Κοτοπουλο με μπυρα απο τη Ντινα Νικολάου!
 

Κλασική συνταγή για το ψητό κοτόπουλο με ένα μυστικό-έκπληξη για το τέλειο ομοιόμορφο, επαγγελματικό ψήσιμο!

Υλικά:

    Για 6 μερίδες:
Για το κοτοπουλο
    1 μέτριο προς μεγάλο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 2 – 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι και φρέσκο δεντρολίβανο
    5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    1/2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
    1 κουτ. σούπας μουστάρδα
    1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
    1 κουtάκι από μπίρα (διπλό)

Για τις πατάτες
10 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες για ψήσιμο 1 κουτί μπίρα1 κ.σ. μουστάρδα 1 λεμόνι 1/2 φλ. ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένο φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
   
Εκτέλεση:

Καθαρίζω καλά το κοτόπουλο και αφαιρώ τα εντόσθια, αν περιέχει. Το αλατοπιπερώνω καλά μέσα κι έξω. Μέσα στην κοιλιά του στριμώχνω όλα τα κλαδάκια των μυρωδικών και το σκουπίζω καλά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και την πάπρικα και τα ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, για να γίνουν μια λεία πάστα και την αλείφω σε ολόκληρο το κοτόπουλο.

Λαδώνω ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου.

Πλένω πολύ καλά το κουτάκι της μπίρας και αφαιρώ (αν υπάρχουν) τυχόν πλαστικά ή χάρτινα στοιχεία (π.χ. ετικέτες, πλαστικές ταινίες κ.λπ.). Ανοίγω το κλειδί της μπύρας, τυλίγω ολόκληρο το κουτί με αλουμινόχαρτο, και το τοποθετώ στο κέντρο της λαμαρίνας, όρθιο. «Φοράω» το κοτόπουλο από το άνοιγμα της κοιλιάς, έτσι ώστε, να στερεωθεί όρθιο και ψηθεί περιμετρικά, χωρίς να βρίσκεται η μία του πλευρά ακουμπισμένη στο ταψί και χωρίς να χρειάζεται να το γυρίσω για να ψηθεί από την άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα, καθώς η περισσότερη ποσότητα της μπίρας εξατμίζεται με το ψήσιμο, θα διαποτίζει με τη γεύση της το ψαχνό και θα το νοστιμίζει, διατηρώντας το ζουμερό και τρυφερό.

Βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου (για να χωρέσει το όρθιο κοτόπουλο) και ψήνω για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό και, καθώς ψήνεται ομοιόμορφα, το κοτόπουλο ροδίζει ωραία και περιμετρικά και ψήνεται καλά μέχρι το εσωτερικό του.

Αφαιρώ προσεκτικά το κουτάκι του αναψυκτικού και το πετάω μαζί με όση μπίρα έχει μείνει μέσα. Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το σερβίρω.

Για τις πατατες
Για τις πατάτες
Βάζουμε τις πατάτες σε μπολ προσθέτουμε τα βότανα, τη μουστάρδα το λάδι το αλατοπίπερο και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και τις αραδιάζουμε στο ταψί του κοτόπουλου. Τις περιχύνουμε με τη μπυρα

Απο τη Ντινα νικολαου

Close