ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ
ΥΛΙΚΑ (για 30 κομμάτια):
Για τη ζύμη:
2 φλ. ζεστό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
4-5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τα χέρια μας
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
450 γρ. φρέσκια ρικότα ή ανθότυρο
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 μικρό αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
2 κ.γ. δυόσμο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σε ένα μπωλ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά σε ζεστό και απάγκιο μέρος.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά και 1 ακόμη φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει, σε δόσεις του μισού φλιτζανιού, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια μαλακή και αραιή ζύμη. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Η ζύμη θα ανέβει και θα φουσκώσει, ενώ η επιφάνειά της θα μοιάζει με σφουγγάρι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε τα τυριά, το αυγό και το δυόσμο σε ένα μεσαίο μπωλ.
Πλάθουμε τα καλιτσούνια: Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Έχουμε δίπλα μας το λάδι για τα δάχτυλά μας.
Περνάμε της παλάμες των χεριών μας με λάδι. Με τα δάχτυλα παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος ακτινίδιου και το πιέζουμε μαλακά με τη λαδωμένη παλάμη για να γίνει επίπεδο. Το απλώνουμε λίγο με τα δάχτυλα για να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, χοντρό πιτάκι.
Τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση τυριού στο κέντρο του. Το κλείνουμε ώστε να δημιουργηθεί μια μπάλα που να “αγκαλιάζει” τη γέμιση. Κρατάμε το πιτάκι στην λαδωμένη παλάμη μας και το πιέζουμε να γίνει στρογγυλό κι επίπεδο, περίπου 10.2 εκ. σε διάμετρο και 2.5 εκ. σε πάχος.
Τα τοποθετούμε στο ζεστό λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από κάτω.
Τα γυρίζουμε με μία σπάτουλα και τα τηγανίζουμε κι από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση.
Τα σερβίρουμε ζεστά.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες