Για το σιρόπι
300 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη καστανή
ξήσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
200 γρ. ζάχαρη καστανή
110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
60 γρ βούτυρο
1 βανίλια
Για το γλυκό
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη,το ξύσμα από λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), το μέλι και περιμένουμε να διαλυθεί η ζάχαρη περίπου 5-7 λεπτά.
Με το που διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το σιρόπι.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα αυγά και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα ζαχαροπλαστικής, με προσοχή για να μην κολλήσει. Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.Τέλος, αδειάζετε την κρέμα που είναι χλιαρή στο ταψί με τα φύλλα κανταΐφι που έχετε ήδη στρώσει και έχουμε βουτυρώσει. Σκεπάζετε με τα φύλλα που προεξέχουν και συμπληρώνετε το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψετε την επιφάνεια. Βουτυρώνετε την επιφάνεια του φύλλου, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 50 λεπτά έως ότου πάρει ένα όμορφο, ξανθό χρώμα στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα