Πουγκιά μυρωδάτα, σαρακοστιανά

 συνταγες

Λαχταριστά σκοπελίτικα πιτάκια! Τόσο νόστιμα, τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα που σε κάνουν να σκεφτείς πως τελικά είναι «σπουδαία τα λάχανα».

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κιλό περίπου διάφορα χόρτα (σέσκουλα, λάπατα και λίγο σπανάκι)

1 ξερό κρεμμύδι1 ½ ματσάκι καυκαλήθρες

1 ½ ματσάκι μυρώνια

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

½ ματσάκι άνιθο

1 φλυτζανάκι ρύζι καρολίνα

αλάτι,πιπέρι

ελαιόλαδο για τη γέμιση και για να αλείψετε τα φυλλαράκια

ελαιόλαδο για το τηγάνι

 Πλένουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε λεκάνη και τα αλατίζουμε ώστε να μαραθούν λίγο (το αλάτι μαραίνει τα λαχανικά και έτσι φεύγουν τα πολλά υγρά). Στο μεταξύ βάζουμε το ρύζι να πάρει δυο βράσεις σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να φουσκώσει.

Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Στύβουμε τα χόρτα λίγα – λίγα με τα χέρια μας, για να φύγουν τα υγρά, και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το ελαιόλαδο, το ρύζι (προσοχή να μην έχει νερό) και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και η γέμισή μας είναι έτοιμη. 

Ανοίγουμε ένα – ένα τα φύλλα μας και τα κόβουμε σε λωρίδες 7 x 3 εκ. περίπου. Βάζουμε λίγο από τη γέμιση στην άκρη του φύλλου, τυλίγουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα,  πιέζουμε τις ακρούλες  για να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμα.

Σημείωση
Αν θέλετε, μπορείτε και να ψήσετε τα πιτάκια αυτά στον φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τα πιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο, αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν (30 – 40 λεπτά).

bostanistas.gr

Για να μπείτε στην παρέα μας και να βρείτε δεκάδες νόστιμες συνταγές πατήστε εδώ

 

Close