Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα Κολοκύθια γεμιστα με ρύζι και κιμά
Υλικά
8 κολοκυθάκια
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κούπα ρύζι γλασέ πλυμένο πολύ καλά
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
Για το Αβγολέμονο
3 αυγά
1 λεμόνι (το χυμό)
1 κούπα ζωμό (από το φαγητό)
Εκτέλεση
Καθαρίστε καλά τα κολοκυθάκια, κόψτε το κοτσανάκι και με ένα λεπτό μαχαίρι, αδειάστε όλη τη σάρκα από τα κολοκύθια, (αν είναι μεγάλα τα κολοκύθια κόψτε τα στη μέση)
Τρίψτε το κρεμμύδι στο χοντρό τριφτη και βάλτε το σε ένα μικρο τηγάνι με μια κουταλιά νερό να ζεματιστή για 2 λεπτά προσθέστε 3 κ. σ ελαιόλαδο και βγάλτε το από τη φωτιά. Σε ένα μπολ βάλτε το κιμά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε και το κρεμμύδι, ανακατέψτε πολύ καλά.
Γεμίστε πρώτα όλα τα κολοκυθάκια, πιέστε καλά τη γέμιση για να φτάσει μέχρι μέσα.
Προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι και βάλτε ζεστό νερό ίσα να σκεπαστούν τα κολοκυθάκια. Βάλτε ένα πιάτο από πάνω και σκεπάστε τη κατσαρόλα, μόλις πάρει βράσει χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το για 30 λεπτά σε κατσαρόλα και 15 λεπτά σε χύτρα.
Μόλις γίνει το φαγητό, αφαιρέστε το πιάτο και με προσοχή βγάλτε μια κούπα ζωμό. Σε ένα μπολ βάλτε τα αυγά με το χυμό λεμονιού και χτυπήστε τα πολύ καλά, προσθέστε σιγά σιγά το ζωμό, χωρίς να σταματήσετε να χτυπάτε, στο τέλος προσθέστε 2 κ.σ. κρύο νερό (είναι ένα μυστικό για να μην κόψει το αβγολέμονο.
Ρίξτε το αβγολέμονο πάνω στα κολοκυθάκια και σκεπάστε τη κατσαρόλα, αφήστε την πάνω στο σβησμένο ζεστό μάτι της κουζίνας
Κουνίστε δύο, τρεις φορές τη κατσαρόλα, μην βάλετε κουτάλα, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Δείτε ακόμη:15 φαγητά από 235 έως 370 θερμίδες
Τρίτη- Κανελόνια με τυρένια μπεσαμέλ
Κανελόνια γεμιστά με κιμά και τυρί φιλαδελφεια και καλυμμένα με τυρένια μπεσαμέλ
Για την μπεσαμέλ
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι
150γρ.τυρί φιλαδέλφεια
150γρ,τριμμένο τυρί gouda
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Θα γίνει μια πάστα. Προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το gouda,το αλάτι και το πιπέρι.Χωρίζουμε σε δύο μπολ την μπεσαμέλ και στο ένα προσθέτουμε το τυρί φιλαδέλφεια και ανακατεύουμε καλά.
Για τον κιμά
μισό κιλό κιμά
πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 μπαχάρια
1 πρέζα κανέλα
Θα χρειαστούμε ακόμη
250γρ. Κρέμα γάλακτος
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά.Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και αφού ανακατέψουμε,σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτουμε και την κανέλα,το αλάτι και τα μπαχάρια.Βάζουμε μισό ποτήρι νερό και σκεπάζουμε έως ότου ψηθεί ο κιμάς.Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Όταν ψηθεί ο κιμάς τον ρίχνουμε στο μπολ με την μπεσαμέλ και το τυρί φιλαδέλφεια. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ.
Από πάνω τα σκεπάζουμε με την άλλη μπεσαμέλ και την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τυρί της αρεσκείας μας.
Δείτε ακόμη:20 Tips για να κρατησετε τα φαγητα φρεσκα
Τετάρτη-Μπριαμ
Μπριαμ
(Ανάμεικτα λαχανικά στο φούρνο) . Ενά λαχταριστό φαγάκι που θα σας ενθουσιάσει
Για ένα μέτριο-μεγάλο ταψί φούρνου
Υλικά
4-5 μεσαίες πατάτες
4-5 μεσαία κολοκυθάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 ντομάτες η 5-6 ντοματινια
3 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι πιπέρι
2 κ σ ξερό τριμμένο δυόσμο
Λίγη πάπρικα
1 πρέζα ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
2 κ.σ πελτέ
Λίγο κέτσαπ
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
1/2 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη πλένουμε καθαρίζουμε όλα μας τα υλικά σε ροδέλες,το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά μας εκτός από τις ντομάτες και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τα στρώνουμε καλά να κάνουν μια σχετικά λεπτή στρώση και βάζουμε από πάνω τις ντομάτες σε ροδέλες η τα ντοματινια.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμενο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180-200 βαθμούς για μιάμιση ώρα.
Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να ψηθεί το φαγητό μας και να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά μας.
Καλό είναι μετά το ψήσιμο να αφήσουμε το φαγητό μας για ακόμα 15′-20′ να «ξεκουραστεί» εκτός φούρνου μέχρι να σερβίρουμε.
Πέμπτη- Αραβικές με κοτόπουλο και ντομάτες
Συνταγή από: thecookbook.gr
Υλικά για 2 άτομα( για τέσσερα 2 πλασιάστε την δόση)
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 10 λεπτά
Yλικά
-2 φιλέτα κοτόπουλου μπούτι χωρίς πέτσα ψημένο (100 γρ. το καθένα)
-2 πίτες αραβικές
-4 φέτες μπέικον
-100 γρ. γκούντα τριμμένο
-1 πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
-1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
-2 κουτ. σούπας μουστάρδα
-4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
Eκτέλεση
Kόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές λεπτές φέτες, ανοίγουμε τις πίτες και τις αλείφουμε με το τυρί κρέμα και τη μουστάρδα. Tοποθετούμε σε κάθε πίτα κοτόπουλο, από 2 φέτες μπέικον, το μισό τριμμένο γκούντα, από 3 φέτες ντομάτας και λίγα κομμάτια πιπεριάς. Tυλίγουμε, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε τοστιέρα ή στον φούρνο για 5-10 λεπτά.
Παρασκευή- Φασολάδα με γίγαντες
Συνταγή:cooktime
Υλικά
450γρ. φασόλια γίγαντες
2 σέλερυ ψιλοκομμένα
1 καρότο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κομμάτια
Αλάτι-Πιπέρι
Μισό κουτ.γλ. πελτέ ντομάτας
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουτ.σούπας μαϊντανό
Μισό κουτ.γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τους γίγαντες και τους αφήνουμε με νερό από την προηγούμενη μέρα.
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά
Τους σουρώνουμε και τους μεταφέρουμε σε κατσαρόλα
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και νερό
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το φαγητό
Η φασολάδα με γίγαντες είναι έτοιμη!
Σάββατο- Παέγια
Υλικά
1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός για Ψάρι & Θαλασσινά
1 πρέζα σαφράν
1 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
1 κρεμμυδάκι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
175 γρ. ρύζι για πιλάφι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
20-25 κυδώνια ή μύδια με το κέλυφος
8-10 γαρίδες, καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
2 καλαμάρια, καθαρισμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 600 ml νερό, προσθέτουμε τη μερίδα του ζωμού και το σαφράν και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5΄ σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε στο σκεύος το ρύζι και σβήνουμε στη συνέχεια με το κρασί. Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγοβράζουμε για 15΄.
Προσθέτουμε τα κυδώνια και ανακινούμε το σκεύος για 1΄-2΄, μέχρι να ανοίξουν (αποσύρουμε όσα δεν άνοιξαν). Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και αφήνουμε για 2΄-3΄.
Ανακατεύουμε τέλος με την πάπρικα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με τον μαϊντανό.
Tip:
Προσθέτουμε τα θαλασσινά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα του και την τρυφερή και γλυκιά τους γεύση.
Δείτε ακόμη:Κόκκινο γλύκο πιπέρι για να νοστιμίσετε τα φαγητά
Κυριακή- Μαμαδίστικο ρολό κιμά με πατατούλες και αυγά
Δείτε τη συνταγή εδώ: daddy-cool.gr
Τα γλυκά της εβδομάδας
Μηλόπιτα με μπισκοτένια ζύμη
Μια διαφορετική μηλόπιτα.
Μια μηλόπιτα με αφράτη μπισκοτένια ζύμη,γεμιστή με τριμμένα μήλα και κρέμα βανίλιας!!!
Είναι μια μηλόπιτα…’Ονειρο!!!
Τάρτα σοκολάτας
Δείτε τη συνταγή εδώ:daddy-cool
Η πίτα της εβδομάδας
Πρασόπιτα
Συνταγή:xrisizimi
Βήμα 1
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα αφήνουμε για περίπου 15’ μέσα σε καυτό νερό, για να ζεματιστούν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε σφιχτά με μια πετσέτα ώστε να βγάλουν όλο το νερό και τα σοτάρουμε με το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις μαραθούν, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο -αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, το σιμιγδάλι, το ανθότυρο κομματιασμένο με τα δάχτυλά μας και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, τα ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα των πράσων και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
Βήμα 2
Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε ένα ένα τα μισά από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα και αυτά με μαργαρίνη. Κατόπιν βάζουμε το μίγμα των πράσων, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, που έχουμε ήδη στρώσει, προς το εσωτερικό του ταψιού και με ένα πινέλο τις αλείφουμε ελαφρά με λιωμένη μαργαρίνη. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και κατόπιν τα στρώνουμε επάνω από το μίγμα, αλείφοντάς τα και αυτά με μαργαρίνη. Πιέζουμε τις άκρες των επάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό, τη χαράσσουμε και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45’. Μόλις η πρασόπιτα ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες