Τυρόπιτα Ρουμελιώτικη με γιαούρτι

Μια εύκολη συνταγή για μια αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους πίτα … τη βασίλισσα των πιτών … τη Τυρόπιτα. Μια Ρουμελιώτικη συνταγή για μια υπέροχη, αφράτη και πεντανόστιμη τυρόπιτα με γιαούρτι.
Υλικά συνταγής
400 γρ. τυρί φέτα κατά προτίμηση σκληρή
400 γρ. διάφορα τυριά, όπως ρεγκάτο, έμενταλ, γραβιέρα Νάξου
5 αυγά (4+1 χωριστά), χτυπημένα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
1 1/4 ποτήρι γάλα
ελαιόλαδο ανάμεικτο με βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Εκτέλεση συνταγής

Τρίβετε όλα τα τυριά και τα τοποθετείτε σε μπολ και προσθέτετε τα 4 αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι και το γάλα και τα αναμιγνύετε καλά μέχρι να έχετε μια γέμιση η οποία πρέπει να είναι ρευστή και όχι πηχτή.
Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί 40×23 εκ. και το αλείφετε με το ελαιόλαδο-βούτυρο. Στρώνετε καλά στο ταψί 4 φύλλα λαδώνοντας το κάθε ένα στη βάση και στα τοιχώματα. Τοποθετείτε ένα φύλλο τσαλακωμένο σε όλη την επιφάνεια της βάσης του ταψιού, το λαδώνετε και απλώνετε με ένα μεγάλο κουτάλι μερική από τη γέμιση.
Κρατάτε στην άκρη 2 φύλλα και με τα υπόλοιπα συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, με στρώσεις τσαλακωμένου- λαδωμένου φύλλου και ποσότητα γέμισης. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς το εσωτερικό, στη βάση του ταψιού.
Στην επιφάνεια του ταψιού που έχει μείνει ακάλυπτη, τοποθετείτε το ένα από τα φύλλα που κρατήσατε, διπλώνοντάς το σε 3 μέρη και λαδώνετε ενδιάμεσα. Από πάνω τοποθετείτε το μισό από το τελευταίο φύλλο, κατά μήκος του ταψιού, το λαδώνετε και τέλος στρώνετε και το υπόλοιπο μισό φύλλο. Με ένα μυτερό μαχαιράκι χαράζετε επιφανειακώς τα επάνω φύλλα προσέχοντας να μην έλθει στην επιφάνεια η γέμιση.
Αλείφετε το επάνω φύλλο με το 1 υπόλοιπο χτυπημένο με λίγο νερό αυγό και ψήνετε τη τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 35-45 λ ή μέχρι να πάρει ένα ροδαλό-χρυσό χρώμα η τυρόπιτα.

πηγη:sintayes.gr

Close