Συνταγές για φοιτητές και μη που δεν θέλουν να…τρώνε την μέρα τους στην κουζίνα!
Η φοιτητική ζωή ουσιαστικά αποτελείται απο άγχος, stress, νευρικούς κλονισμούς και πλήρης (σχεδόν) έλλειψη χρόνου. Πού χρόνος να μαγειρέψεις;; Με τα δίκια σου, να γνωρίζεις όμως οτι ο υποσιτισμός και η συνεχής κατανάλωση junk food λειτουργεί εντελώς κατασταλκτικά στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι έυκολα κόπωση, υπνηλία και να βιώνεις το stress σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε για σένα κάποιες συνταγές έυκολες και γρήγορες για να φάς μόνος, με παρέα η με το significant other!
1. Αρωματικό κοτόπουλο με ρύζι και ψητές πιπεριές Φλωρίνης
Θα χρειαστείς:
4 κ.γ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
6 τεμ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο (600 γρ. σύνολο περίπου) κομμένα στα 4
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. σαφράν
150 γρ. λευκό μακρύκοκο ρύζι
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
250 ml ζωμό κότας
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
200 γρ. ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης, στραγγισμένες, χοντροκομμένες
1/4 φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε για 1 λ ακόμα, ρίχνετε και το κοτόπουλο και το σοτάρετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 2-4 λ ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το κύμινο, τη πάπρικα και το σαφράν και ανακατεύετε για 1 λ να αρωματισθεί το φαγητό. Ρίχνετε το ρύζι, το ζωμό κότας και τα ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και το ρύζι. Αν απαιτείται προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό κότας ή νερό.
Στη συνέχεια, προσθέτετε αλατοπίπερο, το πελτέ ντομάτας, τις πιπεριές Φλωρίνης και το μαϊντανό και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας για 3 λ περίπου. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το σερβίρετε αμέσως ζεστό.
2. Κοτόπουλο με ρύζι στη κατσαρόλα
Θα χρειαστείς:
6 μπούτια κοτόπουλου (μόνο το επάνω μέρος δηλ. το μπούτι ή μόνο τα πόδια ή συνδυασμός των 2)
1 φλ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
2 πιπεριές, ψιλοκομμένες σε κυβάκια (1 πράσινη+1 κίτρινη ή πορτοκαλί)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό μπαστούνι σέλερι, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας (2 ½ + ½ χωριστά)
3-4 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
φύλλα φρέσκου μαϊντανού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Το αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε με τσιμπίδα ή τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τις πιπεριές πασπαλισμένα με 1-2 πρέζες αλάτι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το θυμάρι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Προσθέτετε το ρύζι, το ανακατεύετε, ρίχνετε τα 2 ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για να “βγάλετε” ότι έμεινε στη βάση της κατσαρόλας από το σοτάρισμα του κοτόπουλου και των λαχανικών. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λ.
Στη συνέχεια ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα για 20-30 λ ή μέχρι να βράσουν καλά το κοτόπουλο και το ρύζι. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε, όπως επίσης συμπληρώνετε, αν απαιτείται, σταδιακά και το υπόλοιπο ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο, προαιρετικά, με λίγα χοντροκομμένα φύλλα μαϊντανού.
3. Κοτόπουλο κοκκινιστό με κρεμμύδια, πιπεριές και ρύζι μπασμάτι.
Θα χρειαστείς:
700-800 γρ. κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο (μπούτι ή στήθος) κομμένο σε κύβους / μπουκίτσες
4 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μικρά κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα
1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
αλάτι πιπέρι
ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό
Εκτέλεση:
Κόβετε το κοτόπουλο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μπουκίτσες. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Με μια σουρωτή κουτάλα αφαιρείτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές από τη κατσαρόλα σε πιάτο. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα κυβάκια κοτόπουλου. Τα σοτάρετε απ” όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν και θωρακιστούν. Ρίχνετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνετε πάλι στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και μόλις ζεσταθούν σβήνετε με το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” ρίχνετε το πελτέ, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και το ξύδι, ανακατεύετε και ρίχνετε το ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό, ρίχνετε το μαϊντανό και το ζωμό κότας, ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και μείνει με το λαδάκι της. Αν έχουν μείνει υγρά στη σάλτσα, ξεσκεπάστε τη κατσαρόλα και σιγοβράστε για άλλα 4-5 λ.
Εν” τω μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα και από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και τα λαχανικά του. Πασπαλίστε με το επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.
4. Τηγανιά κοτόπουλου με μανιτάρια και άγριο ρύζι.
κοτόπουλο μανιταρια ρυζι
Θα χρειαστείς:
750 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
1 κ.γ. ξερό εστραγκόν, καλά τριμμένο
1/2 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδου πολύ ψιλοκομμένη
100 ml ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια σε χονδρές φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
120 ml κονιάκ
300 ml ζωμός κοτόπουλου
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου, ώστε να στεγνώσουν τελείως. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβω σε λεπτά μπαστουνάκια με πάχος περίπου 1 δάχτυλο ή σε κυβάκια. Τα βάζω σε ένα μπολ και τα ανακατεύω καλά με αλάτι, πιπέρι, το εστραγκόν και το κόλιανδρο.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Προσθέτω τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και τα σοτάρω για 3 – 4 λ, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να «πιουν» τα υγρά που θα βγάλουν. Ρίχνω το θυμάρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λ. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
Ρίχνω στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι, το αφήνω να κάψει και αυτό σε δυνατή φωτιά και ρίχνω το κοτόπουλο. Τα τηγανίζω για 4-5 λ, ανακατεύοντας πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Σβήνω με το κονιάκ, μαγειρεύω για 1 λ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξαναρίχνω στο σκεύος τα μανιτάρια. Προσθέτω το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10-15 λ, (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κοτόπουλου) με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω το φαγητό με άγριο ρύζι (το μαγειρεύω σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του).
5. Ινδικό κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι στο φούρνο.
Θα χρειαστείς:
1 κιλό μπουτάκια κοτόπουλου φιλέτο, χωρίς πέτσα
2 κ.σ. πάστα κάρυ κόκκινο (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα)
5 κ.σ. σπορέλαιο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 1/4 φλ. τσαγιού μακρύκοκο ρύζι
1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες
1 πράσινο μήλο (Granny Smith), κομμένο σε κομμάτια 2 εκ.
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε κομμάτια 1 εκ.
2 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
αλάτι πιπέρι
φρέσκα φύλλα κόλιανδου για πασπάλισμα (προαιρετικά)
γιαούρτι για συνοδευτικό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 στον αέρα. Τοποθετείτε τα μπουτάκια (αν είναι μεγάλα τα κόβετε στη μέση) σε μεγάλο γυάλινο μπολ, προσθέτετε και τη πάστα κάρυ και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
Ζεσταίνετε το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλο, σε παρτίδες, για 4 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Προσθέτετε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε για 1-2 λ ή μέχρι να γυαλίσει, προσθέτετε τις σταφίδες, τα κομματάκια μήλου και ντομάτας και ανακατεύετε.
Μεταφέρετε το μείγμα ρυζιού σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί, με βάση 26 εκ. περίπου και το απλώνετε σε όλη τη βάση. Στρώνετε από πάνω τα σοταρισμένα κομμάτια κοτόπουλου πιέζοντάς τα ελαφρώς προς τη βάση του ταψιού.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό, το περιχύνετε με το ζωμό κότας, καλύπτετε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο το ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ περίπου ή μέχρι να βράσει το ρύζι και ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” το πασπαλίζετε με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και σερβίρετε. Το συνοδεύετε προαιρετικά με γιαούρτι.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος