Κέικ με καρύδια & γλάσο/γκανάς σοκολάτας

Μια συνταγή για ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ με καρύδια και γλάσο / γκανάς σοκολάτας. Απολαύστε το όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλ. τσαγιού βούτυρο, κομμένο σε κύβους
4 μεγάλα αυγά
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
Για το γλάσο/γκανάς σοκολάτας:
90 γρ. σταγόνες κουβερτούρας ή κουβερτούρα σε κομματάκια
1/4 φλ. τσαγιού βραστό νερό
1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάλτε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Βουτυρώνετε και στρώνετε καλά με λαδόκολλα, η οποία θα προεξέχει περιμετρικά, ένα ταψάκι 20 εκ.
Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο ανακατεύοντας. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να μισοκρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ, τα αυγά και τη λευκή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και σχεδόν να διπλασιασθεί το μείγμα. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα και προσθέτετε λίγη λίγη συνεχίζοντας το χτύπημα, το μισοκρυωμένο μείγμα σοκολάτας και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να ομογενοποιηθούν σε λεία κρέμα. Τέλος αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε και τα χοντροκομμένα καρύδια & ανακατεύετε με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
Βάζετε το μείγμα στο ταψί με τη λαδόκολλα και ψήνετε για 40′-50′. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώσει.
Για το γλάσο / γκανάς σοκολάτας: Βάζετε τα κομματάκια σοκολάτας σε μέτριο μπολ. Ζεσταίνετε το νερό σε μικρή κατσαρόλα και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού, χύνετε το νερό στο μπολ με τη σοκολάτα. Το αφήνετε για 1′ χωρίς να το ανακατέψετε και στη συνέχεια το ανακατεύετε με τον αυγογδάρτη μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφήνετε το μείγμα περίπου 1/2 ώρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Μόλις κρυώσει, χτυπάτε το μείγμα με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε συνεχίζοντας το χτύπημα και τη ζάχαρη άχνη σταδιακά. Αν απαιτείτε προσθέστε λίγη ακόμα ζάχαρη άχνη για να έχετε ένα πηχτό σοκολατένιο γλάσο που να “στέκεται” πάνω στο κέικ. Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς αλείφετε το γλάσο από πάνω και το στρώνετε ομοιόμορφα με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού. Ξεφορμάρετε βγάζοντας το γλυκό από το ταψί, τραβώντας το από τη λαδόκολλα που προεξέχει. Το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.

.sintayes.gr

Close