Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 14/3/2016 - 21/3/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Λόγο Σαρακοστής,στο μενού έχουν προστεθεί και νηστίσιμες συνταγές για τις φίλες που μας το ζήτησαν!

 Καθαρά Δευτέρα

Δείτε όλες τις συνταγές για τη καθαρά Δευτέρα εδω

 

 
kanelonia-me-spanaki-kai-mpesamel
 
 
 
Τρίτη

Κεφτέδες φούρνου με σάλτσα γιαουρτιού

μενου εβδομαδας

Υλικά

Για τους κεφτέδες

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό (προτιμάμε βιολογικό)
  • 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες και στυμμένες
  • αλάτι και πιπέρι

Για το ταψί

  • 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μισές φέτες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 600 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
  • 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 Διαδικασία 

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι κάπως σκληρό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να γίνει αφράτο. Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε στο ψυγείο για να σφίξει.

Κρεμμύδια: Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια· τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν λίγο και να «πέσουν». Τότε τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε κεφτέδες και τους βάζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια. Προσέχουμε οι κεφτέδες να ακουμπούν στο ταψί, όχι να στέκουν πάνω από τα κρεμμύδια. Γίνονται 14 – 16 κομμάτια. Ραντίζουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό και φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσουν οι κεφτέδες.

Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σ’ ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τις 2 κουταλιές λάδι. Τραβάμε μια στιγμή το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του γιαουρτιού. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει στην επιφάνεια μια ντελικάτη κρούστα, όχι όμως να σφίξει πολύ το γιαούρτι. Συνοδεύουμε το φαγητό με ένα πιλάφι και μαρουλοσαλάτα.

gastronomos.gr

Νηστίσιμη εκδοχή

Εύγευστα κεφτεδάκια νηστίσιμα

keftedakia

 Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 3 καρότα
  • 1/2 ποτήρι φρυγανιά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα
  • μαϊντανός
  • δυόσμος
  • 1/2 ποτήρι αλεύρι
  • κρεμμύδι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα υλικά μας και έπειτα τρίβουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τα καρότα και τα σουρώνουμε ώστε να απολέσουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.

Όταν τα πλάσουμε τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα βάζουμε στο λάδι για τηγάνισμα ή στο φούρνο. Σε μισή ώρα το φαγητό σας θα είναι έτοιμο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με σαλάτα ή ρύζι.

neolaia.gr

Τετάρτη

Φασόλια χάντρες στην γάστρα

μενου εβδομαδας

 

Την συνταγή θα την βρείτε εδώ 

Πέμπτη

Μακαρονάδα Μπολονέζ

spaghetti-bolognese

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια 

1 κρεμμύδι

 ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα

αλάτι

πιπέρι

σκόρδο

1 μπαχάρι

λίγο κανέλα

1 κ.σ πελτέ τομάτας

1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη

μισό ποτήρι κρασί κόκκινο

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια.

Τρίβουμε το  κρεμμύδι και το βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο για να τσιγαριστεί.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να ροδίσουν.

Βάζουμε τον κιμά και τα τσιγαρίζουμε μαζί και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε.

Μετά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα,την κανέλα και το μπαχάρι ένα ποτήρι νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τον κιμά πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί. 

Νηστίσιμη εκδοχή

Μακαρονάδα με κρέμα νηστίσιμη

makaronada-nhstisimh

Υλικά

  • 1 πακέτο σπαγγέτι (500γρ.)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 καρότα μέτρια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια al dente.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό από την κατσαρόλα που βράζουν τα μακαρόνια. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Σε ένα μπολ βάζετε 2 φλιτζάνια νερό από την κατσαρόλα που βράζουν τα μακαρόνια. Προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Ρίχνετε και τη μουστάρδα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

 
Παίρνετε τα μακαρόνια απευθείας από την κατσαρόλα με μια λαβίδα, χωρίς να τα σουρώσετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύετε καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά και προσθέτετε την σάλτσα ταχίνι

Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των μακαρονιών αν χρειαστεί για να δέσει όλα τα υλικά και αφήνετε σε φωτιά για 2 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζετε με τον άνηθο, το μαϊντανό και το καβουρντισμένο σουσάμι και σερβίρετε.

diadrastika.comolivemagazine

 

Παρασκευή

Μελιτζάνες στον φούρνο με σάλτσα και τυριά

μελιτζανες

 

 

Την συνταγή θα την βρείτε εδώ

Νηστίσιμη εκδοχή

 Νηστίσιμο ιμάμ μπαϊλντί

μενου εβδομαδας

Υλικά για 4-6 άτομα– 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες ή μικρές φλάσκες
– 8 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
– 8 με 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
– 8 μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
– 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
– 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή – 1κουταλιά της σούπας ξερό
– 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκα
-αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα φυλλαράκια, που είναι γύρω απ’ αυτά και τις πλένουμε καλά.
  2. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό ή κάνουμε μία κάθετη χαρακιά και αλατίζουμε μέσα στις σχισμές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου. Έπειτα τις πλένουμε και τις στύβουμε με τα χέρια να φύγει το νερό.
  3. Σε αντικολλητικό φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
  4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 8- 10 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  6. Με ένα κουτάλι πατάμε το σημείο όπου έχουμε χαράξει τη μελιτζάνες, τις ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών.
  7. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε ανάμεσα τους και τη γέμιση, που τυχόν έχει περισσέψει, προσθέτουμε το νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνο για περίπου 55-60 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ζεστό.

newsbeast.gr

Σάββατο

Γιουβαρλάκια με τόνο

μενου εβδομαδας

Υλικά :
250 γρ.περίπου τόνο κονσέρβας
1 κρεμμύδι τριμμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Λίγος μαϊδανός ψιλοκομμένος
Φρυγανιά τριμμένη
Δύο φλυτζάνια του καφέ ασπράδια δύο αυγών χτυπημένα μαρέγκα
Λίγο αλάτι,πιπέρι,ρίγανη

Για την σάλτσα :

½ λίτρο γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
Οι κρόκοι των 2 αυγών
Μια πρέζα αλάτι
Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση :

Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε και με μια σπάτουλα τα τοποθετούμε με προσοχή σε ένα πυρέξ ή σε μία  βαθειά πιατέλα. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει την σάλτσα. Ροδίζουμε ελάχιστα το αλεύρι στο βούτυρο. Ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά για να μην σβολιάσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. Όταν βράσει και έχει αρχίσει να  δένει ρίχνουμε και το λεμόνι. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και ρίχνουμε λίγο λίγο την σάλτσα μέσα στους κρόκους. Κατόπιν ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια. Προσοχή η σάλτσα να μην γίνει πηχτή, γιατί κρυώνοντας θα πήξει περισσότερο. Αν η σάλτσα φαίνεται πολλή, μειώνουμε τα υλικά.

Νηστίσιμη εκδοχή

Γιουβαρλάκια από Ρεβύθια

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ1

Υλικά για τα γιουβαρλάκια: 
300 γρ ξερά ρεβύθια
100 γρ ρύζι καρολίνα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 2κ.γ. τριμμένο κύβο λαχανικών
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεσμένο σε μύλο καφέ λιναρόσπορο
5 κ.σ. ψιλή βρώμη
70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, πιπέριΥλικά για το ζωμό:
2 λίτρο νερό
1/3 κούπα ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
3 κύβους λαχανικών
1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη (προεραιτικό)

Αλάτι, πιπέριΓια το χορτοφαγικό “αυγολέμονο”
2 κ.σ. ταχίνι

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι 
Ζωμό από το φαγητό

Παρασκευή:

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς, τα στραγγίζουμε καλά να μην έχουν πολλά νερά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να λιώσουν καλά. Σε ενα μπολ ρίχνουμε τα λιωμένα ρεβύθια και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 15 λεπτά. Ανακατεύουμε πάλι και δοκιμάζουμε λίγο μήπως θέλει κι άλλο αλατάκι.

Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα, και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. 
 

Με ελαφρώς βρεγμένες παλάμες για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας, πλάθουμε σφιχτά μπαλάκια (σφίγγουμε καλά το μείγμα στις παλάμες μας) και μικρά σε μέγεθος περίπου 2,5εκ. γιατί με το βράσιμο θα φουσκώσουν και θα μεγαλώσουν. Το μείγμα μπορεί να σας φαίνεται λίγο μαλακό και υγρό αλλά τα κεφτεδάκια θα στέκονται αρκετά καλά όταν τα πλάθουμε και στο αλεύρωμα θα κρατάνε και δεν θα χάνουν το σχήμα τους και θα είναι όπως πρέπει για να μας βγουν τέλεια τα γιουβαρλάκια με ωραία υφή γιαυτό μη προσθέσετε κι άλλο αλεύρι. Δεν θέλουμε ένα μείγμα σαν ζύμη ή σφιχτό. Αν όμως δεν πλάθονται με τίποτα, ή μας κάθονται ή διαλύονται στο πλάσιμο ή στο αλεύρωμα πατιούνται και δεν κρατάνε το σχήμα τους προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα. 

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι (0,5εκ. λάδι) να ροδοκοκκινήσουν και ναξεροψηθούν καλά από όλες τις πλευρές ώστε να θωρακιστούν και να σφίξουν. Στο τηγάνισμα θα πρέπει αμέσως να σφίγγουν και να μην διαλύονται.  Όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι θα πρέπει να είναι σφιχτά σαν κανονικά κεφτεδάκια όπως στην φώτο κι όχι μαλακά γιαυτό δοκιμάζουμε να τηγανίσουμε πρώτα ένα κεφτεδάκι κι αν μας βγει πολύ μαλακό ή διαλύεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι στο μείγμα. Μην παραβάλετε όμως γιατί όταν μαγειρευτούν στον ζωμό θα γίνουν υπερβολικά σφιχτά.

 

Ετοιμάζουμε τον ζωμό βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το νερό με τους τριμμένους κύβους λαχανικών, το δαφνόφυλλο και το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, περιμένουμε λίγο να πέσει η βράση και προσθέτουμε τα τηγανισμένα γιουβαρλάκια. Τα σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά για να μην διαλυθούν και για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν τα γιουβαρλάκια και το ρύζι ανάλογα τα μέγεθος τους.
  
Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την μαργαρίνη αν θέλουμε, δοκιμάζουμε τον ζωμό κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αν θέλουμε κι άλλο λάδι, αλάτι, πιπέρι κλπ ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Για το βίγκαν αυγολέμονο, ανακατεύουμε με ένα σίρμα σε ένα μπολάκι το ταχίνι με το λεμόνι καλά και βάζουμε 2-3 κουτάλες από το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το χορτοφαγικό αυγολέμονο στο φαγητό και με δυνατές κυκλικές κινήσεις κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί.

Αν προτιμούμε το ζουμί πιο πηχτό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το ταχινολέμονο.
 vegankainostimo

 

Κυριακή

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

menoy ebdomadaw

Δείτε την συνταγή εδώ

 

Οι πίτες της εβδομάδας

Νηστίσιμη πίτα σκεπαστή με ελιές και πιπεριές Φλωρίνης

pita

Υλικά

  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι ψιλό και αλάτι χονδρό για το πασπάλισμα
  • 200 γρ. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
  • 200 γρ ψητές πιπεριές Φλωρίνης στραγγισμένες από το λάδι
  • 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ή θυμάρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό. Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για 30’.
  2. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη λεία και μαλακή. Ζυμώνετε για 10’ και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
  3. Δουλεύετε τη ζύμη ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε στα δύο. Απλώνετε τη μισή ζύμη σε καλά λαδωμένο ταψί πιέζοντάς τη με τα χέρια να πάει παντού. Απλώνετε επάνω τις ελιές, τις ψητές πιπεριές το σκόρδο, τη ρίγανη χωρίς να φτάνουν μέχρι την άκρη. Περιχύνετε με λίγο λάδι.
  4. Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση και πιέζετε τις άκρες για να κολλήσουν οι 2 ζύμες μεταξύ τους. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι και αφήνετε το ταψί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
  5. Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με  χοντρό αλάτι. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15’ και ύστερα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού.

eisaigynaika.gr

Γιαουρτόπιτα της Λένας

γιαουρτοπιτα

 

Δείτε την συνταγή εδώ

 

Τα γλυκά της εβδομάδας

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι!

ΜΕΝΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑς

ΥΛΙΚΑ:
• 1 φλ. καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
• 2 φλ. νερό (ελαφρώς χλιαρό)
• 3 φλ. αλεύρι φαρινάπ (κοσκινισμένο)
• 5 κ.σ. κακάο (κοσκινισμένο)
• 1 ½ φλ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. σόδα
• 1 κ.σ. ξύδι
• 2 βανίλιες
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• χυμό από μισό πορτοκάλι

Για το γλάσο (προαιρετικά):
• 1 φλ. ζάχαρη άχνη
• 3 κ.σ. κακάο
• 1 κ.γ. ελαιόλαδο
• 6 κ.σ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.
• Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε τη ζάχαρη εώς ότου διαλυθεί.
• Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, ξύδι, χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
• Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
• Τέλος βάζουμε το κακάο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.
• Λαδώνουμε πολύ καλά μια φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 C για 50 λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι μας.

mothersblog.

Φανταστική lemon pie από τη Ρούλα Γιαννιωτη

syntagew

Την συνταγή θα την βρείτε εδώ

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

Εάν νηστεύετε  μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας 

Close