Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας σε 15 λεπτά;

Πόσες φορές μας έχει τύχει  το σπίτι να είναι ακατάστατο, και να χτυπάει το τηλέφωνο απο χμ… τη πεθέρα και να μας λέει πως ερχεται σε μιση ώρα!Φρίκη.

Μη σας πιάνει πανικος!  το lifehacker μας έδωσε τις καλύτερες συμβουλές
Σκεφτείτε, λοιπόν, αρχικά τη στρατηγική σας
Ξοδέψτε τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα για να “καταστρώσετε” τη στρατηγική σας. Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις, φτιάχνοντας μία σύντομη λίστα με το τι έχετε να κάνετε. Το “κλειδί” της επιτυχίας σας είναι να προχωράτε γρήγορα σ’ αυτά που έχετε καταγράψει στη λίστα σας και ναμην κολλήσετε σε κάποιο για ώρα. Είναι σίγουρα προτιμότερο το να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην κάθε μία μέσα σε αυτό το τέταρτο, παρά να περάσετε το σύνολο αυτού σε μία και μόνη εργασία. Σκεφτείτε, λοιπόν, για λίγη ώρα, πώς στον προγραμματισμό σας θα συμπεριλάβετε όλους τους τομείς που είναι σημαντικοί για μία καλή ολοκληρωμένη εικόνα του σπιτιού σας.

Δείτε ακόμη 4 λάθη που κάνουμε όλοι στο καθάρισμα των τζαμιών- Ο σωστός τρόπος για να το κάνεις!
Εστιάστε σε συγκεκριμένα δωμάτια
Οι καλεσμένοι σας, συνήθως, επισκέπτονται συγκεκριμένα δωμάτια – και όχι ολόκληρο το σπίτι σας. Αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν την κουζίνα, ένα μπάνιο και ένα χώρο όπου θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής τους και μπορεί να είναι τοκαθιστικό ή η τραπεζαρία σας. Επικεντρωθείτε, λοιπόν, σ’ αυτούς τους χώρους, καθώς δύσκολα κάποιος από τους επισκέπτες σας θα θελήσει να κάνει βόλτες σε ολόκληρο το σπίτι, να επισκεφθεί ένα “ιδιαίτερο” δωμάτιο ή να ανοίξει τις ντουλάπες σας (εκτός κι αν έχετε δηλώσει συμμετοχή στο “Κάτι ψήνεται”, οπότε οι… όροι αλλάζουν). Αν, πάντως, θέλετε να δώσετε προτεραιότητα σε κάποιο χώρο, μια καλή ιδέα είναι να αφιερώσετε ένα ή δύο extra λεπτά στο μπάνιο, καθώς μία βρώμικη τουαλέτα μπορεί να προβληματίσει ιδιαίτερα τους καλεσμένους σας.

Δώστε προσοχή στους άδειους χώρους
Μία καλή σκέψη είναι να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στους χώρους όπου δεν υπάρχουν πράγματα, επομένως είναι πιο εύκολο για κάποιον να εντοπίσει τη βρωμιά. Καθαρίστε το πάτωμα βάζοντας ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγαρίστε την κουζίνα σας. Είναι κάτι που γίνεταιιδιαίτερα γρήγορα, το αποτέλεσμα όμως που προκύπτει κάνει μία μεγάλη διαφορά για τους καλεσμένους σας, που βλέποντας τις μεγάλες επιφάνειες καθαρές, παίρνουν μία συνολική αίσθηση καθαριότητας από τους χώρους σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο για τα παραπάνω, ξοδέψτε λίγη ώρα για να μαζέψετε τυχόν σκουπίδια ή άλλα άχρηστα αντικείμενα από το πάτωμα ή άσχετους χώρους. Είναι ό,τι χειρότερο για να τα δουν οι καλεσμένοι σας…

Διώξτε μακριά την ακαταστασία
Ένα σπίτι μπορεί να φτάσει σε σημεία μεγάλης ακαταστασίας, εύκολα. Συμμαζέψτε το, λοιπόν. Στην ιδανική περίπτωση, χρειάζεται να βάλετε τα πάντα στη θέση τους, όμως, όταν έχετε τόσο λίγο χρόνο, είναι καλύτερο να ρίξετε όλα τα ρούχα που βρίσκονται πεταμένα στους χώρους στο καλάθι με τα άπλυτα ή να περάσετε από όλο το σπίτι με μία τσάντα και να βάλετε μέσα σ’ αυτήν ό,τι δεν προορίζεται για κάθε έναν από τους χώρους. Κάποια άλλη στιγμή, θα έχετε το χρόνο για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα σας ή να πλύνετε τα ρούχα σας. Προς το παρόν, τοποθετήστε τα σε ένα δωμάτιο που δε θα επισκεφθούν οι καλεσμένοι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε και στη ντουλάπα σας (μην τα ξεχάσετε όμως εκεί για πάντα).

Σημείωση: ομαδοποιήστε τα χαρτιά σας, ώστε να μη χάσετε σημαντικά έγγραφα ή λογαριασμούς και να τα ταξινομήσετε αργότερα.

Δείτε ακόμη Με αυτά τα 10 κόλπα το καθαρισμά του σπιτιού γίνεται παιχνιδάκι! Ειδικά το 7 είναι ότι πιο έξυπνο έχετε δει

Tips για ευκολότερο αποτέλεσμα
Ζητήστε βοήθεια: Το σπίτι σας θα λάμψει πιο εύκολα αν σας βοηθήσουν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Βάλτε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην καθαριότητα, αναθέτοντάς τους εργασίες ανάλογα με την ηλικία τους.
Επιχείρηση “αντιπερισπασμός”: Εντάξει, δεν εννοούμε να “παραπλανήσετε” με κάποιον τρόπο τους καλεσμένους σας, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου κακό, για παράδειγμα, το να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα. Ανάβοντας μερικά κεριά, μπορείτε να δημιουργήσετε μία ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο, η οποία μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των καλεσμένων σας από το ότι το σπίτι σας μπορεί να μην έχει καθαριστεί στην εντέλεια. Τα αρωματικά κεριά μπορούν, επίσης, να προσφέρουν ένα ευχάριστο άρωμα, που παίρνει τις μυρωδιές.
Αφήστε χρόνο για να ετοιμαστείτε εσείς ο ίδιος: Ωραία η καθαριότητα, αλλά δε θα θέλατε να σας βρουν οι επισκέπτες σας με τη σφουγγαρίστρα στο χέρι στο πάτωμα, έτσι δεν είναι;

Τι θα χρειαστείτε
Μία ηλεκτρική σκούπα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική εμφάνιση του σπιτιού σας, καθαρίζοντας, εύκολα και γρήγορα, σκόνες και μικρά σκουπιδάκια.
Μία σφουγγαρίστρα δαπέδου και ένα ξεσκονόπανο θα πάρουν επίσης, εύκολα και γρήγορα, τη βρωμιά από το πάτωμα ή τα έπιπλά σας.
Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε στεγνά υφάσματα για να πάρετε τη σκόνη από διάφορες επιφάνειες.
Χρήσιμα μπορεί να σας είναι και τα απολυμαντικά μαντηλάκια, τα οποία “κάνουν δουλειά” σε πολλαπλές επιφάνειες. Σκουπίστε το πάγκο της κουζίνας ή τις διάφορες επιφάνειες στο μπάνιο, για αποτέλεσμα που κάνει τη διαφορά.

Οι χαρτοπετσέτες θα σας βοηθήσουν να στεγνώσετε γρήγορα υγρές επιφάνειες και να τους προσφέρετε λάμψη.
Τέλος, ένα αποσμητικό χώρου μπορεί να αποτελέσει την τελευταία λεπτομέρεια για ένα όσο το δυνατόν “τελειότερο” αποτέλεσμα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Tip: χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα για να φρεσκάρετε επιφάνειες και να προσθέσετε λάμψη.

Συμβουλές για γρήγορο καθάρισμα ανά δωμάτιο
Κουζίνα: Περάστε με μία φλούδα λεμονιού τον κάδο απορριμάτων σας. Καθαρίστε το τραπέζι της κουζίνας και βάλτε τα χαρτιά σε τσάντες και τα αντικείμενα στα ντουλάπια της κουζίνας. Καθαρίστε το τραπέζι και τους πάγκους με απολυμαντικά μαντιλάκια.

Μπάνιο: Καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας με τη βοήθεια ενός “πιγκάλ” ή και κάποιου καθαριστικού. Καθαρίστε το κάθισμα της τουαλέτας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και στεγνώστε το με μία πετσέτα. Περάστε τον καθρέπτη με ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι (π.χ. εφημερίδα) και καθαριστικό τζαμιών. Σκουπίστε το νεροχύτη, τη λεκάνη και τη βρύση με απολυμαντικά μαντηλάκια και χαρτοπετσέτες. Τέλος, μην ξεχάσετε να κλείσετε την κουρτίνα του ντους. Αν έχετε επιπλέον χρόνο, σφουγγαρίστε το πάτωμα, διαφορετικά, απλά στρώστε ένα χαλάκι μπάνιου για να το καλύψετε.

Τραπεζαρία: Καθαρίστε χαρτιά που ίσως βρίσκονται στο τραπέζι. Ξεσκονίστε την επιφάνειά του με ένα ρούχο ή στρώστε ένα τραπεζομάντιλο. Περάστε με ένα πανί για τη σκόνη ή μία σφουγγαρίστρα γρήγορα το πάτωμα.

Καθιστικό: Πετάξτε τα σκουπίδια που βρίσκονται στο χώρο σε κάδους ή σε σακούλες ή κρύψτε τα άχρηστα αντικείμενα κάπου όπου δε φαίνονται (σε μια ντουλάπα ή ένα κλειστό δωμάτιο). Σκουπίστε τη μοκέτα και τη σκόνη από το πάτωμα.

Σε όλο το σπίτι: Περάστε από όλους τους χώρους. φρεσκάροντάς τους με ένα αποσμητικό χώρου. Ανάψτε ένα αρωματικό κερί στο χώρο υποδοχής των καλεσμένων ή το καθιστικό σας.

Το είδαμε στο digital time

Close