Η σουλτάνα νομίζω πως είναι ένα γλυκό με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως και το όνομα του. Είναι ζουμερό, αφράτο και όποιος το έχει δοκιμάσει πραγματικά δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε ένα κομμάτι… Το αφιερώνω στη δικιά μας Σουλτάνα που ήταν το ίδιο γλυκιά και αφράτη!!!
Υλικά:
½ κιλό φύλλο κρούστας
1 γιαούρτι 250γρ
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 baking powder
2 βανίλιες
4 αυγά
Για το σιρόπι:
2 ½ κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
2 φλούδες λεμόνι
1 κ.σ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (διαστάσεων 35×25). Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας μας, τα σουρώνουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Δεν τα πιέζουμε, θέλουμε να είναι αφράτα. Τα λαδώνουμε με σπορέλαιο σιγά-σιγά με ένα πινέλο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν.
Ύστερα, φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking powder και τις βανίλιες. Χτυπάμε το μείγμα για ακόμη 1’ λεπτό. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας σε όλα τα φύλλα. Θέλουμε να απλωθεί ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε πάλι μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια. Με μία κουτάλα, περιχύνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι μέχρι να τελειώσει.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Μάγισσα: Ο Τζουζέπε ανακαλύπτει τον πραγματικό δολοφονο
- Grand Hotel : Γιατί η Κυβέλη ήθελε να σκοτώσει τη Βασιλική- Το γράμμα που έχει στα χέρια της
- Survivor spoiler 10/10: Αυτή η ομάδα κερδίζει σήμερα
- Τάσος Αρνιακός – Τυφώνας Μίλτον: Βλέπουμε πρωτοφανή φαινόμενα που δείχνουν πως μας επηρεάζουν
- Καίτη Γκρέυ: Κρίσιμη η κατάσταση της – Χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο