Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Ένα πιάτο που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!!! οι Γεύσεις του συνδυάζονται τόσο αρμονικά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!!

Υλικά

1 κιλό πατάτες

250 γρ gouda

250 γρ edam

100 γρ γραβιέρα

5- 6 φέτες ζαμπόν

5- 6 φέτες μπέικον

ελαιόλαδο

αλάτι

400 ml κρέμα γάλακτος (πλήρη ή χαμηλών λιπαρών)

2 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη)

Για την μπεσαμέλ:
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/4 κούπες γάλα

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε. Τις κόβουμε σε ροδέλες, τις ξεπλένουμε καλά για να φύγει το άμυλο τους και τις στραγγίζουμε. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι για κάθε πατάτα. Τις ανακατεύουμε να αλατιστούν και να λαδωθούν καλά.

Απλώνουμε τις πατάτες σε δύο ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε για 15- 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και αντιστάσεις, μέχρι να ψηθούν (να τρυπιούνται με το πιρούνι), αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Κόβουμε σε καρέ το ζαμπόν, το μπέικον και τις πιπεριές. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.Προσθέτουμε τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά να μαλακώσουν.

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Έπειτα προσθέτουμε τα αλλαντικά και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 2- 3 λεπτά ακόμη.

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Απλώνουμε τις πιπεριές και τα αλλαντικά σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι και το λίπος από το μπέικον.

 

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Βουτυρώνουμε το ταψί/ πυρέξ και βάζουμε μια στρώση πατάτες. Πασπαλίζουμε παντού με το 1/3 των τυριών και με το μισό μείγμα των πιπεριών/αλλαντικών. Κάνουμε άλλη μια στρώση με πατάτες, το 1/3 ακόμα των τυριών και το υπόλοιπο μείγμα πιπεριών/ αλλαντικών.

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Τέλος κάνουμε άλλη μια στρώση με πατάτες.

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ (για οδηγίες με φωτογραφίες εδώ). Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσοχή να μην το κάψουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο ή πάπρικα (προεραιτικά). Ενσωματώνουμε στην μπεσαμέλ και την κρέμα γάλακτος.

Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 των τυριών μας.

Σουφλέ Πατάτας με κρεμώδης Μπεσαμέλ και τραγανή τυρένια κρούστα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

 

Πηγή: ksylinokoutali
Close