να είναι χοντρές σε πάχος, αλλιώς θα γίνουν σκληρές και στεγνές.

Αν οι μπριζόλες έχουν αρκετό λίπος, που συνήθως έχουν,χαράζουμε ελαφρές χαρακιές στο εξωτερικό λίπος.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο ταψί και τα ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30΄επιπλέον, ανακατεύοντας πότε πότε τις πατάτες με τα υγρά του ταψιού και γυρίζοντας πλευρά στις μπριζόλες.

Δείτε ακόμα: Συνταγές για παιδιά με ρεβύθια

Παρασκευή-Φακές με φακομπιφτεκάκια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18   Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Σάββατο-Ψάρι φιλέτο με λαχανικά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: xrysessyntages

Υλικά: 

1 κιλό ψάρι φιλέτο (παγκάσιους, γλώσσα, πέρκα)
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 μέτριες πατάτες,
2 κόκκινες πιπεριές,
2 μέτριες ντομάτες,
2 κόκκινα κρεμμύδια,
1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
2-3 φυλλαράκια μαϊντανό,
ρίγανη, αλάτι.

Βήματα

Βήμα 1

Αν θα χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο ψάρι, το αφήνετε πρώτα να ξεπαγώσει για να μην προσθέσει έξτρα υγρά στο φαγητό.

Βήμα 2
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις ξεπλένετε και τις κόβετε σε οριζόντιες φέτες.

Βήμα 3
Ξεπλένετε τις πιπεριές, τις ντομάτες και τις κόβετε σε ροδέλες.

Βήμα 4
Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε ροδέλες.

Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Βήμα 6
Στη συνέχεια, βάζετε αντικολλητική λαδόκολλα σε μια στρογγυλή φόρμα με ελατήριο (22Χ27εκ.), αφήνοντας τις άκριες της να εξέχουν από το σκεύος.

Βήμα 7
Στη συνέχεια, αρχίζετε να στήνετε το φαγητό.

Βήμα 8
Καλύπτετε τον πάτο της φόρμας με φέτες από πατάτα.

Βήμα 9
Τις αλατίζετε και πασπαλίζετε με ρίγανη.

Βήμα 10
Συνεχίζετε με το φιλέτο ψαριού, το οποίο επίσης αλατίζετε και πασπαλίζετε με ρίγανη.

Βήμα 11
Ακολούθως, τοποθετείτε τις ροδέλες ντομάτες και από πάνω τις ροδέλες κρεμμυδιού και πιπεριάς.

Βήμα 12
Ύστερα, ρίχνετε πάνω από όλα τα υλικά ελαιόλαδο, αλάτι και πασπαλίζετε με ρίγανη.

Βήμα 13
Στρώνετε ακόμη μια σειρά με τα ίδια υλικά (πατάτες, ψάρι, ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά, λάδι, αλάτι και ρίγανη).

Βήμα 14
Ρίχνετε στο φαγητό το κρασί και διπλώνετε την αντικολλητική λαδόκολλα (να γίνει σαν πακετάκι).

Βήμα 15
Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.

Βήμα 16
Μετά ξεσκεπάζετε το φαγητό, ανοίγετε προσεκτικά τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βήμα 17
Αφήνετε να κρυώσει λίγο το φαγητό, αφαιρείτε το ελατήριο και το μεταφέρετε προσεκτικά με τη λαδόκολλα σε μια ωραία πιατέλα.

Βήμα 18
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με μαϊντανό

Δείτε ακόμα: Νόστιμες συνταγές με ψάρι

Κυριακή-Ρολό με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα ντομάτας

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: offsite.com

Θα χρειαστείτε:

800γρ. μοσχαρίσιο κιμά, κατά προτίμηση από κιλότο
1 κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ
1 αβγό
2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), χωρίς κόρα, μουσκεμένες σε νερό ή γάλα και καλά στυμμένες
1- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
φύλλα από 4-5 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

4 ώριμες ντομάτες μεγάλες ξυσμένες στον τρίφτη ή 1κουτάκι ντοματάκι κονκασέ ψιλοκομμένο
40ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένε
1 σφηνάκι κονιάκ (ή λευκό ξηρό κρασί)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Για το ρολό:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε τον κιμά με το ξερό κρεμμύδι για 2- 3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το αβγό, το στυμμένο ψωμί, το σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 3-4 λεπτά.
Στρώνετε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε εκεί όλο το μίγμα του κιμά.
Πλάθετε με τα δύο χέρια σε σχήμα ρολού και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε με το χαρτί ψησίματος και ψήνετε για 1 ώρα.

Για τη σάλτσα ντομάτας:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνετε το σκόρδο, σοτάρετε για ½ λεπτό ακόμα και σβήνετε με το κονιάκ (ή το κρασί).
Μαγειρεύετε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Βγάζετε το ρολό από το φούρνο και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά.
Ξετυλίγετε προσεκτικά και αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε το ρολό σε μια πιατέλα.Το κόβετε σε φέτες, τις μοιράζετε σε πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας.
Σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας.

Πίτα Εβδομάδας!

  • Πίτα με μανιτάρια και φέτα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18                        Συνταγή από: nostimesyntages

Υλικά: 

Για το φύλλο

350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. ξύδι

250 ml νερό

Λίγο αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γρ. μανιτάρια

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 αυγό

¼ φλ. γάλα συμπυκνωμένο

1 φλ. τριμμένο καρότο

200 γρ. φέτα τριμμένη

Για το άνοιγμα λίγο αλεύρι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι με τη μισή ποσότητα νερού και ξεκινάμε το ζύμωμα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30-40 λεπτά.

Για την γέμιση

Καθαρίζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το αυγό και προσθέτουμε τη φέτα και τα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε το φύλλο:

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε το φύλλο. Θα ανοίξουμε τρία φύλλα, 2 Μεγάλα (η βάση και το σκέπασμα) και ένα μικρότερο για τη μέση.

Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 cm βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αλείφουμε να πάει παντού. Στρώνουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε την μισή γέμιση, από πάνω βάζουμε το μικρό φύλλο. Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45-50 λεπτά.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Εύκολο γλυκό ψυγείου σε μπολάκι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Δείτε τη συνταγή: daddy-cool.gr

  • Υγιεινό σπιτικό κέικ βανίλια με κράνμπερις, σταφίδες και ξηρούς καρπούς

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 13/8/18-19/8/18Συνταγή από: neadiatrofis

Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 αυγά
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καστανή
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλυκού baking powder
1 φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
½ φλιτζάνι κράνμπερις και σταφίδες
½ φλιτζάνι αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια χονδροκοπανισμένα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το γιαούρτι, τα κράνμπερις, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μίγμα σε φόρμα που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C.

Close