Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Ομελέτα στο φούρνο με μυρωδικά, πατάτες και ντομάτες
Συνταγή από: i-food.gr
Υλικά:
4 ντομάτες φρέσκιες (μέτριες)
5 γρ. μαντζουράνα φρέσκια (4-5 φύλλα)
100 ml γάλα φρέσκο πλήρες
200 γρ. πατάτες (1 τεμ.)
10 αυγά
10 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα)
1 πρέζα αλάτι
5 ml ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας)
4 γρ. βασιλικός φρέσκος (4-5 φύλλα)
5 γρ. μάραθος (ένα κλαδάκι)
2 γρ. δυόσμος (2-3 φύλλα)
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε να βράσουν. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες πάχους 2 εκ.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και μία πρέζα αλάτι.
Ψιλοκόβουμε τον μάραθο, τα φύλλα βασιλικού, τα φύλλα μαντζουράνας και τον δυόσμο και τα προσθέτουμε όλα στα χτυπημένα αυγά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 26 εκ. που να μπορεί να μπει και στο φούρνο ή ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε ομοιόμορφα τις φέτες της ντομάτας και τις βρασμένες πατάτες και ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, σκεπάζουμε την ομελέτα με ένα λαδόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με ένα μεγάλο πιάτο ή ένα καπάκι, την αναποδογυρίζουμε και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τη σερβίρουμε.
Τρίτη-Πένες με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
500 γραμ. πένες με ρίγα
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο δύο φορές περασμένο από τη μηχανή του κιμά
1 αυγό
4 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
λίγο φρέσκο γάλα
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1.200 γραμ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
125 γραμ. μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Για τις πένες με κεφτεδάκια, μουλιάζουμε πρώτασε ένα πιάτο το ψωμί με λίγο φρέσκο γάλα. Το στύβουμε καλά και το ψιχουλιάζουμε. Προσθέτουμε τον κιμά, το αυγό, τα τυριά, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα. Πλάθουμε πολύ μικρά κεφτεδάκια (όσο πιο μικρά γίνεται). Τα τηγανίζουμε για 2΄-3΄ σε καυτό ελαιόλαδο ή τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 5΄-6΄ στους 200 βαθμούς C.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα σε μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για 10΄. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού προηγουμένως τις στύψουμε πολύ καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν οι μελιτζάνες. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 15΄.
Αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε τα τηγανισμένα ή ψημένα κεφτεδάκια. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και να ενωθούν καλά οι γεύσεις. Τέλος πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Βράζουμε τις πένες και τις στραγίζουμε. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αν θέλουμε να είναι πιο αφράτα τα κεφτεδάκια, αντί να τα ψήσουμε ή να τα τηγανίσουμε, τα βουτάμε απευθείας μέσα στη βραστή σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄.
Δείτε ακόμα: Κιμάς με Λαχανικά σε Φόρμα στο Φούρνο που θα λατρέψουν μικροί και μεγαλοι!
Τετάρτη-Σπανακόρυζο της μαμάς
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
1 ½ κιλό σπανάκι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμονιού το χυμό
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 φλ. τσαγιού νερό
1 ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 3 λ επιπλέον.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα 3 ποτήρια χλιαρό νερό και το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά), το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να φουσκώσει και μαλακώσει καλά το ρύζι. Προς το τέλος του βρασίματος, που το ρύζι θα έχει πιει τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε απαλά για να μη σας κολλήσει το ρύζι στο πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις το φαγητό μείνει με το λαδάκι του, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι της, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το σπανακόρυζο να “σταθεί” για 15-20 λ. Το σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο λεμόνι και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πέμπτη-Λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
Συνταγή από: mononews
Υλικά:
1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
5-6 πατάτες
1 μεγάλο λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κ.σ.ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Bάζουμε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί μας.
Σε ένα σέικερ βάζουμε το λάδι με τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά. Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε στο σέικερ μισό ποτήρι από το νερό και ξαναχτυπάμε λίγο.
Περιχύνουμε αυτό το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, έτσι ώστε να πάει παντού.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας, ρίχνουμε το λεμόνι και βάζουμε το τριμμένο σκόρδο και τη ρίγανη.
Τέλος χύνουμε το ένα ποτήρι νερό που μας έχει απομείνει, σιγά σιγά στην μία γωνία του ταψιού.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Τα τελευταία 2-3 λεπτά γυρνάμε το φούρνο στο grill ώστε να ξεροψηθεί το φαγητό μας.
Αν το νερό «σωθεί» προσθέτουμε λίγο, να υπάρχει πάντα τουλάχιστον μισό εκατοστό, ώστε να ψηθεί το φαγητό μας και να έχουμε ζουμάκι στο τέλος.
(Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός και ανάλογος με τον φούρνο σας.)
Παρασκευή-Μπιφτέκια οσπρίων με μαγιονέζα αβοκάντο
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Σάββατο-Ψάρι στο φούρνο με πορτοκάλι – μουστάρδα !!!
Συνταγή από:webmusic
Υλικά:
1 κομμάτι ψάρι φιλέτο Πέρκα ή για πιο οικονομικό Παγκάσιους και τα δύο είναι χωρίς κόκαλα
πατάτες –έβαλα 8 μεσαίες -μερίδες 3
1 πορτοκάλι τον χυμό
2 λεμόνια τον χυμό
1 μεγάλη κουταλιά σούπας μουστάρδα
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγο κουρκουμά
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
· Ξεπαγώνουμε το ψάρι σε θερμοκρασία δωματίου.
· Το πλένουμε το τινάζουμε καλά και το τοποθετούμε στην μέση στο ταψί .
· Κόβουμε τις πατάτες πάχους ένα πόντο σε ροδέλες και τις αραδιάζουμε γύρω από το ψάρι.
· Αλατοπιπερώνουμε πατάτες και ψάρι από πάνω όπως τα έχουμε στο ταψί βάλει.
· Κόβουμε και προσθέτουμε από πάνω το κρεμμύδι.
· Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι-τον χυμό από το πορτοκάλι-τον χυμό λεμονιών -την μουστάρδα-και τέλος τον κουρκουμά και με ένα πιρούνι τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
· Τα ρίχνουμε από πάνω από το φαγητό ψάρι-πατάτες και κουνάμε το ταψάκι πέρα δώθε να πάει παντού.
· Προσθέτουμε και 1 κουπάκι του καφέ νερό, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου μία ώρα ανάλογα τον φούρνο να το δούμε να πάρει χρώμα και να δέσει το ζουμάκι του.
· Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση που παίρνουν και το ψάρι και οι πατάτες από τα υλικά που έχει .
Καλή όρεξη !!!
Κυριακή-Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας (xουνκιάρ μπεγεντί )
Συνταγή από: athinorama
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ,σπάλα ή κιλότο
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες
1/2 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλα
αλάτι, πιπέρι
για τον πουρέ μελιτζάνας
1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
3 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο
400 γρ. γάλα πλήρες, χλιαρό
3-4 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε μικρές μερίδες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το κρέας να ροδίσει, γυρίζοντας,3′-4′. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αφήνουμε μερικά λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμισθεί, ρίχνουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι, την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει ,ελέγχοντας συχνά τα υγρά του. Εντωμεταξύ, πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε, τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι. Τις τοποθετούμε κάτω από το γκριλ, στη σχάρα του φούρνου, ένα επίπεδο πάνω από τη μέση, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό τους. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Κατόπιν τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε λίγο να καβουρδιστεί ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά. Όταν αρχίσει η σάλτσα να πήζει απομακρύνουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με το κοκκινιστό κρέας
Πιτα Εβδομάδας:
Φανταστικη τυροπιτα χωρις φυλλο
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- Μάφινς με μπανάνα, σταφίδα και καρύδια
Συνταγή από:minervahorio
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
3 μπανάνες πολτοποιημένες σε πουρέ
200 γρ. βιολογικό βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
300 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. κανέλα, σκόνη
3 γρ. αλάτι
50 ml. ρούμι μαύρο
50 γρ. σταφίδα μαύρη
80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα «στερεά» υλικά – αλεύρι – μπέικιν πάουντερ- κανέλα και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, στην μεγάλη ταχύτητα τα αυγά και μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σταματάτε το μίξερ και καθαρίζετε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Γυρίζετε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε τα «στερεά» υλικά λίγα – λίγα, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μείγμα σταδιακά πριν προσθέσετε την επόμενη δόση. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μείγμα, αλλά όχι παραπάνω.
Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το ρούμι, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Μεταφέρετε το μείγμα κουταλιά – κουταλιά σε ταψί πασπαλισμένo με αλεύρι και σχηματίζετε τα muffins. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.
Βγάζετε την φόρμα από τον φούρνο και αφήνετε τα muffins, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο από την μια πλευρά και στην συνέχεια τα αναποδογυρίζετε πάνω σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Δροσερό μπισκοτογλυκό σοκολάτα
Συνταγή από: foodmaniacs
Δροσερό μπισκοτογλυκό σοκολάτα
Χρόνος Προετοιμασίας
25 Λεπτά
Συνολικός Χρόνος
25 Λεπτά
Μερίδες 6
Για το μπισκοτογλυκό σοκολάτα θα χρειαστείτε
2 πακέτα μπισκότα τύπου Μιράντα
1 1/2 λίτρο Γάλα
7 κ.σ. Ζάχαρη
2 φακελάκια Άνθος αραβοσίτου σοκολάτα
3 κ.σ. Κακάο
Τρούφα σοκολάτας για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας, βάζοντας σε ένα μπολ το μισό λίτρο γάλα και λιώνοντας μέσα με ένα πιρούνι τα δύο φακελάκια ορύζης.
2Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1 λίτρο γάλα και λιώνουμε σε αυτό το κακάο και την ζάχαρη.
3Μόλις ζεσταθεί το γάλα καλά (χωρίς να βράσει ) ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα που διαλύσαμε τα φακελάκια και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
4Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρή. Σε ένα παραλληλόγραμμο τάπερ ή ταψί ξεκινάμε να στρώνουμε τα μπισκότα.
5Απλώνουμε μία στρώση μπισκότα και σκεπάζουμε με την κρέμα μας.
6
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και τελειώνουμε με κρέμα.
7Από πάνω αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τρούφα και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες