Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Μακαρονάδα με μεσογειακή σάλτσα λαχανικών
Συνταγή από: mariailiaki
Τι θα χρειαστούμε:
1 συσκευασμένο ντοματάκι ψιλοκομμένο κλασικό (400 gr)
2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
φέτα με χαμηλά λιπαρά
ελιές κομμένες σε ροδέλες
κάπαρη
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
Πως την φτιάχνουμε:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια, τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι το οποίο ακουμπάει σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι ώστε να ξεπικρίσουν.
Μετά από 30 λεπτά (τουλάχιστον), τις ξεβγάζουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό τις τηγανίζουμε ή ψήνουμε.
Όσο μαγειρεύονται οι μελιτζάνες, ξεκινάμε να ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Συνεχίζουμε με την πιπεριά, τις μελιτζάνες και τέλος προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και τη ντομάτα μαζί με λίγο νερό (3/4 της συσκευασίας). Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τρίβουμε όση φέτα θέλουμε, τη ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Τέλος πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό ή βασιλικό!
Ανακατεύουμε με ζυμαρικά της αρεσκείας μας και ..απολαμβάνουμε!
Τρίτη-Κοτόπουλο με ρύζι κοκκινιστό και μυρωδικά στο φούρνο
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
8 κλωναράκια θυμάρι, ψιλοκομμένα
1/4 φλ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
2 φλ. τσαγιού μακρύκοκο ρύζι για πιλάφι
2 φλ. τσαγιού χυμός ντομάτας συμπηκνωμένος
4 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.
Αλατοπιπερώνετε καλά το κοτόπουλο και το αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε σε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μπούτια κοτόπουλου, με τη πέτσα τους για 5-6 λ. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και τα σοτάρετε για άλλα 3 λ. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
Προσθέτετε στο ίδιο τηγάνι το ψιλοκομμένο τηγάνι το κρεμμύδι και το θυμάρι και τα σοτάρετε για 3 λ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το μαϊντανό, το ρύζι, το ντοματοχυμό και το ζωμό κότας. Μόλις κοχλάσει το αφαιρείτε από τη φωτιά και το ρίχνετε μέσα στο λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτετε στο ταψί πάνω από τη σάλτσα και τα μπούτια κοτόπουλου και περιμετρικά του κοτόπουλου ρίχνετε το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 βαθμούς μέχρι να γίνει το ρύζι και ψηθεί καλά το κοτόπουλο μέχρι μέσα. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστά με μια μεγάλη ντοματοσαλάτα, φέτα και ζεστό ψωμί.
Τετάρτη-Aρακάς λαδερός με πατάτες
Συνταγή από: gastronomos
Υλικά
1 κιλό φρέσκος αρακάς, καθαρισμένος (περίπου 2 κιλά ακαθάριστος) ή κατεψυγμένος
170 ml ελαιόλαδο (λίγο λιγότερο από 1 φλιτζάνι)
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
το λευκό και το πολύ τρυφερό πράσινο μέρος από 2 – 3 χλωρά σκορδάκια, ψιλοκομμένα ή 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα, προτιμάμε βιολογικά, σε κυβάκια, λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος του αρακά
2 – 3 μέτριες πατάτες, σε κυβάκια των 2 – 3 εκ.
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
τα φύλλα και τα τρυφερά κλωναράκια από 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα και τα τρυφερά κλωναράκια από 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
1 αστεροειδής γλυκάνισος (νεωτεριστική προσθήκη στον λαδερό αρακά, που όμως δίνει μια ταιριαστή, ουζάτη νότα στο φαγητό)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκορδάκια μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε και τον πελτέ, και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε 300 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, και να εξατμιστούν τα υγρά. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τον αρακά για περίπου 3 – 4 λεπτά. Τον στραγγίζουμε και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες και τα καρότα, όταν είναι έτοιμα, και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί, για περίπου 1 λεπτό, να ενωθούν τα αρώματα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τον αρακά να κρυώσει και τον σερβίρουμε συνοδεία πικάντικης φέτας ή με γιαούρτι ανακατεμένο με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο, και με ζεστό ψωμί της αρεσκείας μας.
Πέμπτη-Xοιρινό με μουστάρδα & πιπεριές
Συνταγή από: ab
Συστατικά
4 Μερίδες
800 γρ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές
2 ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές
2 ψιλοκομμένες κίτρινες πιπεριές
3 κουταλιές μουστάρδα πικάντικη
1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
Αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Mε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τις πιπεριές και το χοιρινό μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ζωμό των λαχανικών και ανακατεύουμε. Σιγοψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Aφήνουμε το φαγητό στη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.
Παρασκευή-Κεφτεδάκια απο γίγαντες
Συνταγή από: 4moms
Ένα πολύ ωραίο τρυκ για να πείσουμε τα παιδιά μας να φάνε τα όσπρια!
Για 4 μερίδες:
Πολτοποιούμε 250γρ. φασόλια γίγαντες βρασμένους
Προσθέτουμε 4 φρυγανιές τριμμένες,1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό , 1/2,κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο,4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο,ανάλογο αλάτι και ζυμώνουμε.Πλάθουμε κροκέτες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν.Τις σερβίρουμε ζεστές,με χυμό λεμονιού και σαλάτα εποχής.
Σάββατο-Ψάρι στο φούρνο με λαχανικά
Συνταγή από: mothersblog
Υλικά:
1 τσιπούρα (1.200 περίπου) ή δυο μικρότερες
4-5 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόψτε όλα τα λαχανικά σας, αλατοπιπερώστε τα και στρώστε τα στο ταψί σας. Έπειτα αλατοπιπερώστε το ψάρι σας καλά και τοποθετήστε το επάνω στα λαχανικά σας. Προσθέστε το λάδι σας, το θυμάρι και καλύψτε με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα το ταψί σας.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου. Έπειτα ξεσκεπάστε το ψάρι σας και ψήστε για ακόμη 15 με 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Κυριακή-Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες φούρνου
Συνταγή από: miam
Υλικά
2 κιλά μοσχάρι (φιλέτο ή μπούτι)
1 κεφάλι σκόρδο
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί άσπρο ή 2 λεμόνια
10 σπυριά πιπέρι
2 μασούρια κανέλα
αλάτι
1 κιλό πατάτες μικρές
Διαδικασία
Βήμα 1
Παίρνουμε το φιλέτο, το χαράζουμε σε μερίδες και σε κάθε μερίδα κάνουμε με μυτερό μαχαίρι μία τρύπα και μπήγουμε 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, 2 σπυριά πιπέρι και ένα κομματάκι ξύλο κανέλα.
Βήμα 2
Δένουμε κατόπιν το κρέας και βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει.
Βήμα 3
Μόλις κάψει, τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές και το σβήνουμε με το κρασί ή με το χυμό των λεμονιών.
Βήμα 4
Μόλις τραβήξει το κρασί ή το λεμόνι και μείνει μόνο με το βούτυρο, το σκεπάζουμε με ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράζει προσθέτοντας κατά διαστήματα λίγο ακόμα νεράκι ζεστό.
Βήμα 5
Στραγγίζουμε το ζουμί και όταν κρυώσει το κρέας, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τις χαρακιές και το χωρίζουμε σε μερίδες.
Βήμα 6
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις τρυπάμε λίγο με το πιρούνι, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί φούρνου ρίχνοντας από πάνω το ζουμί του κρέατος.
Βήμα 7
Τις φουρνίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 8
Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και γύρω γύρω γαρνίρουμε με τα ολόκληρα πατατάκια.
Πίτα Εβδομάδας:
Μια υπέροχη αφράτη, κριτσανιστή, μοσχοβολιστή Πιπερόπιτα….
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- Ελαφρύ και υγιεινό μωσαϊκό σοκολάτας με ξηρούς καρπούς
Συνταγή από: mediamagazine
Υλικά
12 μπισκότα τύπου digestive
1 κούπα φιστίκια Αιγίνης ψίχα (ή επιλέξτε όποιο ξηρό καρπό σας αρέσει)
¼ κούπας κακάο
2 κ.σ. βούτυρο ή φυτικό λάδι
1 κ.σ. μέλι
Μερικές κουταλιές νερό
Εκτέλεση
Απλώνουμε τα φιστίκια (ή τους άλλους ξηρούς καρπούς που επιλέξαμε) σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 C για 7 λεπτά. Σπάμε ελαφρά με το μαχαίρι μετά το ψήσιμο σε μεγάλα κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε με τα δάχτυλα τα μπισκότα σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτουμε τους κομμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το φυτικό λάδι και διαλύουμε επιμελώς τη σκόνη του κακάο. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί καλά το σιρόπι.
Περιχύνουμε το σιρόπι στα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό, κουταλιά – κουταλιά, μέχρι να αποχτήσουμε μία σφιχτή αλλά εύπλαστη ζύμη με συνοχή.
Απλώνουμε διάφανη μεμβράνη (ή αντικολλητικό χαρτί) σε μία ρηχή φόρμα και αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν 10 εκ.. Αδειάζουμε το μίγμα του μωσαϊκού στη φόρμα και πιέζουμε την επιφάνεια καλά με μία σπάτουλα, ή τις παλάμες μας, για να γίνει επίπεδο και να απλωθεί παντού ισομερώς.
Καλύπτουμε με την μεμβράνη που εξέχει και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες μέχρι να σφίξει. Κόβουμε σε κομμάτια και… Σερβίρουμε
- Ζελέ με γιαούρτι και φρούτα Συνταγή από: mydiatrofi.gr
Υλικά για 4 μερίδες:
1 συσκευασία ζελέ χωρίς ζάχαρη
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
Φρέσκα φρούτα
Εκτέλεση
Σε ένα γυάλινο δοχείο ρίχνουμε 1 ½ φλιτζάνια βραστό νερό και ανακατεύοντας προσθέτουμε τη σκόνη ζελέ της επιλογής μας.
Αφού διαλυθεί καλά προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνια κρύο νερό.
Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Μοιράζουμε το μίγμα σε ποτήρια ή μπολ και προσθέτουμε τα φρούτα της αρεσκείας μας κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες.
Καλή σας όρεξη!!!
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Αναλυτικά η πρώτη καυτή νύχτα Πέτρου- Αλίκης
- Δίκη Μπακογιώργου – Πατέρας Φαίης : “Πιστεύω ότι η σπιτονοικοκυρά είναι ένας άνθρωπος πολύ απάνθρωπος που σκότωσε το παιδί μου”
- Winter Glamour : Οι Τάσεις το 2025 στις Γούνες που Πρέπει να Ξέρεις
- Νίκος Μουρατίδης : “Τον Μαζωνάκη τον είχα για πιο έξυπνο – Το μυαλό του είναι ακατοίκητο”
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μία φορά τσακώθηκα με την Πόπη – Κάνω υπομονή να ξεμπερδέψει αυτή η υπόθεση