Υλικα για την μους
3 αυγα χωριστα κροκοι απο ασπραδια
χυμο και ξυσμα ενος μικρου λεμονιου
1 κουπα ζαχαρη
5-6 γρ.ζελατινη σε φυλα η τεσσερα φυλα απο το φακελακι της Γιωτης
400 γρ.κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα χτυπημενη σε ελαφρια σαντιγυ με δυο κουταλιες αχνη ζαχαρηγ
1 βανιλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΤΙΑΧΝΟΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ
Βαλτε τα φυλlα της ζελατινης σε κρυο νερο να μαλακωσουν μεχρι να ετοιμασετε την μους.
Βαζω μια χυτρα με νερο να βραση να κανω μπαιν μαρι.
χτυπω πρωτα τα ασπραδια με την μιση ζαχαρη δηλαδη μιση κουπα πανω στο μπαιν μαρι με το μξερ χειρος να γινη αφρατη μαρεγκα και να παστεριωθη.την βαζετε σε ανοξειδωτο καθαρο μπωλ και την χτυπατε πανω στο μπαιν μαρι.δεν πειραζει να ακουμπα μεσα στο καυτο νερο αρκει να μην μπη μεσα στο σκευος νερο.χτυπαμε καλα να ζεσταθη και να παστεριωθη το ασπραδι.αν εχομε θερμομετρο θα δειξη 45 βαθμους.αν δεν εχομε δεν πειραζει.μετα απο 5-6 λεπτα χτυπημα κατεβαζομε απο το μπαιν μαρι και συνεχιζομε να χτυπαμε να γινη σφιχτη γυαλιστερη μαρεγκα.αφηνομε στην ακρη.
χτυπω σε αλλο μπωλ η στο μιξερ παγκου την κρεμα γαλακτος με δυο κουταλιες μεγαλες ζαχαρη αχνη να γινη ελαφρια σαντιγυ .Μολις αρχιση να κανη αυλακια σταματαμε.αφηνομε στην ακρη.
βαζω σε ανοξειδωτο μπωλ τους κροκους,την υπολοιπη μιση κουπα ζαχαρη τον χυμο και το ξυσμα λεμονιου και χτυπω πανω στο μπαιν μαρι με μιξερ χειρος καλα να πηξη και να ασπριση.περιπου 10 λεπτα.θα δειτε να αρχιση να σφιγγη.
κατεβαστε απο το μπαιν μαρι και ριξτε μεσα ενα ενα τα φυλα της ζελατινης που ειχατε στο νερο καλα στιμενα κι ανακατευετε να διαλυθουν καλα.
ριξτε λιγη μαρεγκα κι ανακατεψτε καλα κι απαλα να απορροφηθη.
συνεχιστε με λιγη σαντιγυ κι ανακατεψτε με τον ιδιο τροπο.
ριξτε μαρεγκα και σαντιγυ κι ανακατεψτε με μιξερακι χειρος να εχετε μια βελουδινη ομοιομορφη κρεμα.
βαλτε στην ακρη η στο ψυγειο μεχρι να την χρειαστειτε.
ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ
Μισο πακετο φυλα κρουστας ξεραμενα και κομμενα σε μικρα κομματακια.εγω τα κοβω μικρα κομματια και μετα τα βαζω στο μουλτι και γινονται πολυ λεπτα .ετσι ειναι πιο αφρατα
ενα φακελακι αμυγδαλο φιλε τριμμενο στο μουλτι να γινη σκονη.προαιρετικα.περιπου 150 γρ.αμυγδαλο
4 αυγα
300 γρ.γιαουρτι
2 κουταλακια γλυκου πολυ γεματα μπαικιν το οποιο ριχνομε στο γιαουρτι να φουσκωση
2-3 κοκοι μαστιχας κοπανισμενοι με μια κουταλια ζαχαρη
ξυσμα 2 μεγαλων λεμονιων
1 βανιλια
1 κουπα σπορελαιο
1 κουπα ζαχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λαδωνομε με σπορελαιο μια φορμα για κεικ. αναποδογυριζομε να φυγη το περιττο λαδι και αν θελομε πασπαλιζομε ολη την επιφανεια με αμυγδαλο φιλε.αφηνομε στην ακρη.
προθερμαινομε τον φουρνο στους 180 βαθμους
χτυπαμε την ζαχαρη με τα αυγα την βανιλια και το ξυσμα καλα να ασπρισουν και να αφρατεψουν.ριχνομε μεσα το σπορελαιο χτυπωντας παντα.ριχνομε μεσα το γιαουρτι μεσα στο οποιο εχομε βαλει το μπαικιν.ανακατευομε να γινη ενιαιο μιγμα.ριχνομε την μαστιχα, ριχνομε μεσα το αμυγδαλο σκονη αν βαλομε, και ριχνομε βροχηδον τα φυλλα κρουστας που ειχαμε κοψει μικρα μικρα κομματακια.ανακατευομε να πανε παντου και να μην κανουν σβωλους.βαζομε στην φορμα και ψηνομε περιπου 40 λεπτα.δοκιμαστε με το μαχαιρι.δεν θα χρειαστη πανω απο 40 λεπτα ψησιμο.βγαζομε απο τον φουρνο αφηνομε λιγο το γλυκο να ηρεμηση. ριχνομε με ενα κουταλι απο πανω το σιροπι.θα το πιη ολο.αφου κρυωση και πιη το σιροπι ξεφορμαρομε σε ενα μεγαλο πιατο η πιατελα.και γαρνιρομε με την μους. ΚΡΥΟ ΣΙΡΟΠΙ ΖΕΣΤΟ ΓΛΥΚΟ
ΣΙΡΟΠΙ
1 κουπα ζαχαρη
1 κουπα νερο
χυμο και φλουδα απο μισο μικρο λεμονι.
βραζομε 10 λεπτα να βραση καλα το σιροπι κι αφηνομε να κρυωση.
H Συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο Facebook: Roula’s sweet corner
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες