Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα Κοτόπουλο με μπάμιες
Υλικά (για 4-6 άτομα)
600 γρ. μπάμιες
70 ml. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
30 μλ. μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
400 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
6 φιλέτα μπουτιού κοτόπουλο
Για την μαρινάδα
30 μλ. μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
1 ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία Παρασκευής
1. Μαρινάρετε το κοτόπουλο
Συνδυάζετε τα υλικά της μαρινάδας και τ’ ανακατεύετε σε ένα μπολ. Βάζετε μέσα τα φιλετάκια του κοτόπουλου και τ’ ανακατεύετε να πάρουν παντού τις γεύσεις της μαρινάδας. Τα αφήνετε σε μια άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.
2. Σοτάρετε το κρεμμύδι
Στον ταβά (πλατιά, ρηχή κατσαρόλα) που χρησιμοποιώ βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Ρίχνετε το κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί σε πολύ ήπια ένταση επί δεκάλεπτο, να καραμελώσει καλά και να γίνει πεντανόστιμο.
3. Σοτάρετε τις μπάμιες
Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανεβάζετε την ένταση και ρίχνετε τις μπάμιες μέσα.Θα τις ανακατέψετε και θα τις σοτάρετε τρία λεπτά χωρίς νερό.
4. Προσθέτετε ντομάτα, νερό και μπαλσάμικο
Προσθέτετε την ντομάτα, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 400 ml. βραστό νερό. Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, ξανακατεβάζετε την ένταση στη μέση και τα αφήνετε να μαλακώσουν οι μπάμιες και να εξατμιστεί το νερό χωρίς καπάκι στον ταβά και με τον εξαεριστήρα να δουλεύει (για να μη κορεστεί η ατμόσφαιρα από υδρατμούς και σταματήσει η εξάτμιση του νερού).
5. Κόβετε τον μαϊντανό
Ήρθε η στιγμή που βολεύει να ψιλο-χοντρο-κόψετε τον μαϊντανό. Είναι ωραίο να μην είναι πολύ ψιλοκομμένος, να στέκει στο στόμα (και καμία φορά στο δόντι, δημιουργώντας το πιο χαζό αλλά νόστιμο χαμόγελο!). Τον αφήνετε να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
6. Ψήνετε το κοτόπουλο
Βάζετε μια γκριλιέρα να κάψει στο φουλ της έντασης στο μάτι και μόλις νιώσετε ότι έχετε υψηλή θερμοκρασία (160ºC-180ºC), βάζετε τα φιλετάκια όπως είναι μαριναρισμένα πάνω της. Δεν χύνετε την υπόλοιπη μαρινάδα, μόνο ό,τι έχουν πάρει πάνω τους τα φιλέτα. Τα γυρνάτε στο ενάμιση λεπτό απ’ την άλλη να κάνουν γραμμώσεις κι’ απ τις δυο πλευρές και χαμηλώνετε την ένταση στη συνέχεια στα ⅔ , να σιγοψηθούν για συνολικά περί τα 7 λεπτά.
Αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 65ºC-70ºC στο κέντρο του πιο χοντρού κομματιού, αλλά να μην ξεπεράσει τους 75ºC όπου θ’ αρχίσουν να στεγνώνουν. Αν βεβαίως δεν έχετε φιλετάκια από μπούτι και έχετε ολόκληρο μπούτι με το κόκκαλο ή έχετε στήθος χοντρά κομμένο κλπ, οι χρόνοι θα είναι διαφορετικοί, προφανώς μεγαλύτεροι. Αλλά βέβαια χωρίς θερμόμετρο, ο κίνδυνος να παραμαγειρέψετε το κοτόπουλο, θα είναι κι’ αυτός αντίστοιχα μεγαλύτερος.
7. Παντρεύετε κοτόπουλο και μπάμιες
Στα 20’ περίπου από τότε που βάλατε τις μπάμιες, πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο νερό. Μπορείτε να ρίξετε τον μαϊντανό και αφού ανακατέψετε να ενσωματώσετε τα φιλετάκια κοτόπουλου. Σημειώνω ότι το ιδανικό ανακάτεμα για να μην σπάσετε τις μπάμιες, γίνεται κουνώντας την κατσαρόλα. Στα περίπου 25’ και εφόσον βέβαια έχετε κάνει όλη την διαδικασία όπως περιγράφουμε και με αντίστοιχα σκεύη και εντάσεις στην εστία, θα πρέπει:
Να έχει εξατμιστεί όλο το νερό, η σάλτσα να είναι πηχτή, οι μπάμιες τραγανές και να στέκουν, χωρίς να έχουν σκάσει αλλά σε οριακό σημείο. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε λίγη ώρα ακόμη, προσθέστε λίγο ακόμη νερό και αφήστε λίγα ακόμη λεπτά.
Συνταγή από caruso.gr
Δείτε επίσης Μπουκιές μοσχαριού με κουσκουσές
Τρίτη Ταλιατέλες στο φούρνο
Υλικά:
500 γρ. λαζάνια φωλιές
150 γρ, μπέικον
1 μικρό κουτάκι μανιτάρια
300 γρ, ανάμικτα τυριά
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι γάλα
3 αυγά
2-3 κουταλιές βούτυρο ή λάδι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις ταλιατέλες το μισό χρόνο από ότι γράφει στο πακέτο.
Τις στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον και τα μανιτάρια σε 2-3 κουταλιές βούτυρο.
Προσθέτουμε τις ταλιατέλες και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μισό τυρί.
Τοποθετούμε τις ταλιατέλες σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 20 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και 10 λεπτά χωρίς για να πάρει χρώμα το τυράκι.
Συνταγή από zzcook.blogspot.com
Δείτε επίσης Μακαρόνια με κιμά πεντανοστιμα
Τετάρτη Ρεβίθια φούρνου με πολύχρωμες πιπεριές
Δείτε επίσης Καλοκαιρινή σαλάτα με ρεβίθια!
Πέμπτη γεμιστά με κιμά στο φούρνο
Υλικά:
Για 12-14 ντομάτες και πιπεριές μετρίου μεγέθους:
Περίπου ½ κιλό κιμάς
μοσχαρίσιος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ κούπα ρύζι καρολίνα ή μπλου ροζ
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο (ανάλογα με το αν ο κιμάς είναι άπαχος ή κανονικός)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου ¾ κούπας χωρίς να τον
πατήσουμε)
2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά 2-3 πατάτες
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σκεύος φούρνου. Τις αδειάζουμε προσεκτικά (με κοφτερό κουταλάκι τις ντομάτες) να μη σπάσουν.Αν θέλουμε -εμείς δεν θέλουμε- βάζουμε ελάχιστη ζάχαρη ή/και αλάτι σε κάθε ντομάτα ειδικά αν «ξινίζουν».
Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τον κιμά .
Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι ή το χοντροαλέθουμε στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά.
Αλέθουμε στο multi και το εσωτερικό από τις περισσότερες ντομάτες (τουλάχιστον 4) και το προσθέτουμε κι αυτό.
Χωρίς το νερό βέβαια!
Ψιλοκόβουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλένουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε με το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και
ζυμώνουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά ( αφήνουμε κανένα δάκτυλο κενό γιατίη γέμιση φουσκώνει), τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλέθουμε το εσωτερικό από τις υπόλοιπες ντομάτες, το αλατίζουμε ελαφρά και περιχύνουμε τα γεμιστά.
Αν βάλουμε πατάτες, τις κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά.Βάζουμε τα γεμιστά στο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα από τη μια πλευρά (περίπου στα 50-60 λεπτά) βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα γυρίζουμε με τη βοήθεια ΔΥΟ
κουταλιών σούπας.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να καλοψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμα ακόμη και αν μείνουν από το μεσημέρι ως το βράδυ…
Συνταγή από cretangastronomy.gr
Δείτε επίσης Φιλέτο μοσχάρι με φανταστική σάλτσα πιπεριας
Παρασκευή Ομελέτα με λαχανικά, μυρωδικά και γιαούρτι στο φούρνο
Συστατικά:
1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρούς κύβους
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρούς κύβους
1 μανιτάρι πορτομπέλο κομμένο σε μικρούς κύβους
4 κ. σ. ελαιόλαδο
6 αβγά
150 γρ. γιαουρτι
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
1/2 μάτσο φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
1/2 μάτσο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μικρό, στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί που έχουμε αλείψει με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C, μέχρι να μαλακώσουν.
Μέχρι να ψηθούν χτυπάμε τα αβγά σε μπολ με το γιαουρτι, το τυρί, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και …
Συνταγή από gourmed.gr
Σάββατο Σκεπάστη πίτα με κοτόπουλο και κασέρι
Δείτε τη Συνταγή ΕΔΩ
Κυριακή Μουσακάς
Συστατικά
500γρ. κιμά (χοιρινό ή βοδινό ή ανάμικτος)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 μέτριες μελιτζάνες
4 μέτρια κολοκυθάκια
4 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 φλ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές χαλλούμι τριμμένο.
Για τη μπεσαμέλ:
4 φλ.γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. χαλλούμι τριμμένο
1 αβγό χτυπημένο
1 πρέζα κανέλα
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε λεπτές φέτες και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε για 15-20 λεπτά να κατεβάσουν το νερό τους. Ακολούθως, τις τοποθετείτε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητική λαδόκολλα, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Κάνετε το ίδιο με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τα οποία όμως, δεν αλατίζετε αλλά τα βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Αν θέλετε μπορείτε να τα τηγανίσετε όπως έκαναν παλαιότερα οι μαμάδες μας.
Βήμα 2
Παράλληλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον κιμά και όταν ασπρίσει ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί και ρίχνετε το χυμό ντομάτας, τον ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε το φαγητό 2-3 φορές και προσθέτετε την κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι και το μαϊντανό.
Βήμα 3
Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και όταν κρυώσει ο κιμάς τον σουρώνετε. Απλώνετε τις πατάτες στη βάση ενός πυρίμαχου ταψιού. Από πάνω βάζετε μια στρώση κολοκυθάκια και μια στρώση μελιτζάνες. Μετά ρίχνετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα λαχανικά τελειώνοντας με τις μελιτζάνες.
Βήμα 4
Φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο και όταν λιώσει βάζετε το αλεύρι. Ανακατεύετε 1-2 φορές και ρίχνετε το γάλα. Αφήνετε να βράσει και προσθέτετε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, το χαλλούμι και το αβγό. Όταν πήξει η μπεσαμέλ κατεβάζετε από τη φωτιά και τη ρίχνετε πάνω από τις μελιτζάνες.
Βήμα 5
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο χαλλούμι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Συνταγή από xrysessyntages.com
Δείτε επίσης Εξοχικο στη γάστρα λουκουμι
Πίτα Εβδομάδας
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
1ο Γλυκό εβδομάδας
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
2ο Γλυκό Εβδομάδας Φανταστικο παγωτό σαν μηλόπιτα
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες